Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare

Amenajarea bucatariei in balcon, solutie practica in apartamente mici

Ma numar printre cei care considera ca balcoanele trebuie folosite in scopul amenajarii unor spatii de relaxare in aer liber, insa recunosc ca, in cazul apartamentelor mici, transformarea balconului intr-o bucatarie perfect functionala sau intr-un dormitor suplimentar ajuta la marirea suprafetei locuibile utile si la sporirea confortului locatarilor.


Astazi, vreau sa-ti prezint mai multe idei de amenajare a bucatariei in balconul apartamentului, idei pe care sper sa le gasesti utile daca esti in cautarea solutiei de reconfigurare a locuintei tale sau a unei solutii de extindere a unei bucatarii mici. In principiu insa, as imparti ideile ilustrate mai jos in doua categorii, dupa cum urmeaza:

Amenajarea bucatariei in balconul alaturat

Am mai dezvoltat aceasta idee in trecut aici: Extinderea si amenjarea unei bucatarii in balconul alaturat, explicand pasii ce trebuie urmati pentru ducerea la bun sfarsit a acestei idei. Hai sa recapitulam care sunt situatiile in care aceasta modificare este realizabila si mai ales cand este utila:

  • Cand bucataria este foarte mica si suprafata ei nu este suficienta pentru amenajarea unei zone de gatit si a unui loc de luat masa.
  • Cand balconul alaturat nu este folosit in alt scop.
  • Cand se doreste obtinerea unei zone de gatit mai puternic luminate.

Iti recomand sa citesti si: Inchiderea balconului – avantaje, dezavantaje si informatii utile.

Daca balconul alaturat este unul spatios (in blocurile noi se intampla ca balcoanele sa fie mai mari decat bucatariile in sine), poti muta efectiv bucataria in balcon, unind cele doua spatii, iar in locul acesteia poti amenaja un living mic, obtinand astfel o camera de zi si posibilitatea amenajarii unui dormitor suplimentar in locul fostului living. Altfel, daca doresti separarea zonei de gatit de locul de luat masa, poti muta plita, cuptorul, chiuveta si blatul de lucru in balcon, pastrand zona de dining in interior. In acest fel se poate obtine un loc de luat masa generos si confortabil in preajma caruia poti aseza si o comoda in care sa-ti depozitezi serviciile de masa pentru ocazii speciale, dar si colectia de jocuri de masa, diningul putand fi folosit si pentru momentele de relaxare cu ceilalti membri ai familiei.

O alta idee din care te poti inspira gasesti aici: Amenajarea unei bucatarii insorite extinse in balcon.

Variante de amenajare a bucatariei in balconul din living

Daca nu ai un balcon in imediata apropiere a bucatariei si totusi cauti o solutie de marire a micului tau apartament poti muta bucataria in balconul din living. Desigur ca infaptuirea acestei idei presupune cheltuieli mult mai mari din cauza utilitatilor a caror relocare va fi mai complicata, insa un specialist va gasi cu siguranta solutia optima pentru tine. Un astfel de proiect (ca oricare altul ce presupune reconfigurarea interiorului unei locuinte) trebuie facut doar dupa obtinerea proiectelor, avizelor si autorizatiilor necesare, atat din considerente legale, cat si pentru siguranta ta, a familiei tale si a vecinilor din apartamentele alaturate.

Asadar, daca vrei sa obtii un dormitor suplimentar in apartamentul tau, uneste livingul cu balconul de langa si amenajeaza bucataria in balcon. In spatiul fostei bucatarii vei putea amenaja un nou dormitor. La fel au procedat si proprietarii apartamentului despre care am vorbit aici: Transformarea unui apartament cu 3 camere intr-unul cu 4 camere. Sa vezi ce minunatie a iesit!

O zona de gratar sau o bucatarie de vara in balcon

Daca esti multumit de actuala configuratie a apartamentului si totusi cauti o idee de utilizare practica a balconului alaturat bucatariei, poti sa-l transformi intr-o bucatarie de vara. Vezi aici mai multe idei: Bucataria de vara din balcon – amenajari de vis si totusi realiste.

In imaginile de mai jos vei gasi mai multe idei de amenajare a unei zone cu gratar in balconul apartamentului. Personal, consider ca cei care locuiesc la bloc ar trebui sa se orienteze spre modele de gratare electrice sau pe butelie, care nu scot fum si nu prezinta riscul izbucnirii incendiilor. Insa chiar si asa, daca balconul este inchis, gratarul va trebui sa fie dotat cu o hota care sa elimine mirosul degajat in timpul prepararii fripturilor, micilor, legumelor si altor bunatati.

Mai poti citi si: Modele de gratare pentru gradina, terasa sau balcon sau 5 modele de gratare zidite pentru gradina ta. Imagini si preturi

Sursa foto: DecorFacil

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *