Strictul necesar de vase de bucatarie pentru a putea gati in voie

Imi place sa cred despre mine ca nu sunt o incepatoare in ale bucatariei, avand peste 20 de ani de cand gatesc pe cont propriu si peste 17 de cand gatesc in mod constant, uneori zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi.

In toata aceasta perioada am inteles ca poti avea o bucatarie perfect functionala si fara sa ai un numar impresionant de vase si ustensile de gatit, dar ca, pentru a putea face fata oricarei situatii, ai nevoie de un set standard care are o anumita compozitie in viziunea mea.

De cand sunt pe picioarele mele, adica de cand am plecat din casa parintilor am avut si perioade in care am fost nevoita sa gatesc avand la dispozitie doar o cratita, un ceaun si o tigaie, dar si perioade in care am avut atat de multe oale si ustensile incat incepusem sa le donez, din cauza ca oricum nu le foloseam pe toate si imi aglomerau inutil dulapurile din bucatarie. Dar ca in orice alta situatie si aici se cere gasirea echilibrului menit sa ajute la mentinerea ordinii in dulapurile din bucatarie si, de ce nu, la reducerea cheltuielilor cauzate de cumpararea obsesiva si necontrolata a vaselor si ustensilelor de gatit.

Voi imparti, asadar, vasele si ustensilele din setul standard in cateva categorii pentru a le face mai usor de parcurs si m-ar bucura sa aflu daca obiectele enumerate sunt si in viziunea ta suficiente sau prea multe pentru a putea gati orice.

Necesarul de oale, cratite si tigai

Chiar daca gatesti zilnic un set de 5 oale cu capac, cate am si eu in bucatarie de cand am decis sa ma rezum la strictul necesar si sa nu aglomerez inutil dulapurile, ar trebui sa fie suficient pentru a te putea descurca in orice situatie. Important este ca setul respectiv sa fie compus din cratite de diferite dimensiuni, de la mic la mare, cea mai mica avand o capacitate de 1 – 1.5 litri si cea mai mare, 6 – 6.5 litri. Cred ca este important ca una dintre cratitele mici sa fie un model cu coada, eu folosesc acest model pentru fierberea oualor, pentru prepararea cremelor pentru torturi sau pentru incalzirea cantitatilor mici de ciorba si mancare rece. Oala mare, de 6 litri este cea in care prepar ciorbele sau cea in care fierb pastele, iar pe celelalte (cu volum de 2.5 – 4 litri) le folosesc la prepararea diverselor feluri de mancare: mazare, ciulama, pilaf etc. In plus, mai am un ceaun cu capacitate de 5.5 litri, primit de la mama, pe care il folosesc doar atunci cand fac sarmale, adica de doua, cel mult trei ori pe an. Daca nu l-as avea, m-as descurca fara probleme, folosind una dintre celelalte oale pe care le am deja.

Pentru situatiile rare in care am nevoie de o oala mai mare mi-am cumparat o cratita cu capacitatea de 9 litri. Am folosit-o pentru a fierbe cantitati mari de porumb sau la prepararea ciorbei de burta, care nu este niciodata prea multa si pe care o prepar destul de rar, motiv pentru care nici nu ma lasa inima sa fac mai putina. Un vas atat de incapator este foarte practic si pentru fierberea sucului de tomate inainte de conservare.

Citeste si: Vesela de bucatarie – cum alegi farfuriile potrivite.

In completarea acestui set in bucataria mea mai exista doua tigai: una mare, cu coada, maner si capac in care prepar de obicei sosurile pentru paste, fripturi sau peste inabusit si una fara capac pe care o folosesc la prepararea omletelor, oualor ochiuri sau la prajitul anumitor sortimente de peste. Nu obisnuiesc sa fac clatite, insa daca mi-ar cere fetele le-as face in aceeasi tigaie. Si inca ceva: nu fac niciodata cartofi prajiti acasa, am cateva retete senzationale de cartofi cu foarte putin ulei de masline ce pot fi preparati la cuptor, avand acelasi gust indragit de copii si nu numai. Daca nu gatesti foarte des, cred ca te poti limita la o singura tigaie cu capac si 3 cratite de dimensiuni diferite.

Tavi de copt

Desi coc paine destul de des, nu am o forma speciala pentru paine, folosind in acest sens o forma circulara, cu pereti detasabili, aceeasi pe care o folosesc si la prepararea diverselor prajituri sau a blaturilor de tort. Consider ca tava cuptorului si inca o tava dreptunghiulara sunt suficiente pentru o bucatarie ca a mea in care se gateste des la cuptor. Eu folosesc cele doua tavi, imperuna sau separat, la prepararea fripturilor si legumelor la cuptor, dar si atunci cand coc invartita sau placinte moldovenesti. E drept ca pentru cozonaci si checuri am alte doua tavi sau forme speciale. Pentru ca fac de obicei cate 4 cozonaci, faptul ca am doar doua forme ma obliga sa lungesc timpul de dospire si coacere, insa pentru ca nu fac cozonaci de mai mult de 3 ori pe an, consider ca nu merita sa cumpar altele doua.

Vreau sa adaug aici ca pentru prepararea anumitor fripturi (de miel, capra, vita, gaina de tara, iepure etc) inlocuiesc tavile de cuptor cu o cratita larga cu capac. Condimentez carnea, o ung cu putin ulei si o dau la cuptor cu capac, lasand-o acolo pana devine frageda si cade de pe oase. Asa ca, iata, nu este musai sa gatesti in tava la cuptor, ci poti folosi oalele pe care le folosesti in mod obisnuit pe plita. Eu asa fac cand gatesc pilafuri, fasole si alte mancaruri.

Iti recomand sa citesti si: Chiuvete bucatarie – modele noi cu design modern.

Castroane si vase ajutatoare

Chiar daca nu sunt folosite pe plita sau in cuptor, castroanele de diferite dimensiuni sunt foarte utile in orice bucatarie. Eu am un set de ligheane sau castroane de inox de diferite dimensiuni pe care mi l-a cumparat mama in urma cu 15 ani si de care nu m-am despartit de atunci. Folosesc vasele respective zilnic: pentru sortarea si spalarea fructelor si legumelor, pentru prepararea aluaturilor, la batutul albusurilor si chiar pentru prepararea salatelor. Ca sa intelegi cat de utile mi se par, as fi dispusa sa renunt mai degraba la una dintre putinele cratite pe care le am in loc sa renunt la acest set de castroane din inox.

Un alt element util si chiar necesar, as zice este sita. Nu ma refer la sita pentru cernutul fainii sau pentru strecurarea diverselor lichide, ci la cea folosita pentru scurgerea pastelor, a legumelor fierte sau a fructelor si legumelor spalate. Fiind un obiect folosit atat de des cred ca este important sa fie din inox.

Un gadget util, pe care il recomand cu drag: Priza incorporabila in blatul din bucatarie – foarte utila.

Ustensilele pe care le folosesc cel mai des

La cat de multe ustensile noi apar mereu, poate parea destul de greu sa te limitezi la un set standard. In cazul meu, setul standard de ustensile de gatit este compus din urmatoarele articole:

  • Cateva cutite de calitate, bine ascutite.
  • O paleta din silicon pentru prepararea omletei. Eu o folosesc aproape de fiecare data cand am de amestecat ceva in bucatarie, adica atat la preparatele principale, cat si la prepararea deseturilor.
  • O spumiera – eu am o lingura cu gauri; aceasta nu ocupa prea mult loc si este usor de manevrat.
  • O razatoare multifatetata.
  • Un polonic.
  • 3 tocatoare: doua din lemn si unul din sticla.
  • O presa pentru piure.
  • Un tel din inox.
  • Cateva linguri din lemn de bambus.
  • O presa pentru usturoi.
  • O sita cu care cern faina.
  • O sita cu plasa marunta pe care o folosesc cand prepar ceaiuri din ierburi, cand am de cernut cateva linguri de cacao sau cand am de presarat zahar pudra pe o prajitura.
  • Un ciocan pentru snitele.
  • Un facalet pentru intins aluatul.

Pastrez ustensilele pe care le folosesc mai des intr-un sertar al mobilei de bucatarie, aproape de plita, asa incat sa le am mereu la indemana, dar banuiesc ca la fel procedezi si tu. Daca nu gatesti des sau regulat, cred ca poti limita acest arsenal la doua palete din silicon, o presa de usturoi, o spumiera si un polonic.

Mai poti citi si: Ce trebuie sa cumperi pentru o casa noua si ce obiecte pot fi amanate.

Aparate care imi usureaza munca in bucatarie

Desi aveam de gand sa scriu doar despre vasele si ustensilele de gatit, am decis, in ultimul moment, sa vorbesc si despre micile electrocasnice care imi usureaza munca in bucatarie. Este vorba despre urmatoarele:

  • Un robot de bucatarie Philips de mare putere pe care il folosesc de mai bine de zece ani la diverse chestii. Desi setul contine foarte multe accesorii, cel mai util mi se pare tocatorul. Il folosesc pe acesta la tocarea zarzavatului pentru ciorbe, evitand astfel utilizarea razatoarei clasice, la prepararea fasolei batute, dar si la maruntirea fructelor si nucilor din care fac niste bomboane raw absolut senzationale sau la transformarea carnii intr-o pasta din care prepar apoi cremwursti si parizer de casa. Pentru ca il folosesc de cel putin cateva ori pe saptamana (uneori chiar de mai multe ori pe zi), il tin pe blatul de lucru, intr-un colt, unde nu ma incurca, dar unde se afla mereu la indemana.

Vezi si: Robotul de bucatarie – ce trebuie sa stii cand cumperi unul.

Dintre toate celelalte accesorii (storcator fructe si legume, discuri feliatoare sau razatoare), cel mai des folosesc masina de tocat carne, preferand sa-mi aleg singura carnea si sa o toc acasa, dupa o spalare minutioasa. Insa pentru ca folosesc masina de tocat mai rar, o tin in dulap, intr-o cutie.

O idee interesanta si utila: Liftul integrat in blatul de bucatarie ce ascunde electrocasnicele mici.

  • Un blender vertical pe care il am de pe vremea cand ii preparam mezinei piureuri de fructe si legume la inceputul diversificarii. L-am pastrat pentru ca mi se pare foarte util pentru pasarea supelor de legume, la prepararea supelor crema. Daca nu l-as avea, as pasa legumele si fructele in tocatorul robotului electric, la fel cum am facut ani la rand, pana la acizitionarea blenderului.
  • Un mixer electric pe care il folosesc la prepararea maionezei, cremelor si bezelelor, dar pentru ca am avut perioade in care m-am descurcat si fara el, folosind in schimb telul din inox, nu-l consider absolut necesar in bucataria unui incepator sau a unei persoane care gateste doar ocazional.

Am scris si: Ce trebuie sa stii despre mixerul de mana daca vrei sa cumperi unul.

  • Un fierbator electric pe care il folosesc cel putin o data pe zi, fiind aparatul care imi fierbe apa pentru cafeaua pe care o beau in fiecare dimineata. Ar putea fi inlocuit cu o craticioara cu coada sau cu un ibric, asa ca nu consider ca este un aparat fara de care nu te poti descurca in bucatarie.

Mai poti citi si: Cum se aranjeaza corect o masa festiva – rafinament si eleganta.

Nu mai am si nici nu vreau sa cumpar: prajitor de paine si aparat de facut sandwich-uri, aparat de facut vafe si altele de acest gen. Incercam sa mancam mai putina paine si sunt convinsa ca aparatele din aceasta categorie ne-ar creste apetitul pentru acest aliment.

Te invit sa-mi spui cum ti se pare lista de vase si ustensile necesare descrisa mai sus. Ai mai adauga ceva sau crezi ca sunt deja prea multe piese pentru o bucatarie in care se gateste regulat?


4 comentarii la “Strictul necesar de vase de bucatarie pentru a putea gati in voie”

  1. Tot cam asa am si eu. Pe blat am un filtru, un steamar si robotul de care nu ma pot lipsi si il am de vreo 24 de ani, un Moulinex foarte bun. Storcatorul, oala cu inductie care e un fel de cuptor le am in cutii folosindu-le mai rar. Mixerul vertical si cel obisnuit sunt la indemana si cuptorul cu microunde pe care il folosim numai la incalzit.

  2. Am uitat sa adaug si o oala sub presiune pe care o gasesc necesara pentru fierberea rapida a carnii de vita sau a gainilor de tara. O folosesc uneori si pentru fierberea rapida a boabelor de fasole 🙂

  3. un tocator vinete
    satar, secure
    carnatar (carnati )
    grill, electric, aragaz, lemne
    ceaun mamaliga, 2-3 litri
    placa piatra pt cuptor, pizza
    rasnite condimente
    mojar, pistil, piatra
    p.s. eu gatesc….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Regulament privind comentariile.