Categorii
Intrebari de la cititori

Casa veche geamuri lemn, sa pun ferestre termopan?

Buna ziua. Am cumparat o casa veche care are geamurile din lemn, imi plac foarte mult, doar ca am observat ca nu se inchid ermetic si atunci cand bate vantul puternic se simte pe la inchideri ca intra aer si in casa.


Si pentru ca la iarna sigur va intra frigul, intrebarea este daca sa le schimb cu ferestre termopan sau sa incerc sa le repar pe acestea? Se mai pot repara?

Intrebare de la Georgiana, pe adresa redactiei: Casa veche geamuri lemn, sa pun ferestre termopan?

7 răspunsuri la “Casa veche geamuri lemn, sa pun ferestre termopan?”

Eu as chema un mester priceput si as pastra ferestrele din lemn. Cred ca daca vei pune termopan va incepe sa apara condens.

Buna ziua. ca parere personala … incercati sa reconditionati ferestrele existente. Știu ca este mult de munca dar merită.
Am avut geamuri tradiționale la casa batraneasca si am optat pt termopane. Și acum îmi pare rău ca n-am căutat un meșter priceput care sa-mi reconditioneze vechile ferestre ( adevărate opere de arta ).
Suplimentar se pot moderniza ( se pot adapta numite garnituri de etansare ) astfel incat sa indeplineasca cerințele actuale. Bafta și multă răbdare!

Poți să faci un compromis … Poți pune termopan pe lemn stratificată. E destul de scumpuț, dar dacă ti se pare prea scump poti cauta un mester bun și după reparația poate face o mică modificare astfel încât să pui 2 rânduri de sticlă la geamul exterior. Se pun un fel de ramă interioară in șină (cam ca șinele la vitrinele de alta data, doar că sunt pe toate cele patru laturi) apoi niste garnituri cauciucate și nu ai treabă. Deasemenea daca rama permite adică e destul de lată poti pune în loc se sticla simplă geamuri de tip termopan, dar trebuie făcute pe comanda și e posibil să fie costisitoare. Eu as alege varianta 2 din cele 3 pe care ti le-am sugerat. E mai ieftin, ecologic și arată foarte bine.

Dacă îți place lemnul comanda altele noi, cu același model, dar ii faci și un pretoc.
Eu am restaurat case de patrimoniu uși ferestre scări interioare din toate esentele.
Este o muncă care necesită multa atentie, ca sa te apuci de recondiționare trebuie inceput cu îndepărtatul a nu stiu cate straturi de vopsea, sa ajungi la natur. daca o fi îmbinată rama in coada de randunica nu ai sanse sa o desfaci și atunci trebuie lucrată manual din dalta și rindele, iar daca iti permite poate un ober. Nu mai sunt vremurile din trecut…
Insa, rama de fereastra nu ar rezista sa tina o sticlă dubla sau tripan si nici balamalele, dar ca idee te felicit stejar tratat.
Ar merge curățate și peticite pe zona de etansare, dar nu e o solutie.

Eu am pastrat ferestrele originale pe care doar le-am vopsit dupa ce am smirgheluit toata vopseaua veche si sunt multumita. Cu siguranta daca pui termopane la o casa veche vei avea condens mai ales daca vei impodobi ferestrele cu flori. Intre cele doua randuri de ferestre folosesc iarna suluri deoarece inchiderea nu este etansa.

Umezeala din casa apare de la respiratie (minim), de la spalat (caz in care trebuie oricum sa aerisesti „sa iasa aburul” indiferent ce geamuri ai), de la gatit (dar trebuie sa folosesti hota sau sa deschizi geamul oricum, pentru ca nu vrei sa imbacsesti mobila sau hainele de miros de mancare). Casa trebuie aerisita oricum pentru a primeni aerul la fel cum ar trebui sa faci si daca ai pastra gemurile vechi. E ceva ca bunii nostri o faceau din bun simt fara sa teoretizeze atata spunand ” ca sa intre aer curat”. Din toate punctele de vedere eu as pune geamuri din lemn stratificat, doar ca sunt mai scumpe si necesita intretinere periodica. In UK legislatia te obliga sa pastrezi aspectul exterior al casei. Ei pastreaza ferestrele vechi, doar ca in interior mai pun un rand de geamuri termopan

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *