Categorii
Retete culinare

Tort Catifea Rosie sau Red Velvet, o reteta mai usoara decat ma asteptam

Sunt ani de cand imi doresc sa fac si eu un Red Velvet Cake sau tortul Catifea Rosie, celebru peste ocean, insa nu m-am organizat niciodata cu adevarat pana acum sa gasesc reteta. Ca sa intelegi cat de mult imi place acest tort, l-am comandat si pentru nunta fratelui meu, de organizarea careia m-am ocupat, in urma cu cativa ani. Toti oaspetii au fost incantati de alegerea mea, lucru care mi s-a parut perfect normal.


Astazi, in pragul celei de-a 15-a aniversari de-ale fiicei noastre mari, la rugamintea ei de a nu cumpara tortul din cofetarie, am decis ca e momentul sa fac Red Velvet, fiind un desert cu aspect festiv si cu un gust minunat, diferit de toate celelalte prajituri si torturi pe care obisnuiesc sa le prepar cu prilejul diverselor ocazii din familia noastra. Am gasit multe retete, toate foarte asemanatoare, iar eu am facut-o pe cea pe care o voi descrie in cele ce urmeaza.

Tin sa spun de pe acum ca intreaga procedura mi se pare foarte simpla, tortul Red Velvet putand fi facut cu usurinta chiar si de un incepator in bucatarie. Ma asteptam sa fie mai complicata treaba, ca prea se mandresc americanii cu acest desert si prea bun si frumos este acest tort cu blat rosu si crema alba.

tort Catifea Rosie blat rosu crema alba decorat cu fulgi de migdale

Ingrediente blat si prepararea lui

  • 275 g faina de calitate;
  • 125 g unt cu continut de 85% grasime, moale, la temperatura camerei;
  • 250 g zahar tos;
  • 2 oua mari;
  • 2 linguri de cacao;
  • 2 plicuri de zahar vanilinat sau 1 lingura de esenta de vanilie;
  • 1 varf de cutit de sare;
  • 250 ml chefir sau lapte batut (eu am folosit chefir, caci asta am avut in casa);
  • 1 lingurita de bicarbonat de sodiu stins in otet;
  • colorant alimentar rosu.

Procedeul este cat se poate de simplu:

  1. Se freaca untul moale (nu topit) cu zaharul si zaharul vanilinat.
  2. Se incorporeaza pe rand cele doua oua. Pentru a preveni taierea untului se pot adauga doua linguri de faina in amestecul de unt si zahar, cate una la fiecare ou.
  3. Se adauga un varf de cutit de sare.
  4. Se adauga jumatate din cantitatea de faina amestecata cu cacao si cernuta.
  5. Urmeaza cei 250 ml chefir sau lapte batut.
  6. Se incorporeaza cealalta jumatate de faina cu cacao.
  7. Se coloreaza compozitia adaugand colorantul alimentar rosu. Pentru ca nu am mai folosit pana acum coloranti alimentari am crezut ca oricare este la fel de bun. Ei bine, nu am nimerit un produs bun si desi turnasem tot tubul (unul micut de tot), compozitia nu-si schimbase deloc culoarea. Noroc cu o vecina despre care stiam ca are mereu coloranti alimentari in casa, pentru a prepara diverse fursecuri colorate pentru fiul ei in varsta de 3 ani. Pe scurt, m-a ajutat sa salvez primul meu tort Red Velvet exact atunci cand simteam ca esuez lamentabil.
  8. La final se adauga bicarbonatul stins in otet si se amesteca bine compozitia care fie se imparte in 3 forme cu diametrul de 18 cm fiecare si se coc simultan 3 blaturi, fie se toarna intr-o singura forma cu diametrul de 26 cm. Pentru ca eu imi doream un tort cu diametrul mai mare si pentru ca oricum nu aveam forme mai mici, am copt un singur blat pe care l-am taiat apoi in 3.
  9. Blatul este gata imediat ce trece testul scobitorii, timpul de coacere variind in functie de dimensiunea blatului si de puterea cuptorului. Spre exemplu, in cazul meu coacerea blatului a durat aproximativ 40 minute la temperatura de 175 grade (cuptor electric cu ventilator). Dar am citit ca blaturile mici, in forme de 18 cm, pot fi gata in aproximativ 22 – 25 minute. Ideea este ca blatul trebuie sa fie la final usor umed si faramicios, deci daca este tinut la cuptor prea mult risca sa se usuce, iar gustul final al tortului nu va mai fi acelasi.
tort Red Velvet zi de nastere

Prepararea cremei pentru tortul Red Velvet

Am gasit mai multe variante si retete de crema pentru tortul Red Velvet Cake, eu alegand sa o prepar pe cea compusa din urmatoarele ingrediente:

  • 250 g mascarpone;
  • 250 g crema de branza Philadelphia sau alt tip de crema de branza;
  • 125 g unt moale, la temperatura camerei;
  • 150 g zahar pudra;
  • 300 ml frisca neindulcita.

Am batut frisca cu continut de 35% grasime pana la intarire, adaugand treptat zaharul pudra, iar apoi am combinat-o cu amestecul obtinut din mascarpone, crema de branza si unt. Scurt si la obiect, crema e gata! Se aseamana, oarecum, la gust cu crema pe care o folosesc la preapararea tortului de morcovi, un alt desert minunat si usor de preparat indragit in familia noastra.

Asamblarea si decorarea tortului

Cand vine vorba despre decorarea tortului, cred ca totul tine in primul rand de maiestria fiecaruia, dar si de pricepere, desigur. Eu nu sunt un talent la acest capitol, nu detin ustensile speciale, asa ca improvizez la fiecare desert pe care il prepar in functie de ingredientele pe care le am si de starea de spirit a momentului.

Pentru asamblarea si decorarea tortului Red Velvet am folosit fulgi de migdale si firimiturile pe care le-am obtinut in momentul in care am taiat si indreptat blatul, pentru a-i conferi un aspect mai uniform. Insa, inainte de a-l taia si asambla l-am introdus in congelator (l-am impachetat intr-o punga de plastic), unde l-am lasat pentru aproximativ o ora, astfel incat dupa aceea mi-a fost mai usor sa-l tai in 3 blaturi mai subtiri.

Apoi am impartit crema in 3 parti si am uns fiecare blat in parte, acoperind la final in intregime tortul sub un strat de crema alba si presarand deasupra fulgi de migdale din belsug. Firimiturile rosii obtinute din resturile de blat despre care iti spuneam le-am asternut deasupra si asta a fost tot.

Imaginea de mai jos ilustreaza o felie a primului meu tort Red Velvet astfel incat il poti vedea si in sectiune. Te asigur ca este foarte gustos, avand o compozitie cremoasa si umeda si un gust nemaipomenit, atat sarbatorita cat si noi, ceilalti, fiind foarte incantati de alegerea pe care am facut-o cu privire la tortul aniversar. Cat despre timpul si dificultatea de preparare, mi s-a parut o reteta simpla de tot, exact asa cum spuneam si la inceputul articolului. Te invit sa o testezi si tu cu prima ocazie!

felie tort Red Velvet facut in casa

8 răspunsuri la “Tort Catifea Rosie sau Red Velvet, o reteta mai usoara decat ma asteptam”

O fi bun tortul, dar nu inteleg rostu’ postarii acestei retete aici… ati gresit cumva site ul?

Felicitari ! Arata foarte bine tortul !
Profit de ocazie si va marturisesc ca imi plac foarte mult articolele dumneavostra de pe acest site. Sunt o lectie de bun gust si bun simt. Am aflat de aici multe lucruri utile. Va multumesc !

Draga Ionela, ne bucuram ca ne citesti!

Dar sa stii ca nu am gresit site-ul. Este tot CasaDex.ro – un blog care desi este axat pe constructii si amenajari (cu tot ce implica cele doua domenii), are si momente mai relaxante, cand subiectele pot lua o alta directie. Culinara, de pilda 🙂

Nu este prima reteta testata de noi pe care o publicam pe paginile blogului. In general incerc sa va prezint doar lucruri care imi plac sau care ma intriga, fie ca vorbim despre domeniul amenajarilor sau nu, cum este si cazul retetei tortului Red Velvet din articolul de astazi.

Pentru mine, cel putin, bucataria si gatitul sunt o parte importanta a oricarui camin 🙂

Iti multumim pentru cuvintele frumoase, Mari!

Ne bucuram tare mult sa aflam ca munca si articolele noastre sunt pe placul vostru! Sper sa incerci aceasta reteta in curand si sa revii cu impresii dupa ce vei si gusta tortul. In acest moment, este tortul meu preferat 🙂

Ideea nu este rea, Lidia si mi-ar placea sa aud si parerea despre gustul tortului cu blat insiropat. Insa vreau sa te asigur ca acest tip de blat nu are nevoie de insiropare, fiind unul cu o consistenta umeda daca este tinut exact cat trebuie la cuptor 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *