Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Incorporarea cuptorului in mobila de bucatarie

Pe vremea cand nu exista decat aragazul nu-si punea nimeni problema ca acesta poate fi montat in alt loc decat in imediata apropiere a conductei de gaz. Acum insa, de cand au aparut electrocasnicele incorporabile electrice, avem mai multa libertate in alegerea locului de montare a acestora si in configurarea mobilei de bucatarie in general. Insa, odata cu aceasta libertate, s-au inmultit si dilemele in legatura cu alegerea pozitiei ideale de montare a cuptoarelor incorporabile.


Pe langa faptul ca arata mai bine decat orice aragaz, electrocasnicele incorporabile ofera avantajul ca pot fi integrate mai usor in compozitia mobilierului de bucatarie, oferindu-ti mai multa libertate de miscare si un acces mai usor la bucatele pe care le prepari. Si, desi poti monta cuptorul electric sub plita, pastrand ideea clasicului aragaz, acesta poate fi montat si la inaltime, asa incat sa nu fie nevoie sa te apleci pentru a-l utiliza si pentru a limita accesul copiilor la zona fierbinte a bucatariei. Hai sa vedem care sunt avantajele fiecarei solutii posibile.

cuptor electric montat in dulap turn
cuptor electric in dulap turn

Cuptorul incorporat sub plita

Daca esti o fire conservatoare si consideri ca plita si cuptorul nu trebuie despartite, probabil ca vei alege varianta suprapunerii acestora. Nu este o solutie gresita, unii proiectanti de mobilier chiar sunt de parere ca aceasta solutie este una ergonomica si practica ce restrange perimetrul „fierbinte” din bucatarie si care iti permite sa ai in vizor preparatele pe care le gatesti simultan, in cuptorul incorporabil si pe plita de deasupra acestuia.

cuptor electric incorporat sub plita mobila bucatarie mica

Citeste si: Alegerea electrocasnicelor pentru o bucatarie mica.

Insa aceasta alegere prezinta si cateva dezavantaje, pe care le cunosc toti cei care au avut macar o vreme aragaz in bucatarie. Si anume: iti solicita spatele, obligandu-te sa te apleci pentru a introduce si a scoate mancarea din cuptor si mareste probabilitatea producerii arsurilor pe maini ca urmare a atingerii accidentale a peretilor cuptorului, din cauza pozitiei incomode.

Montarea cuptorului la inaltime

Din punctul meu de vedere, cea mai comoda solutie este cea de montare a cuptorului la inaltime, prin incorporarea acestuia intr-un dulap turn. Singurul caz in care aceasta solutie nu poate fi aplicata este cel in care bucataria este foarte mica. In cele cu suprafata de 6-7 metri patrati un astfel de turn poate fi integrat in ansambul de mobilier. Un turn poate fi proiectat intr-o extremitate a blatului de lucru din bucatarie sau poate fi montat pe peretele opus blatului. Alegerea pozitiei acestuia ar trebui facuta in functie de spatiul disponibil si de latimea incaperii. Inaltimea ideala este cea in care partea inferioara a aparatului se afla la nivelul blatului de lucru. Deasupra lui poti monta un cuptor cu microunde incorporabil, iar in spatiul de sub acesta vei ramane cu destul loc pentru depozitarea tuturor tavilor si formelor de copt.

cuptor electric incorporat in turn mobila furnir lemn
cuptor electric incorporat in turn mobila furnir lemn

Iti recomand sa citesti: Cum se amenajeaza o bucatarie pas cu pas – planul de atac.

Avantajul montarii cuptorului incorporabil intr-un dulap turn, mai aproape de nivelul ochilor, este ca astfel obtii o excelenta vizibilitate a preparatelor pe care le gatesti, precum si accesarea mai usoara a acestora. Un alt mare avantaj pe care il ofera aceasta solutie este cel de protectie a copiilor care nu mai pot deschide usa cuptorului, prevenind astfel producerea unor accidente nedorite. Nu in ultimul rand ar trebui mentionat ca o astfel de pozitie iti permite sa cureti mai usor interiorul acestui aparat electrocasnic.

Mai multe idei si solutii utile si imagini gasesti aici: Unde montam cuptorul intr-o bucatarie moderna.

cuptor montat sub plita
cuptor montat sub plita –
Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *