Categorii
Intrebari de la cititori

Case din lemn – ce motive avem sa nu le alegem?

Buna ziua. Avem terenul si ne-am hotarat la o constructie din lemn in ideea ca iesim cu cheltuielile mai ieftin decat cu alta varianta. Tot citind aflu ca sunt multi care au case din lemn si acum le pare rau, spunand ca daca ar fi sa o ia de la capat si-ar face ba din caramida ba din structura metalica.


Deci ce motive ar fi sa nu alegem lemnul, ce dezavantaje vin odata cu el? Va multumesc.

Intrebare de la Luca, pe adresa redactiei: Case din lemn – ce motive avem sa nu le alegem?

14 răspunsuri la “Case din lemn – ce motive avem sa nu le alegem?”

Salut, Luca.
Cred ca in primul rand problemele la o casa de lemn apar daca lemnul nu a fost bine uscat.
Apoi trebuie tinut cont de faptul ca an de an ar trebui tratat lemnul pentru a-i prelungi durata de viata.
Mai cred ca foarte important este constructorul, care sa aiba experienta multa in constructii din lemn.
Las si pe altii sa vina cu completari 🙂

Buna ziua.
Casa din lemn bine proiectata, executata si protejata cu produsele adecvate, nu are nici un fel de probleme in timp.
Te invit sa vizionezi pagina Fb : Euroconstruct .eu
Pentru informatii suplimentare nu ezita sa ne contactezi.

Cu stima
Nicusor Tataruca

Eu locuiesc in Germania de 4 ani si aici 40 % au casele din lemn.
Dar diferenta dintre materiale si modul de constructrictie este total diferit. La un moment dat am vorbit cu cineva care lucrase si in Romania si acum lucra in Germania si a spus ca sunt diferente foarte foarte mari dar daca stii ce sa ceri si firmele romanesti pot face, pot prelucra la fel materialul si pot scoate aproape la fel o casa dar trebuie sa stii ce sa ceri sau sa fii invatat de o persoana cunoscatoare, si atunci asa este pret mai mic si mult mai avantajoasa o casa din lemn decat una din caramida pe structura de beton, cu aproximativ 35-40 mai ieftin.
Acum asta este important proiectantul sa nu fie firma de constructii care va alege ea materialele si modul de lucru ci un proiectant priceput in constructii lemn.
Ca un exemplu exista o firma pe olx care cred ca este serioasa dar executa case din lemn la rosu de 130 mp cu 9500 eur, oare calitatea o fi buna?

Indiferent cat de bine sunt lucrate, lemnul lucreaza timp indelungat si trebuie sa fie bine uscat. Pretul este cam acelasi. Eu as recomanda doar pentru cabane, casute de vacanta. Avantaj ca este ecologic si este mai bun izolator, insa oricum trebuie izolate doarece nu prea isi permite nimeni sa faca case de lemn cu peretii de 35-45 cm ca sa aiba izolatie buna deoarece barnele de peste 20 cm sunt foarte scumpe si rare. Asadar, din barne de 15-20 cm, tot este nevoie de izolatie cu vata minerala de minim 10 cm.

Buna ziua!
Din punctul meu de vedere, eu vad lucrurile asa:
1. Materialul trebuie foarte bine pregatit (uscat si tratat) – am indoieli in privinta asta;
2. Meşterii / echipa care pune in opera lucrarea sa fie foarte priceputi – numaram pe degete si atunci pretul manoperei este pe masura;
3. Prețul de achizitie al lemnului – a crescut destul de mult;
4. Sa acceptam ca lemnul lucreaza in timp – apar scirtieli si executarea de tratamente in timp;
5. Costurile instalatiilor electrice la casele din lemn.
6. La constructia acestui tip de casa, montatorii doresc fundatia realizata si asigurarea cazarii personalului – cresterea pretului de constructie.
Pe mine m-au determinat sa imi fac o casa de caramida.
Sa nu uitam ca standardele noastre au cam scazut, implicarea dirigintelui de santier mica si totul este in sarcina beneficiarului.
Cu stimă si respect.

In Canada majoritatea caselor unifamiliale sunt din lemn.
De peste o suta de ani.
Sunt rezistente, flexibile, eficiente energetic, confortabile si intretinere minima doar sa enumar citeva calitati.
Daca gasiti un constructor sa construiasca in stilul acela aveti o locuinta trainica si confortabila mult mai buna decit cavourile sau buncarele ce se construiesc acum.

Eu fac de mulți ani case din lemn, de toate tipurile, buștean sandwich, paneluri… am prieteni mulți care locuiesc în astfel de case, inclusiv eu personal… Nu sunt probleme de nici un fel dar vreau sa specific la modul serios, TREBUIE FĂCUTE CU GRIJA… Va doresc succes !

Buna ziua.

Firma noastra este specializata in constructia caselor pe structura lemn.
Cand am un client care balanseaza intre lemn si zidarie, il intreb daca iubeste lemnul. Daca nu, sa nu-si faca casa din lemn, pentru ca o sa-i gaseasca mereu un cusur. Acelasi lucru va intreb si pe dvs.
Noi facem doar case tip sandwich, fiind cele mai stabile dpdv al dilatatiilor.
Intradevar, Andrei are dreptate. Diferenta in constructii, o face calitatea constructorului. Datorita lipsei de profesionalism si seriozitate, imaginea caselor de lemn in Romania a suferit mult, prin proasta executie si utilizarea neconforma si de proasta calitate a materialelor.
De aici rezulta lista lunga de clienti nemultumiti.
Din fericire sunt si constructori care multumesc clientii.
Noi nu avem decat clientii multumiti si daca sunt intrebati, tot casa de lemn si-ar face. Prima casa facuta in tara, a implinit 10 ani si totul este ok. Ea a vrut zidarie si el lemn. parterul este zidarie si etajul lemn.
Dpdv al rezistentei. Am consolidat si mansardat o casa in Bucuresti, din 1908, la care lemnul a fost intact, inclusiv latii din tavan. Cuiele luceau cand le scoteam din lemn. Conditia esentiala la o casa din lemn este sa fie protejata de umuditate.
Daca este casa de vacanta, obligatoriu trebuie sa fie din lemn, fiind rapid de incalzit.
Casa pe structura metalica ?!! Nu cred ca noi avem o clima adecvata pentru acest tip de structura. Avem variatii prea mari de temperatira si v-or aparea dilatari si implicit zgomote. La foc, lemnul se comporta mai bine decat metalul. Deci ambele se pot distruge. Valabil si pentru zidarie, care slabeste structural.
Pe site-ul nostru puteti vedea o parte din realizarile noastre, cu preponderenta Franta.
Pentru orice intrebare, ma puteti contacta .
Cu stima 0722235456
office@constructii-caselemn.ro

locuiesc intr-o casa din lemn si nu as schimba cu altceva. Mentionez ca am realizat-o personal si cred ca si fostii clienti carora le-am construit case din lemn sunt de aceeasi parere. 0720424045

Mi-am facut singur casa, parter din caramida si etajul din lemn si e ok. Lemnul trebuie bine uscat (minim un an in ploaie, soare, vant) si lucrat ca la carte. Niciodata sa nu pui lemnul aproape de sol (fundatie mai inalta).

Din pct meu de vedere, si ceea ce mi-a spus si constructorul inainte sa ma decid sunt:

Pro:

– Lemnul are miros specific, interiorul il faci cu lambriu si economisesti mult la manopera finisaje.
– Izolare termica buna prin lemn.
– Structura usoara deci rezistenta buna seismica.
– Modificari ulterioare foarte usoare.

Contra:

– lemnul uscat si calitativ la noi este foarte scump.
– uscat daca bati cui in el crapa, trebuie cu accesorii de prindere si acestea maresc pretul destul de mult.
– furnicile si alte ganganii iti pot face vizite din cand in cand.
– daca ai o inundatie sau picurare continua pe la o teava lemnul se distruge iremediabil in timp: putrezeste, face mucegai… Este la fel de adevarat ca il poti inlocui dar va trebui sa faca manopera cineva care se pricepe cu adevarat.
– Scartaielile podelei si mai ales scarii interioare. Nu ca parchetul nu ar face zgomot dar nu scartaie :).
– Instalatia electrica facuta integral din metal: doze, copex, etc. Vorbiti cu un electrician inainte sa va spuna preturi.

Pentru Luca : “Case din lemn – ce motive avem sa nu le alegem?”
Nu pot raspunde la intrebarea ta deoarece nu am motiv sa nu le aleg. In schimb pot doar sa recomand acest tip de case, dar tip framing si cu pereti sandwich. Pentru restul de case din lemn (busteni, stalpi si grinzi, mixt, etc) nu pot raspunde pentru ca in ultimii 17 ani doar acest tip de constructie il execut, dupa ce am proiectat 3 ani detalii de executie. Totul incepe cu proiectarea si alegerea solutiei constructive, functie de numarul de nivele, de deschideri, forma sarpantei, dimensiuni ferestre. Se continua cu comanda lemnului, uscarea, tratarea lui, taierea la dimensiunile proiectate si executia panourilor, planseelor si/sau sarpantei. Imbinarile, executia si montajul se fac dupa manuale, standarde si reguli. Alegerea tamplariei interioare si exterioare, a termoizolatiei se face functie de bugetul clientului. Tin sa-ti amintesc doar principalele criterii PRO : termoizolare foarte buna, comportament antiseismic excelent, compartimentari ulterioare usoare, rapiditate in executie, atmosfera interioara sanatoasa, spatiu interior util mai mare datorita grosimii mici a peretilor. Si da, casa mea este executata pe structura de lemn. Ne poti gasi pe FB : Woodcraft.Suceava.

Pentru ca vorbeai de „motive” nu ai nici unul! Recomandarea mea pentru tine cat e o casa de caramida (apropo domnilor specialisti câți din voi au testat o caramida inainte de a cumpara zeci de mc? sau cati din voi au luat proba de beton si mers cu ea la un laborator de incercari mecanice?), nu de alta dar cunostintele tale au dat „kics” in constructia caselor de lemn.

De iesit mai ieftin nu o sa iesi niciodată. Si sti de ce? Pentru ca daca vrei o casa de lemn ma refer la structurile „framing” lemnul trebuie geluit 4 fețe umiditate max 12% și asta costă! Mult! Cineva scria aici de casele de lemn din Canada și avea dreptate acolo sunt case care au aproape 200 de ani si chiar mai mult, sunt hoteluri de 4 si 5 etaje, iar singura diferență este că ei construiesc cu cedru. Am lucrat acolo timp de 6 ani unde vara in luna august la 6 dimineata erau -2°. Confort ca la o casa de lemn nu găsești nici la o casa din pietre prețioase!

Dar!!! Nu bate cuie decât cele antismulgere și daca se poate mecanizat numai la armarea pereților. Folosaeste numai holsuruburi cu cap îngropat si trunchi lis direct proportional cu grosimea elementului ce se doreste îmbinate. De tratamente nu mai vorbesc toti constructorii sunt chimiști, stiu cel mai bine ei… Ca sa te fac sa iti doresti o casa de lemn, (nu uita daca te tine cardul) „Lindal cedre home”. vei gasi cu siguranta raspuns la intrebarea ta fara a mai asculta aberațiile mele și a celor care nu au de a face cu lemnul. Ma refer la cei care nu stiu sa faca diferenta intre șpan și sălaj, între poliția și rumeguș… Atentie și la structuristi cauta pe cei tineri sa nu cumva sa construiești tradițional cu piroane de 20!

Casa lemn terminata recent. Cadre, grinzi aparente 15×20, lambriu larice, osb exterior, izolat vata bazaltica 15 cm rw exterior, izolat interior celuloza 15 cm.

Arata f bine, miros placut, in interior 20 grade celsius afara 33 grade c, fara AC. Sursa de caldura inverter. Astept iarna.

Ca pret va las pe voi sa comentati, 46000 euro la gata cuprinzand: parter cu pod mansardabil necompartimentat dar lambriat (asa l-am vrut), 2 terase acoperite fiecare a cate 20 m2, acoperis in 3 ape, suprafata locuibila parter 50 m2, mansarda 40 m2. Ce spuneti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *