Categorii
Stiri

Cum isi cheltuiesc milenialii banii pentru locuintele lor in 2019

Odata cu trecerea anilor, cu evolutia tehnologiei si cu schimbarea tendintelor in domeniul constructiilor si amenajarilor interioare si oamenii au dezvoltat alte obiceiuri de cheltuire a banilor in scopul modernizarii propriilor locuinte. Generatiile prezentului, milenialii, cum sunt denumiti adultii tineri din ziua de ani, isi vad casele si apartamentele altfel decat o faceau parintii si bunicii lor.


Pe ce aleg sa-si cheltuiasca milenialii banii cand vine vorba despre propriul camin in 2019, cum fac alegerile pe care le fac, ce spatii interioare reprezinta o prioritate in ordinea amenajarii, ce dimensiuni de case prefera si de ce, despre toate acestea vom vorbi in continuare.

Generatia care prefera casele mici

Milenialii sunt tinerii nascuti in anii 80-90 ai secolului trecut, adica au acum in jur de 30-40 de ani, si sunt catalogati drept o generatie cu o putere de adaptabilitate mare la schimbari si noutati datorita faptului ca au fost prezenti la multe dintre etapele evolutiei tehnologiei, imbratisand firesc fiecare noutate si aparitie. Reprezentantii acestei generatii nu sunt atrasi de casele mari, intelegand, din experienta traita alaturi de parinti, ca o locuinta mare este una care costa mult atat in momentul achizitiei, cat si dupa, la amenajare, mobilare si intretinere.

Generatia nascuta in ultimele decenii ale secolului trecut, asadar, nu-si mai doreste case mari, alegand sa-si construiasca locuinte compacte, compartimentate si configurate ergonomic, punand in schimb pret pe dotarile moderne care sporesc confortul si ajuta la reducerea cheltuielilor de intretinere. De aceea, casele construite in ultimii ani si inclusiv in 2019, sunt mici si adesea desfasurate pe un singur nivel.

Iata cateva exemple: 4 proiecte de case mici, de 50 mp, pentru familii tinere sau pensionari.

O generatie care apreciaza confortul

Desi prefera locuintele compacte, milenialii pun mare pret pe confort, cheltuind sume importante de bani pentru imbunatatirea conditiilor de trai. In 2018, de pilda, cei mai multi dintre cei care si-au renovat sau amenajat locuintele sunt reprezentantii generatiei nascute in ultimele decenii ale secolului trecut, iar 5 din 6 mileniali sunt dispusi sa cheltuiasca cel putin la fel de multi bani pe modernizarea si imbunatatirea propriei locuinte si in 2019.

Se pare ca unul dintre motivele pentru care milenialii sunt mai dispusi decat alte generatii sa cheltuiasca atat de multi bani pe modernizarea si amenajarea locuintei este dorinta acestora de a creste valoarea proprietatii. Multi dintre acestia le revand ulterior, obtinand profit, iar altii le inchiriaza in regim hotelier prin intermediul diverselor platforme online astfel sporindu-si veniturile lunare.

Ordinea amenajarii spatiilor interioare

Chiar daca fiecare incapere a unei case este imporanta, milenialii aleg sa renoveze inainte de toate baia si bucataria, cheltuind sume importante pentru modernizarea acestor spatii. Avand in vedere ca finisajele si tehnologia evolueaza de la un an la altul, multi dintre acesti proprietari aleg sa incorporeze cat mai multe dintre aceste noutati in baile si bucatariile propriilor locuinte. Nu e de mirare ca electrocasnicele si obiectele sanitare noi, aparute pe piata in 2019, sunt prezente deja in casele multor tineri proprietari. In casele milenialilor pot fi gasite cazi frumoase si confortabile, lavoare de calitate, finisajele cele mai noi, plite, hote si cuptoare care arata minunat si iti usureaza munca.

Livingul si dormitoarele sunt si ele puse la punct, insa probabil ca proprietarii le considera mai usor de amenajat, lasandu-le astfel in planul doi. Insa, cand le vine randul, si aceste incaperi sunt decorate, finisate si mobilate frumos, cu bun gust, lasand adesea impresia unor spatii de revista.

Inteleg utilitatea designerilor si arhitectilor

Milenialii sunt prima generatie din tara noastra care intelege importanta implicarii in proiectul de amenajare a locuintei a personalului calificat: arhitecti, designeri, meseriasi profesionisti etc. Acestia prefera sa-si sporeasca veniturile muncind la doua sau chiar trei job-uri simultan, pentru a-si permite sa lase amenajarea locuintei pe mana profesionistilor. Asa se explica si de ce multe dintre locuintele generatiei anilor 80-90 arata atat de bine.

Afla si De ce nu e bine sa-ti renovezi singur casa – 6 motive.

Smart home – un concept familiar milenialilor

In 2019 conceptul de Smart Home este cunoscut de multi, insa nu toti inteleg utilitatea implementarii acestor sisteme in propria casa. Milenialii insa, ajunsi la maturitate in era tehnologiei, nu doar ca inteleg „cu ce se mananca” sistemele din categoria Smart Home, ci fac tot ce le sta in putere pentru a le integra in propriile locuinte, asigurandu-se astfel ca pot controla mai usor si chiar de la distanta, prin intermediul internetului, aparatura, sistemele de incalzire si racire ale casei si cel de siguranta al acesteia.

Un exemplu coneput de mileniali: Casa autonoma din Cartea Recordurilor pe care o poti avea si tu intr-o singura zi.

Energie verde si independenta

Chiar si milenialii din Romania, unde soarele nu este la fel de generos ca in tarile din jurul Mediteranei, sa zicem, aleg sa cheltuiasca sume importante de bani pentru dotarea caselor cu sisteme fotovoltaice, panouri solare si cu alte sisteme care le asigura independenta totala sau macar partiala de retelele de utilitati nationale. Mai ales astazi, cand pot fi obtinute subventii importante pentru instalarea sistemelor cu panouri fotovoltaice aceasta alegere ar trebui facuta de toata lumea si nu doar de catre reprezentantii generatiei nascute in ultimele decenii ale secolului trecut.

Pe acest subiect poti citi urmatoarele articole: Panouri fotovoltaice on grid – autorizatii, avize si costuri si Panouri fotovoltaice on-grid si off grid, ce sistem e mai bun.

Mai multi bani pe modernizarea decat pe intretinerea casei

Cuvantul intretinere in acest caz nu inseamna suma afisata lunar in dreptul numelui fiecarui proprietar la avizierul de la parterul blocului, ci micile lucrari necesare intr-o casa sau intr-o gospodarie: verificarea instalatiilor electrice si sanitare, cosmetizarea peretilor cu fisuri fine sau patati, verificarea si curatarea aparatului de aer conditionat si a instalatiilor de incalzire etc. Aceste mici lucrari de intretinere care trebuie efectuate anual pentru a mentine casa in stare buna ii fac pe multi proprietari sa renunte la alte lucrari de anvergura. Dar nu si pe milenialii care sunt mereu dispusi sa aloce o felie buna din bugetul familiei pe modernizarea proprietatii, gasind mereu ceva de cumparat, de schimbat sau de imbunatatit.

Iti recomand sa citesti si: Esti gata sa te muti la tara si sa faci downshifting? Sfaturi.

Daca interiorul casei unui milenial este perfect pus la punct, acesta va gasi mereu o modalitate sau o idee de upgrade pe care sa o puna in aplicare in curte sau gradina: schimbarea gardului, reamenajarea curtii, constructia unui gratar sau amenajarea unei gradini cu straturi inaltate. O gospodarie neingrijita se deterioreaza si astfel i se micsoreaza valoarea de piata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *