Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Placare pardoseli cu piatra naturala, avantaje / dezavantaje

Cand parchetul nu ti se pare un finisaj destul de rezistent, iar gresia nu corespunde vizual cu stilul de amenajare ales si totusi trebuie sa alegi un material cu care sa plachezi pardoselile din casa sau apartamentul tau, piatra naturala poate fi solutia. Cu un aspect elegant si chiar luxuriant, marmura, granitul, travertinul, onixul sau ardezia sunt optiunea ideala pentru cei care vizeaza obtinerea unei amenajari deosebite.


Ai vazut vreodata cum arata o incapere a carei podea este placata cu piatra naturala? Probabil ca da. Si eu am vazut, in repetate randuri chiar, si aproape de fiecare data am simtit diferenta pe care acest material 100% natural il aduce decorului comparativ cu gresia obisnuita. Costa mai mult, stiut lucru, insa si arata mult, mult mai elegant si mai rafinat. In plus, atunci cand si celalalte elemente inconjuratoare sunt alese corect, o pardoseala placata cu travertin, marmura, granit sau ardezie te ajuta sa simti conexiunea cu natura.

Avantajele pardoselilor din piatra naturala

Am aflat ca primul gand care le vine multora la auzul ideii de a placa pardoselile din casa sau din apartament cu piatra naturala este pretul mare. Nu voi nega acest aspect, as spune insa urmatoarele: cine este dispus sa-si imbrace podelele din casa cu o gresie scumpa, din categoria de lux, isi poate permite cu siguranta si una dintre variantele de piatra disponibile pe piata.

Iti recomand sa citesti si: 12 idei de folosire a pietrei naturale in amenajarea dormitoarelor moderne.

Asadar, sa trecem la avantajele pardoselilor din piatra naturala:

  • Este un material rezistent, ignifug, cu o durata de viata mare, impresionanta chiar. Am vazut case foarte vechi, in varsta de sute de ani, in care mai exista pardoseala originala din piatra ce arata minunat si acum.
  • Piatra naturala este impermeabila, deci daca va fi montata corect nu va permite inflitrarea apei dedesubt, prevenind astfel formarea mucegaiului.
  • Daca se respecta indicatiile producatorului / echipei de montaj, pardoselile din piatra sunt foarte usor de intretinut.
  • Piatra naturala este un material 100% natural, deci iata un alt motiv pentru a merge pe aceasta varianta daca iti doresti o pardoseala ecologica in casa ta.
  • Este o alegere buna pentru montarea peste sistemele de incalzire prin pardoseala, piatra acumuland caldura si degajand-o in mod placut, vreme indelungata.

Citeste si despre: Pardoseli din caramida de interior si exterior.

Minusurile pietrei naturale in placarea pardoselilor

Desi este intr-adevar un material extrem de durabil, pentru a-si pastra aspectul initial anumite tipuri de piatra naturala au nevoie de intretinere periodica. Insa acesta nu este singurul minus al acestui finisaj natural. Iata care sunt cele despre care am aflat pana acum:

  • Pretul piperat este primul minus al pardoselilor din piatra. E drept ca pretul variaza de la un producator la altul si de la un tip de piatra la altul, insa in mod cert pretul acestora nu sei ncadreaza in categoria „low budget” cum se incadreaza anumite modele de gresie, de pilda.
  • Necesitatea intretinerii periodice a anumitor categorii de piatra. Aici vorbim despre aplicarea unui nou strat de lac la intervalele indicate de producator. Pe langa faptul ca este o grija si o corvoada in plus, aceasta operatiune ii supune pe proprietari si la cheltuieli suplimentare permanente.
  • Anumite tipuri de piatra naturala sunt mai sensibile la socuri mecanice, riscul de zgariere sau tocire aparand in conditii de trafic intens. Din aceasta categorie specialistii amintesc marmura si travertinul, ambele fiind de origine calcaroasa.
  • Pentru a preveni patarea pardoselilor placate cu piatra trebuie evitat contactul acestora cu solutii acide sau cu pigment puternic. Orice substanta lichida ce poate pata sau decolora (vin rosu, sucuri de fructe si legume, otet, coloranti, decoloranti etc) trebuie indepartata cat mai rapid pentru a preveni deteriorarea suprafetei.

Mai poti citi si despre: Peretele placat cu piatra naturala in amenajarile interioare.

Potrivite in orice decor

Datorita varietatii mari de dimensiuni, culori si texturi in care sunt disponibile produsele din piatra naturala concepute pentru a fi utilizate in placarea pardoselilor, acest material poate fi folosit in orice stil de amenajare si in orice decor. Incepand cu locuintele somptuoase, amenajate in stil clasic si continuand cu cele amenajate in stil mediteranean sau cu cele rustice, taranesti si incheind cu cele moderne sau ultraminimaliste, pardoselile din piatra se vor simti oriunde in elementul lor, cata vreme se va alege un model in armonie cu intregul concept al amenajarii.

Iti recomand sa vezi si: Ce trebuie sa stii despre utilizarea pietrei naturale in amenajarea bucatariei.

Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *