Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Dulapurile inalte pana in tavan in bucatariile mici

Care crezi ca este inaltimea ideala a dulapurilor de bucatarie suspendate: 720 mm, 850 cmm sau 680 mm? Nu cred sa existe un raspuns valabil pentru toate situatiile si toate incaperile, mai ales in cazul bucatariilor mici. Ideal este ca mobila sa fie realizata mereu in raport cu spatiul disponibil si mai ales cu inaltimea tavanelor, pentru ca in cazul in care suprafata incaperii este mica si nu permite proiectarea unui numar mare de dulapuri la nivelul pardoselii, se recomanda proiectarea unor dulapuri suspendate inalte pana in tavan, marind astfel capacitatea de depozitare a mobilierului.


Mobila standard pe care o gasim in magazine are corpurile superioare cu inaltimea cuprinsa intre 650 si 850 mm, ceea ce inseamna ca dupa montarea lor pe perete ramai cu un gol de cativa centimetri buni pana in tavan. In acest fel spatiul dintre dulapuri si tavanul bucatariei este unul irosit, un lux nepermis in amenajarea bucatariilor de mici dimensiuni. Iata de ce dulapurile suspendate, care se desfasoara pana la tavan, sunt extrem de utile din mai multe puncte de vedere.

Avantajul dulapurilor de bucatarie pana in tavan

Ai inteles deja ca un dulap care se desfasoara pana la limita superioara a peretelui te ajuta sa maresti capacitatea de depozitare dintr-o bucatarie mica, ajutandu-te sa economisesti spatiu la nivelul pardoselii; spatiu pe care il poti utiliza pentru amenajarea unui confortabil loc de luat masa, de pilda. Dar aceasta decizie te poate ajuta si intr-un alt mod. Mai exact poate crea iluzia de inaltime a unui tavan jos, situatii intalnite in cazul caselor vechi mai des decat in cazul apartamentelor de bloc. Efectul vizual obtinut cu ajutorul unor dulapuri inalte este similar cu cel obtinut prin aplicarea unui tapet in dungi verticale pe peretii unei incaperi cu tavane joase. In plus, peretele pe care va fi montata mobila va capata un aspect impresionant, devenind principala atractie a bucatariei, indiferent de culoarea pe care o vor avea dulapurile.

Un alt avantaj important, in opinia mea, este cel de eliminare a depunerilor de praf. Cat de des reusesti sa stergi partea superioara, capacul dulapurilor suspendate din bucataria ta? Eu iti marturisesc ca nu reusesc sa fac acest lucru foarte des, desi ma streseaza destul de tare praful care stiu sigur ca se acumuleaza acolo. Prin proiectarea unor corpuri suspendate inalte, care se lipesc in partea de sus de tavanul bucatariei aceasta problema se elimina automat.

Dezavantajele acestei alegeri

Chiar daca avantajele enumerate mai sus sunt suficiente pentru a convinge pe oricine sa-si doteze bucataria cu dulapuri inalte pana in tavan, imi voi face datoria si voi enumera si dezavantajele acestei decizii de proiectare a mobilierului:

  • Accesul in partea superioara a dulapurilor inalte pana in tavan este dificil nu doar pentru persoanele scunde, ci chiar si pentru cei cu inaltime medie sau pentru persoanele inalte. Insa pentru a nu te lovi de aceasta problema zi de zi, se recomanda sa depozitezi in partea superioara a corpurilor suspendate doar obiecte folosite rar sau ocazional. Oricum ar fi, vei putea ajunge la continutul dulapurilor respective doar cu ajutorul unui scaun.
  • Proiectarea unor dulapuri superioare extrem de inalte presupune cresterea costurilor de productie si evident si cresterea pretului final al mobilei de bucatarie.

Mai poti citi si: Modele de mobila pentru o bucatarie mica.

  • Daca nu-ti place sa cureti fronturile mobilierului de bucatarie, considerand aceasta sarcina dificila si neplacuta, ei bine, niste dulapuri suspendate iti vor creste nivelul de disconfort, oferindu-ti o suprafata mai ampla de curatat. Daca insa iei in calcul avantajul ca astfel scapi de praful de pe capacul corpurilor suspendate, eu zic ca iesi in castig.
  • Desi sunt extrem de utile mai ales in bucatariile mici, dulapurile suspendate inalte pana in tavan pot aglomera si ingusta si mai mult o bucatarie mica si ingusta. Citeste si Transformarea unei bucatarii lungi si inguste – Galerie FOTO. Acest dezavantaj poate fi estompat prin alegerea unei culori cat mai deschise pentru corpurile superioare, ideal fiind ca nuanta acestora sa se piarda pe fundalul peretilor bucatariei.

Alte informatii si idei gasesti aici: 5 modele de bucatarii mici sub 8 metri patrati – solutii de amenajare.

Cand nu este indicata proiectarea unor dulapuri pana in tavan?

Inainte de a lua decizia de a implementa aceasta idee in amenajarea propriei bucatarii e bine sa te asiguri ca dulapurile inalte pana in tavan reprezinta o alegere corecta pentru tine, pentru ca sunt situatii (putine, ce-i drept) cand proiectarea unor astfel de dulapuri nu reprezinta o idee buna. Iata care sunt acestea:

  • Cand ai tavanul foarte inalt, de peste 3 metri (exista case vechi cu tavane atat de inalte, unele chiar si cu tavane de 4 metri inaltime), rafturile din partea superioara a dulapurilor suspendate vor putea fi accesate doar cu ajutorul unei scari, iar acest lucru le face complet impracticabile. Intr-o situatie de acest gen poti opta pentru niste corpuri mai inalte decat cele standard, insa nu recomand proiectarea dulapurilor pe intreaga inaltime a peretilor.
  • Cand tavanul este traversat de grinzi de lemn, situatii intalnite in casele vechi, imbinarea unor dulapuri suspendate foarte inalte cu tavanul nu poate fi realizata uniform, iar efectul vizual obtinut nu va fi unul placut.
  • Cand tavanul nu este perfect drept (situatii intalnite din pacate destul de frecvent in diferite constructii, mai vechi sau mai noi), avand variatii de inaltime de la un capat la altul al bucatariei, dulapurile suspendate vor scoate in evidenta acest defect al spatiului.

Mai poti citi si: 6 variante de configurare a mobilierului de bucatarie. Planuri si exemple in imagini.

Modele de dulapuri pana in tavanul bucatariei

In ce priveste stilul de amenajare potrivit pentru proiectarea unor dulapuri inalte pana in tavan, lucrurile sunt cat se poate de simple si aici. Acestea pot face parte atat dintr-o garnitura moderna, cat si dintr-una clasica sau rustica, putand fi simple (corpuri cu doua usi pe intreaga inaltime) sau formate din dulapuri mai scunde proiectate deasupra unor dulapuri mai inalte, pot avea cantul superior perfect drept sau pot fi prevazute cu cornisa decorativa.

Mai mult chiar, daca ti-ai renovat mica bucatarie de curand si ai descoperit ca spatiile de depozitare oferite de mobila noua iti sunt insuficiente, e bine sa stii ca este posibila inaltarea corpurilor suspendate, prin constructia unor dulapuri suplimentare asortate cu garnitura existenta si inserarea acestora in golul dintre actualele dulapuri suspendate si tavanul bucatariei. Te invit sa rasfoiesti galeria foto de mai jos pentru a vedea mai multe modele de dulapuri inalte pana in tavan si m-ar bucura sa aflu si care este parerea ta despre utilitatea acestora.

Nu uita sa citesti si: Ghid complet de amenajare, finisare si mobilare a bucatariei.

Sursa foto: Pinterest

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *