Categorii
Intrebari de la cititori

Panou solar legat la centrala termica, ajuta?

Buna ziua! De curand am achizitionat un sistem de incalzire al apei calde menajere prin panou solar cu toate avantajele si dezavantajele acestuia (si multiple peripetii) despre care voi scrie in alta zi. Intrebarea este cum pot folosi un alt panou solar pentru a ajuta o centrala termica ziua toamna si primavara, acesta continand antigel?


Intrebare de la Robert, pe adresa redactiei: Panou solar legat la centrala termica, ajuta?

4 răspunsuri la “Panou solar legat la centrala termica, ajuta?”

buna ziua
habar nu am ce doresti, cum adica sa ajuti centrala termica? panoul solar se racordeaza la un boiler la care se racordeaza si centrala termica, amindoua incalzind apa din boiler, unde e problema? ai apelat cumva la un cioban pentru montatul primului panou? ghinion, incearca cu un instalator, scump e adevarat da ai ocazia sa experimentezi cit de scump e un lucru ieftin

Depinde ce sistem de panou solar ati achizitionat. Daca este presurizat se poate lega la un boiler sau puffer, pe circuit fiind si o pompa. Va va trebui si un circuit de automatizare pentru verificarea temperaturii apei din panou, sa nu mearga pompa continuu. Ideal era daca puteati lega toate panourile solare la circuitul de incalzire sa aveti un randament mai bun. Ar fi indicat sa luati legatura cu un proiectant de instalatii (sau sa cautati pe forumuri – eu am gasit la un moment dat pe cineva care a realizat ce doriti dvs sa faceti) sa vedeti care este aportul termic al acestor panouri raportat la combustibilul utilizat curent in centrala. Tineti cont ca nu toate zilele sunt insorite primavara / toamna.

Multumesc pentru raspuns, Vali! Panoul achizitionat pentru ACM este nepresurizat, probabil de aici si o parte din probleme cu acesta.
Cel pe care l-as lua pt a „ajuta” centrala termica, m-am gandit sa fie presurizat si bineinteles cirucit separat de circuitul apei calde menajere. Intrebarea este daca merita o astfel de investitie, daca sunt pareri despre o astfel de instalatie si daca e mai convenabila ca raport cost / eficienta decat o pompa de caldura (de exemplu)

Normal ca merita.
Problema e ca pe langa panou iti trebuie puffer.
Toti fac pe desteptii si habar nu au cu ce se mananca.
Eu am stat 2 ani pana sa ma prind cum merge si l-am facut singur piesa cu piesa.
Este adevatat ca iarna cand nu este nu este soare aportul de caldura de la panou este mic 5-10 %. Dar exista
Panoul si investitia nu se pot amortiza in 2-3 ani
Daca ai incredere o sa vezi ca o sa faci o treaba buna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *