Categorii
Retete culinare

Paine de casa, ce reteta fara framantare folosesc eu

Cand eram mica, mama cocea destul de des paine in casa. Nu facea asta din pasiune, cum urma sa aflam multi ani mai tarziu, ci din lipsa de bani. Ai mei, ca multi altii din generatia lor, au dus-o destul de greu la un moment dat si pentru a nu cheltui putinii bani pe care ii aveau, economiseau cum puteau.


Si, uite asa, bunica ne trimitea saci cu faina macinata la moara, iar mama ne facea cea mai buna paine din lume. Au trecut anii, dar gustul painii calde, proaspete a ramas, pentru mine, una dintre cele mai frumoase amintiri ale copilariei.

Mai stii ce gust are o felie de paine de casa proaspata, calda, unsa cu unt si presarata cu putina sare? Asa ne alinta bunica, la tara, unde si untul era adevarat, gustos, facut si el tot de bunica in casa. Astazi, cumpar unt de la tarani, dar painea o fac eu, dupa o reteta simpla de tot, fara framantare, iar copiii mei se bucura de aceasta combinatie la fel de mult cum ma bucuram si eu, in copilarie.

Ingrediente pentru paine simpla de casa

Nu este o reteta complicata sau una care sa-ti rapeasca timp. Stiu ce inseamna sa fii foarte ocupata si sa nu ai timp pentru preparate complexe si extrem de elaborate. Am gasit si am testat pentru prima data aceasta reteta in urma cu cativa ani si de atunci o folosesc saptamanal. Daca vrei sa o incerci si tu, iata care sunt ingredientele necesare pentru obtinerea unei paini fara framantare de aproximativ 1,6 kg:

  • 1 kg faina. Eu folosesc cea mai simpla faina, nu este nevoie sa cauti sortimente de patiserie. Uneori chiar folosesc diferite amestecuri.
  • 14 grame drojdie uscata.
  • 700 ml apa calduta.
  • 50 ml ulei de masline bun.
  • o lingura de sare.

Metoda de preparare pe care o folosesc eu

Cand am descoperit reteta, obisnuiam sa amestec ingredientele si sa las aluatul la dospit in frigider peste noapte. Acum insa, nu mai procedez la fel, ci in urmatorul fel. Dupa cum vei vedea, procedura nu implica framantarea aluatului, ci doar o modelare / pliere rapida:

  • Intr-un castron amestec faina cernuta cu sarea si drojdia uscata, iar apoi hidratez totul cu 700 ml apa calduta si 50 ml de ulei de masline, amestecand cu o lingura de lemn. Obtin astfel o masa lipicioasa pe care o acopar cu folie alimentara si o las la dospit vreme de aproximativ un ceas.
  • Dupa trecerea acestui interval de timp, daca nu ma grabesc, mai amestec o data in compozitie si o las din nou la dospit pentru alta jumatate de ora. Daca sunt pe fuga, trec direct la urmatoarea etapa.
  • Rastorn aluatul lipicios si crescut pe blatul infainat, il impart in doua, pentru obtinerea a doua paini de aproximativ 750 – 800 grame fiecare, si il modelez dupa metoda ilustrata in imaginile de mai jos: intind fiecare jumatate in forma unui dreptunghi si apoi il impaturesc in 3 pe orizontala si din nou in 3 pe verticala. Las aluatul impaturit astfel sa se odihneasca pret de vreo 10 minute si apoi repet prima jumatate a operatiunii, de aceasta data rulandu-l cat mai strans la final.
  • Asez fiecare paine intr-o tava tapetata cu hartie de copt (daca vrei, poti folosi si o cratita, forme de cozonac, chec sau prajituri), le crestez cu un cutit bine ascutit, le acopar cu un prosop curat si le las sa creasca.
  • Dupa cel putin o ora, ung painile cu apa, pentru a preveni formarea unei cruste groase, le presar cu susan si le introduc in cuptorul preincalzit la 200 grade, reducand imediat temperatura la 180 grade si le las la copt pentru 45 minute.

Iti recomand sa citesti si: Cum fac eu cozonacii cu nuca. Rezultate garantate.

Painea este gata cand scoate un sunet gol atunci cand o ciocanesti in partea de jos. Chiar daca mirosul de paine proaspata se raspandeste imediat in intreaga casa, trebuie sa rezisti tentatiei de a o taia pana la racirea acesteia (copii rezista cel mai greu, asa ca la noi prima paine se taie calda). Pentru a se raci mai rapid asaz-o pe un gratar. Cand o vei taia, vei descoperi ca are o crusta subtire si crocanta si un miez moale si pufos, foarte usor umed. Sunt convinsa ca iti va placea si tie foarte mult si dupa ce vei incerca aceasta reteta o vei repeta de cate ori vei avea ocazia.

Si pentru ca e sezonul visinelor, iti recomand sa vezi si: Reteta de tort cu visine racoritor – Cusma lui Guguta.

Nu folosesc masina de paine, desi am una, pentru ca gustul painii coapte in cuptor mi se pare infinit mai savuros decat al celei preparate integral la masina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *