Categorii
Utile

Cum se curata salteaua de pat. Metode simple

A dormi intr-un dormitor curat si bine aerisit nu este suficient daca salteaua patului este murdara sau plina de praf. Curatarea acesteia este esentiala pentru prevenirea imbolnavirii tale. O saltea necuratata si impregnata cu bacterii daunatoare sau spori de mucegai invizibili ochiului poate fi motivul declansarii unor alergii sau infectii respiratorii.


In articolul de astazi vreau sa-ti prezint cum se curata salteaua de pat folosind produse la indemana pe care le ai in casa sau pe care le poti procura din cel mai apropiat magazin. De asemenea, iti voi aminti si ce operatiuni trebuie sa efectuezi periodic pentru pastrarea acesteia in stare buna si pentru prelungirea vietii ei.

De ce trebuie sa cureti periodic salteaua?

Chiar daca este acoperita si aparent protejata de asternuturi, salteaua are nevoie de curatare periodica pentru a preveni acumularea prafului si acarienilor si colonizarea sporilor de mucegai in interiorul acesteia. In caz contrar te poti trezi ca suferi de diverse alergii si rinite sau, in cazurile mai grave, de infectii pulmonare acute.

Aceasta operatiune trebuie efectuata periodic, cel putin de doua ori pe an, desi daca locuiesti intr-o zona cu umiditate crescuta, se recomanda sa cureti saltelele din dormitoarele casei tale chiar si lunar. Mai ales ca nu este o procedura dificila sau care iti consuma prea mult timp, bani si energie.

Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i efectuezi periodic:

 • Sa aspiri salteaua de fiecare data cand schimbi asternuturile.
 • Sa o rotesti periodic, pentru a preveni deformarea prea rapida a acesteia.
 • Sa o aerisesti cat de des poti, lasand-o in fata geamului deschis sau scotand-o afara, in curtea casei sau in balconul apartamentului.

In plus, e bine sa-ti dotezi toate saltelele din casa cu protectii speciale care impiedica absorbtia lichidelor si implicit patarea.

Informatii detaliate despre toti acesti pasi gasesti aici: Salteaua patului din dormitor – ce trebuie sa faci ca sa-i prelungesti viata.

Petele de transpiratie si urina

Stiu ca suna neplacut, insa realitatea este ca prezenta in familie a unui bebelus sau a unui copil mic creste probabilitatea patarii saltelelor cu lapte, urina sau alte lichide care nu numai ca duc la formarea unor pete care arata urat, ci impregneaza suprafata de dormit cu mirosuri neplacute. Accidente de acest gen se pot intampla oricand, cata vreme copilul mai doarme in pat cu parintii, insa daca vei actiona imediat, folosind metodele descrise mai jos, iti vei pastra salteaua patului din dormitor curata.

Vei avea nevoie de urmatoarele:

 • aspirator;
 • un burete si mai multe carpe curate si uscate;
 • apa oxigenata;
 • bicarbonat de sodiu;
 • otet alb;
 • un recipient cu apa rece curata;
 • o perie curata;
 • un detergent neutru.

Si acum vezi cum trebuie sa procedezi pentru a curata salteaua:

 • Incepi prin aspirarea minutioasa si atenta a saltelei dupa inlaturarea asternuturilor de pe pat. Insista pana la curatarea completa a firelor de par si a prafului de pe suprafata acesteia.
 • Daca descoperi pete mai vechi (de saliva, transpiratie etc) le poti inlatura cu ajutorul unui amestec de apa rece cu apa oxigenata care se aplica pe pata si se freaca cu o perie curata pana la disparitia petei. Tamponeaza apoi locul umed cu o carpa uscata si curata si scoate salteaua la aer pana la uscarea completa.
 • Daca nu ai apa oxigenata la indemana poti efectua aceeasi procedura folosind putin detergent neutru diluat in putina apa rece.
 • Petele de urina si de voma pot fi indepartate rapid cu ajutorul unei paste obtinute din bicarbonat de sodiu inmuiat cu foarte putina apa rece. Pasta obtinuta se aplica pe pata de pe saltea si se lasa sa actioneze timp de cel putin 30 minute, dupa care se indeparteaza cu o carpa uda, la final tamponandu-se locul cu o carpa uscata si curata. Din nou, salteaua se scoate la aerisit afara, pe balcon sau in fata unei ferestre larg deschise.
 • De altfel, bicarbonatul este de ajutor si pentru simpla inlaturare a mirosurilor din saltea. Aceasta operatiune, care poate fi efectuata periodic in scopul mentinerii in buna stare a suprafetei de dormit, presupune presararea bicarbonatului de sodiu pe salteaua uscata si aspirarea acestuia dupa scurgerea a cel putin ora. Pudra de bicarbonat alimentar va absorbi mirosurile si eventuala umezeala acumulate in interiorul saltelei, prevenind astfel formarea mucegaiului.
 • Aceeasi problema poate fi remediata si cu ajutorul unei solutii din apa si otet alb in proportie de 1:1. Amestecul obtinut se introduce intr-un pulverizator, se pulverizeaza pe zona patata (doar superficial, fara a lasa lichidul sa patrunda in profunzimea saltelei), se freaca suprafata tratata cu un burete si la final se absoarbe lichidul in exces cu o carpa uscata, prin tamponare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *