Categorii
Proiecte de case inedite

10 mii Euro – casa construita din materiale reciclate

Pentru a construi o casa nu ai neaparat nevoie de multi bani. Iti poti indeplini acest vis cu nici 10 mii Euro, cu conditia sa nu visezi la o locuinta de lux, sa-ti placa ideea reciclarii si sa fii dispus sa aloci multe ore de munca pentru ducerea la bun sfarsit a unui astfel de proiect.


O casa solida si rezistenta poate fi construita si din materiale reciclabile precum anvelope, sticle si peturi goale. Si desi nu va arata ca o constructie clasica, un astfel de camin poate asigura climatul necesar unei vieti confortabile.

In SUA si in alte tari a aparut, in uma cu aproape 50 de ani, curentul caselor din pamant. Corect ar fi sa spunem ca a REaparut, intrucat omenirea a cunoscut constructiile de pamant inca din antichitate. Doar ca locuintele din pamant ale vremurilor moderne contin si alte materiale de constructie netraditionale, asa cum spuneam mai sus. Cel care a readus in atentia oamenilor aceste constructii, promovandu-le de-a lungul a aproape 50 de ani, este arhitectul american Michael Reynolds care a pornit la drum din dorinta de a le oferi celor care nu dispun de o casa sau de posibilitatea de a-si cumpara una, o alternativa ieftina, incercand totodata sa reduca si cantitatea de deseuri care sufoca planeta. Compania lui se numeste Earthship Biotecture si este un pionier in domeniul constructiilor alternative eco, oferind consultanta si proiecte cu case ieftine ce pot fi construite din materiale reciclabile. Earthship face constant si workshopuri, invitand voluntari sa se alature diverselor proiecte pe care le deruleaza in diverse tari ale lumii.

living casa pamant materiale reciclate

Case indepedente, off-grid

Casele construite dupa tehnica Earthship sunt ieftine, rezistente la cutremure si alte calamitati si sunt complet independente, adica off-grid, fiind concepute astfel incat sa-si produca singure utilitatile necesare. Panourile fotovoltaice, panourile solare, eolienele, sistemele de captare si filtrare a apelor pluviale sunt sistemele care asigura independenta caselor din pamant promovate de Earthship Biotecture. Apa de ploaie, de pilda, este colectata si filtrata, putand fi apoi refolosita de cateva ori intr-o astfel de casa: intai pentru consum si spalat, apoi pentru wc si la final, dupa tratare, fiind folosita pentru irigarea gradinii din jurul casei. Aproape toate locuintele construite dupa principiile lui Michael Reynolds detin si o sera interioara, un spatiu care functioneaza ca un tampon intre mediul exterior si cel interior, in care locatarii isi pot cultiva inclusiv diverse legume pentru consum propriu. Nu sunt convinsa insa ca umiditatea specifica serelor este benefica interiorului caselor.

exterior casa off grid din pamant materiale reciclate

Desigur ca achizitionarea unui sistem fotovoltaic off grid care iti poate asigura independenta totala costa foarte mult, insa aceste costuri pot fi reduse prin racordarea la reteaua publica de electricitate. Pretul final al unei case din pamant este dictat si de calitatea finisajelor, materialelor, mobilierului si echipamentelor din dotare, insa o locuinta de acest gen simplista si de dimensiuni modeste poate fi ridicata cu sume incredibil de mici, cum vei afla din exemplul de mai jos.

Datorita structurii cu o fatada acoperita in totalitate de pamant (cea din anvelope care functioneaza si ca un izolator eficient) si una vitrata, de tip sera, cu ferestre duble sau triple, expusa complet la soare (trebuie aleasa neaparat pozitia corecta) o astfel de casa este usor de incalzit, fiind suficienta o soba de tip racheta, un godin sau un semineu. Caldura se pastreaza foarte bine in interior, pierderile fiind minime si astfel si consumul de combustibil solid este unul redus.

intrare casa eco off grid din cauciucuri sticle goale

Citeste si despre: Case cu arhitectura organica COB inchiriate pe bani multi prin AirBnb.

O comunitate intreaga cu astfel de case

In New Mexico, SUA exista o intreaga comunitate care a ales sa-si construiasca case independente din pamant si materiale reciclate. Comunitatea numara deja 70 de familii care traiesc simplu si frumos, in armonie cu natura, in localitatea astfel infiintata existand si case pe care membrii comunitatii le inchiriaza turistilor dornici sa descopere cum arata viata intr-o astfel de casa. Curentul Earhship a inceput insa sa se raspandeasca si in alte tari ale lumii, iar cei de la Earthship se implica activ in ajutarea populatiei din diverse zone defavorizate ale planetei, construind in comunitatile de acolo scoli publice, centre comunitare si alte constructii. Dintre proiectele desfasurate si duse la bun sfarsit pana in acest moment voi aminti scoala publica din Uruguay, centrul comunitar din Malawi, scoala de muzica din Insula Pastelui, scoala din Sierra Leone si multe altele. In Haiti, de pilda, tara lovita de un mare cutremur in 2010, cei de la Earthship au organizat traininguri prin care i-au invatat pe localnici cum sa-si construiasca noi case din materiale reciclate si din resturile si gunoaiele ramase in urma dezastrului.

Poti afla mai multe despre aceasta comunitate de aici: Earthship Global.

Doi tineri si-au construit singuri o casa cu doar 10 mii dolari

In baza principiilor scolii Earthship Biotecture doi tineri din Santa Cruz, California, SUA si-au construit o casuta din materiale reciclate, cheltuind pentru noul lor camin mai putin de 10 mii dolari. Cu aceasta suma nu doar ca s-au ales cu o locuinta unica ca design, ci si cu o casa autosustenabila, complet off-grid, care le asigura confortul necesar fara a depinde de utilitatile statului. Din cauza ca bugetul de care dispuneau la momentul constructiei locuintei era unul redus nu si-au permis sa cumpere finisaje si materiale scumpe, limitandu-se doar la cele ieftine. Insa chiar si asa sunt multumiti, caminul pe care l-au ridicat singuri oferindu-le adapost si independenta totala. In zilele noastre, cand costurile utilitatilor sunt din ce in ce mai ridicate, acest lucru prezinta efectiv o gura de aer proaspat.

Pentru peretii si structura casei Taylor si Steph Bode au folosit anvelope (cauciucuri) vechi pe care le-au umplut cu pamant si sticle goale, lipindu-le intre ele cu un mortar din pamant argilos. Cei doi, necasatoriti la vremea inceperii constructiei, au petrecut mii de ore muncind la constructia neobisnuita, ajungand astfel sa se cunoasca atat de bine incat au decis sa-si uneasca destinele pentru totdeauna.

La finalul experientei tinerii au decis sa-si astearna aventura in paginile unei carti pe care au scos-o la vanzare, in acest fel sperand sa-si rotunjeasca veniturile, dar sa-i si ajute pe altii la constructia caselor de acest tip. In carte sunt nu doar explicatii ale tuturor etapelor proiectului, ci si imagini care ilustreaza multe dintre momentele constructiei. Gasesti cartea aici: Nomadic Roots.

Sunt curioasa ce parere ai despre casele din materiale reciclate si pamant si daca ai avea curajul sa construiesti asa ceva fie in calitate de locuinta de vacanta, fie in calitate de resedinta permanenta. Eu marturisesc ca nu sunt convinsa ca o constructie de acest gen se potriveste climei din tara noastra. Cred ca s-ar impune suplimentarea structurii cu un termosistem eficient, atat la peretii din spate, construiti din anvelope uzate umplute cu pamant, cat si la pardoseala.

Un răspuns la “10 mii Euro – casa construita din materiale reciclate”

Cand se construiau bordeiele semiingropate erau poate mai ecologice. Problema era suprapopularea lor si ferestrele mici, de regula din basica de porc, nu sticla. Astept comentarii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *