Categorii
Intrebari de la cititori

Cum prepar vinul de casa? E de ajuns teascul? Sau trebuie si zdrobitor?

Salutare. De mult visam sa am via mea in curte, iar acum, dupa ce am cumparat casa despre care stiti deja, visul s-a indeplinit. Doar ca nu am preparat niciodata vin de tara si nu stiu care este procedeul. Am gasit insa doua teascuri in pod. Doar ca, din cate inteleg e necesar si un zdrobitor.


Imi puteti spune care sunt pasii de fabricare / preparare vin de casa? Multumesc.

Intrebare de la Andrei, pe adresa redactiei: Cum prepar vinul de casa? E de ajuns teascul? Sau trebuie si zdrobitor?

teasc vechi struguri
vita de vie bolta in curte

16 răspunsuri la “Cum prepar vinul de casa? E de ajuns teascul? Sau trebuie si zdrobitor?”

Salut. Sunt multe metode.
1. pui ciorchinii intr-un vas cu pereti rezistenti, ii bati prin miscari circulare si rapide cu un bat cu trei craci la un capat pentru a scoate boabele de pe cozi. In aceasta operatie boabele se si zdrobesc.
2. Scoti boabele de pe cozi cu ajutorul unei site cu gauri mari.
3. scoti boabele cu mana,
Boabele scoase le lasi cateva zile (3-4) pana fierbe mustul si cand s-a mai potolit din fiert poti sa-l bagi in teasc dupa care in butoi sau damigeana.
Daca vrei un vin cu tanin mai mare lasi boabele mai multe zile la fiert, daca nu mai putine.
Atentie cand fierbe, trebuie sa aibe suficient spatiu in vas (1/3 gol), sa fie intr-o camera suficient de mare si ventilata pentru ca altfel nu poti intra acolo.
Bafta

1. Ai apă curentă sau din puț. Pentru un vin bun este nevoie de multă curățenie: butoaie, zdrobitor, tesc, cadă. (Atenție la butoaiele de lemn, sunt foarte pretențioase. Dacă vi se pare că au miros și nu iese la spălat renunțați la ele.)
2. După cules strugurii se zdrobesc cu „o zdrobitoare”, de preferat una care elimină ciorchinii (cu desciorchinare) care poate fi manual sau electric. Personal am una manuală, dar totul din inox.
3. După mustuire într-o cadă cu capac, se lasă totul până a doua zi, să înceapă să fermenteze ușor.
4. Acum poți trece la stors cu ajutorul teascului.
5. Recomandări:
a) separă mustul (ravacul) și pune-l separat, va ieși un vin mai ușor, mai băubil, la discuții îndelungate.
b) ce rezultă de la tescuit, pune separat, acesta va fi un vin mai dur, va cere friptură de purcel.
c) tot timpul boasca (zdrobeala) să stea în must. ( Să nu scurgi tot ravacul, iar boasca să rămână fără must, pt. că dacă ai teasc mic și necesită mai mult timp să tescuiești, boasca se poate oțeti)
6. Fermentarea:
* VASUL ÎN CARE VA FERMENTA MUSTUL SĂ NU FIE IN BECI
* vasul să fie așezat într-un loc bine aerisit și ferit de soare;
* să umpli vasul pe 3 sferturi;
* fermentarea să se facă prin ferbător (personal folosesc butoi de plastic 220 l cu gura mare – se spală mai ușor – pe gura butoiului pun o pungă mare, sau un sac transparent, legată bine. În unul din colțurile pungii, fac o mică gaură în care pun un furtun gros în carne, să nu se îndoaie ușor. Capătul din pungă îl leg foarte bine, iar celălalt capăt îl pun într-un borcan de 800 ml cu apă, suspendat la nivelul de sus a butoiului. Și furtunul trebuie ancorat pt. ca punga să fie ca un cort. Când mustul fermentează, bioxidul de carbon umflă punga, trece prin furtun apoi prin apa din borcan și se elimină în aer. Apa din borcan va bolborosi. Când se termină fermentarea se scoate punga, se completează vasul – se face plinul – și se pune capacul. Când se limpezește se trage de pe drojie – pe la CRĂCIUN. De regulă vinul se pune în butoaie mai mici, sau damigene, ca să fie pline tot timpul. Atenție la damingene, dopul să fie cu ferbător, se găsesc în magazine. Aerul este un mare dușman al vinului. Pe la PAȘTE se mai trege o dată de pe drojdie, dacă a mai rămas. Pâna la 3 ani vinul se tot limpezește, deci lasă drojdie, cei drept tot mai puțină.

@Mos Manole: multumesc pentru detalii.

Care este explicatia pentru care uneori vinul are un gust putin acru, abia scos din damigeana. Asta am observat cand am fost in vizite, pe la țară, pe la cunostințe.

Vinul ușor acru este specific strugurilor hibrid. Am și eu 7 feluri de hibrid. Culeg în jurul datei de 14 octombrie. Sunt destul de dulci 180/190/g zahăr, dar vinul are o tentă foarte ușor acruță. Am uitat să va recomand să culegeți atunci când striviti un strugure în mână și cam după un sfert de oră să simțiți că degetele se încleie ușor.
Contează și cât timp fermentează. Cu cât fermentează mai repede tot zahărul se transformă în alcool. Vinul este sec. Fermentare în loc cald. Cu cât fermentarea este mai îndelungată nu tot zahărul se transforma în alcool. Vinul este dulceag. Fermentare în loc răcoros.

Wow. Ce de informatii. Eu m-am gandit ca nu a fost tinut corect vinul in sticle, damigene etc sau s-a gresit procesul de fabricare si din cauza asta s-ar fi acrit.

Perfect de acord cu ce a relatat MosManole si as adauga si eu ceva:
daca ai peste 6 saci (150 kg) se merita sa iei zdrobitor cu desciorchinator dar nu ce sunt in dedeman.. ca nu faci nimic cu ele. ceva mai de calitate aici in magazinele de profil agricol: magazialucostica.ro/zdrobitor-desciorchinator-manual-din-tabla-vopsita-grifo-model-dma.html
Daca ai sub 150 de kg cel mai bine folosesti teascul pe care il ai iei o copaie pentru mortar din aia neagra dreptunghiulara bricodepot.ro/materiale-de-constructii/unelte-pentru-constructii/lada-dreptunghi-pentru-mortar-80-l.html si va fi o placere pentru fete sa se joace la zdrobit struguri cum se facea pe vremuri. Eventual dai o gaura si pui un robinet la lada undeva pe latura mica ca sa scurgi mustul mai usor.

Cand doream sa am must inasprit inainte de culesul principal culegeam 3 galeti ii zdrobeam cu mana scurgeam si dupa storceam ce ramanea prin tifon asa cum se face branza.
Daca ai cantitate mare va iesi si mult must daca nu o damigeana de 50 l este suficienta si in plus se curata usor.
Succes

Sa nu uiti sa pui cateva sticle de 1 litru (pet) de must la congelator pentru cand o sa va fie pofta :). Si.. sa nu uitam cand se inaspreste mustul (incepe sa fiarba)… merge o pastrama la gratarul pe care deja il ai 🙂

Sper ca dupa primul an in care imi voi face propriul vin sa nu mi se mai para asa complicat cum mi se pare acum :))

Complicat este daca vrei anumite varietati de vin. Adica daca vrei rosu, demisec, dulce. In rest totul se bazeaza pe curatenie, vasele sa fie foarte curate cand pui in ele. Fara chimicale cand cureti sau daca nu se poate altfel clatit de multe ori pentru ca orice miros se va transfera in must/vin. Daca bolta este tot ce aveti pai.. nu cred ca va mai ramane si de vin :)) il terminati asa must. Daca ai varietate de struguri de masa pastreaza si pentru mai tarziu asa: legi cu o sfoara 2 ciorchini unul de altul si ii pui pe o teava atarnati (cum pui carnatii) sa stea la aer. Se vor usca frumos atat timp cat nu au boabe stricate si nu vin mustele betive la ei. Daca nu sunt varietate speciala de masa nu vor rezista, mai bine ii faceti must.
Vezi ca in unele magazine kaufland se dau ladite gratis totul este sa ceri la relatii clienti. Asa am luat si o parte pastrez in ele. Ce se doreste a se manca mai repede.

Eu as vrea sa fac un vin frizant… dar din pacate nu stiu, la noi s-a cules via, nu folosim masina pentru desciorchinat, am cumpara un ciur din talcioc .. i-a da prin ciur apoi dupa 4 zile l-am dat la presa , asa se foloseste in zona Brailei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *