Categorii
Intrebari de la cititori

Tu ai cumpara o casa intr-un loc unde nu exista apa curenta?

Buna ziua tuturor. Sunt curios, voi ce ati face in situatia urmatoare. Am gasit de vanzare o casa care ne place foarte mult, se potriveste cautarilor noastre, pretul este bun si este renovata destul de recent, deci nu mai trebuie bagati bani pentru a locui in ea.


Singura ei problema este ca se afla intr-o zona unde nu este apa curenta, iar alimentarea se face cu hidrofor, din fantana proprie. Inainte de a gasi aceasta casa consideram ca apa curenta si curentul sunt obligatorii, nu concepeam sa locuiesc intr-o zona fara cele doua utilitati. Iar gazele un avantaj, insa e ok si cu incalzire pe lemne sau peleti. Deci: tu ai cumpara o casa intr-un sat unde nu exista apa curenta?

Pot aparea probleme de genul „seaca fantana” sau „se strica hidroforul des” sau mai stiu eu ce altceva? Din experientele voastre, ce recomandati?

Intrebare de la Andrei, pe adresa redactiei: Tu ai cumpara o casa intr-un loc unde nu exista apa curenta?

17 răspunsuri la “Tu ai cumpara o casa intr-un loc unde nu exista apa curenta?”

Daca este fantana forata pe teava nu seaca la nevoile unei case. Doar fantanile sapate pot seca ca apa vine prin infiltrare in peretii ei care se pot colmata. La cea forata apa este absorbita de hifrofor sau pompa din peretii de pamant din jurul tevii. Doar daca nu este folosita indelungat pot aparea probleme. Cu 1000 lei faci foraj la vreo 30 m ceea ce este mai mult decat necesar si de regula apa este buna de baut, plus prtetul mai mic decat de la retea, apa pe care nu o bea nimeni. Cu hidroforul sau pompa pot sa mai apara probleme, dar in cel mai rau caz pana se repara, se poate utiliza alt hidrofor / pompa. DUPA PAREREA MEA, MERITA.

… situație asemanatoare…
Va dau cateva din problemele intampinate.
1. Functie de locatie si nivelul pânzei freatice… fântâna asigură apa necesară, o fântână seacă foarte rar, poate crește sau descreste nivelul apei in fântâna, așadar aveți grijă nivelul de montare sorb absorbție, recomand 50-80 cm deasupra fundului fântânii.
Deasemenea, sorbul (supapa de sens), mai trebuie curățat sau înlocuit periodic, asta implică o montare-demontare a țevii cu sorb relativ ușoară, recomand îmbinare cu olandez.
2. Țeava ce iasă din fântâna spre hidrofor trebuie să fie OBLIGATORIU îngropată in pământ (min. 80 cm) pentru a se evita inghetul pe timp de iarnă.
Hidroforul, deasemenea, izolat (am confectionat o cutie cu capac (aprox. 0.8 mc) din panou tip Sandwich, izolează foarte bine), amplasată in beci.
3. Racordarea consumatorilor de apă se face de asemenea prin țevi îngropate si bine izolate.
Așadar, singurul impediment, dar foarte important este, dacă instalația dumneavoastră la momentul de față este construită pentru a functiona si iarna, sau trebuie să îi aduceți modificari, care nu sunt nici simple și necesită lucrări de construcții… distructive.
Analizați avantajele si dezavantajele!
In rest, o casă îți permite să montezi panouri solare de apă caldă, grădiniță cu flori și… multă liniște .

Cred ca cine pune o astfel de intrebare nu este pregatit pentru a se muta la casa. Se poate crea confortul dorit aproape oriunde numai sa ati doresti.

Marea majoritate a caselor din mediul rural, inclusiv vecinatatile oraselor mari nu au apa curenta si sunt alimentate din put / fantana propriii. Hidroforul se poate „strica” – adica pompa sau vasul de expansiune, dar sunt rezolvabile usor.
Mai important este sa stiti din start calitatea apei si ma refer sa nu fie saraturoasa, calcaroasa, sulfuroasa, etc, adica sa fie utilizabila pentru dus, spalat de vase. Pentru baut recomandabil este sa folositi apa imbuteliata.
In concluzie daca conditiile de mai sus sunt ok, puteti cumpara linistit casa.

Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Pot spune ca mi-am facut o idee. Insa inca nu sunt hotarat :).

Intre timp am mai primit un raspuns, insa nu a fost adaugat aici, in lista de comentarii. Deci il adaug eu mai jos. De la Johanis:
„Buna ziua, stimate domn!
Eu locuiesc de peste 25 de ani intr-o asemenea casa, deci am fantana propie si alimentarea se face cu hidrofor. In 25 de ani sunt la a-l 3-lea hidrofor, deci cred ca m-au servit la maximum, am apa intodeauna, nu sunt dependent de furnizorul de apa, consum atata cat am nevoie, la nevoie cand este seceta pot uda si gradina propie. Sunt multumit la maxim de aceasta posibilitate. In 27 de ani nu am platit taxele de apa, respectiv canalizare deoarece si canalizarea este la 350 metri de casa, asadar am fosa propie. Salutari”

Da aș cumpăra o asemenea casa. Există și un „dar”. Dacă locuiești în permanență acolo va trebui să-ți iei niște precauții și anume: toată aparatura de extragere a apei sa fie de calitate, o sursă alternativă de curent electric (un generator care să-ți asigure puterea pentru hidrofor), o fosa septica pentru colectarea apelor uzate. Daca ai un amic la Apele Române nu ar strica sa faci o analiză a apei pentru citiva indicatori din care sa nu lipsească duritatea și ph. In rest, toate au un început. Te obișnuiești cu viață ceva mai vitrega de la țară. Cu timpul se va introduce și apă curentă și canalizarea in toate satele și poate și gaze (curent electric cred că are). PS. Interesează-te la vecini daca în perioadele de seceta au avut probleme cu secarea fintinilor.

@Calin, as vrea sa stiu cine iti face tie foraj la 30 m cu doar 1000 de lei? Ca vreau si eu.

Adancimea fantanii cum o pot afla? Cu o sfoara lunga si cu o greutate in capat? Apoi masor cu ruleta partea de sfoara intrata in apa? Exista si alte modalitati?

Ce problema fantana sau hidroforul? dar de calitatea apei? in unele zone apa nu e filtrata mai deloc (are fier si urme de petrol parca) si innegreste tot ce prinde piatra, tevi nu mai luam in calcul masina de spalat 🙂 deci eu as verifica calitatea apei prima data … ca doar hidroforul se schimba tot la maxim 3 ani ca nu duc mai mult acum cele luate din comert la pretul accesibil de DEDEMAN! Oare la fiecare ploaie apa e tulbure sau se ridica mult nivelul apei? ce fel de vecini sunt in zona … v-ar putea acorda cateva detalii ….

Eu am de adăugat doar o alta perspectivă asupra problemei: racordarea casei la apă curentă nu înseamnă că vei avea apă non-stop.
Mama locuiește într-un sat cu apă curentă și canalizare și în fiecare vară sunt săptămâni în care apa nu curge deloc la robinet sau are presiune foarte scăzută (în nici un caz nu poți folosi mașina de spălat).
Nici în zilele de vară în care este apă nu e o presiune prea bună pentru că sătenii folosesc apa la udat în grădină.

Nici mie nu prea imi vine sa cred ca un foraj de 30 metri se face cu doar 1000 lei.

Da. Stiu ca vara poate scadea presiunea de la reteaua de apa, pentru ca lumea uda gradinile. Corect.

depinde de fantana – adancime, calitate etc… astea se pot sti
de exemplu eu am una, am si apa curenta.. dar fantana si hidroforul merg excelent de vreo 15 ani si o folosesc serios nu s-a stricat niciodata, repet depinde de anumite calitati / calitate (ale panzei de apa si ale pompei) a mea este doar la 50 de metri adancime
Raspunsul este Da as cumpara pt ca restul este usor de rezolvat

Masurarea se face cu sfoara. La fiecare metru faci un nod, la 5 m poti lega o panglica albastra, la 10 rosie, etc. O greutate sa fie ca sa masori si nivelul apei in fantana. Sfoara sa fie „udabila” ca sa zic asa ca sa poti observa usor nivelul apei.
Trebuie avut in vedere si la ce adancime este panza freatica. Daca este prea mult va trebuie pompe de putere si pretul este pe masura. Acum depinde si de debitul necesar.. ca la tara mai uzi si gradina cand apa de ploaie stransa s-a terminat.

Pretul la foraj depinde de adancimea panzei freatice. Prima de suprafata poate fi la 6 m, a doua la 15 si puteti merge mai jos.
In general pretul este per metru liniar si incepe de la 100 ron/ml. Acum o echipa fara factura dar cu recomandari poate lua mai putin. La firma poate fi si mai mult.

Eu am cumparat de ceva vreme o casa care avea o fantana din care scoteai cam 150 litri si se golea. Poti sa masori adancimea, dar pe tine te intereseaza volumul coloanei de apa din fantana si debitul in 24 de ore. Dar ca sa nu te complici, o golesti pur si simplu, vezi cat scoti si apoi vezi in cat timp se reumple.
Cu 1600 lei am mai sapat o fantana in imediata vecinatate a casei, unde apoi am construit camera centralei si fantana a fost inclusa in aceasta camera. Risc de inghet zero. Nu folosesc hidrofor, am instalat un rezervor Aquapur. Depinde cat esti dispus sa investesti. Eu am sapat inca o fantana in gradina de legume 🙂

Salut.Analiza apei obligatorie si este in jur de 80-100 lei. Primesti toti parametrii in buletinul de analiza. Daca ai pina in max 30 m fantina cu pompa submersibila buna (500-600 lei) si prescontrol electronic (180-250 lei max) nu ai nevoie de hidrofor si vas expansiune. Toate reglajele si protectiile se fac din prescontrol. Succes! Și nu renuntati la vise!!

Am inteles, @Mihaela, foarte bune observatii.
@Mares, clar trebuie facuta analiza apei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *