Categorii
Intrebari de la cititori

Instalatii sanitare daca nu exista apa trasa la etaj?

Salut din nou. O noua intrebare legata acum de instalatiile sanitare (apa). La etajul casei, care are placa de beton, nu exista nicio sursa de apa, nicio legatura facuta cu parterul, unde e deja apa trasa si legata la canalizarea satului.


Am atasat o poza cu locul / peretele unde va fi blatul de bucatarie, care se termina in coltul unde este soba. Tot in aceasta poza se vede, imediat pe stanga cum iesi in hol si usa care duce la viitoarea baie care acum este o camara. Tot etajul are placa de beton turnata. Sub camara se afla baia de la parter, care are scurgere la canalizare. Deci la baia de sus voi sparge placa si voi trage instalatia sanitara / scurgerile legate la cea de jos. Intrebarea este cum sa fac la bucatarie? Nu as vrea sa mai sparg placa la bucatarie. As vrea sa duc tevile instalatiei (apa, scurgere) prin peretele dinspre baie, insa ma incurca soba, pe care sub nicio forma nu vreau sa o desfiintez, pentru ca imi place foarte mult si este functionala. Alte solutii? Eu nu imi dau seama cum e mai bine. Multumesc pentru sugestii.

Intrebare de la Andrei, pe adresa redactiei: Instalatii sanitare daca nu exista apa trasa la etaj?

camera cu soba va fi bucataria
camera etaj transformabila in bucatarie

5 răspunsuri la “Instalatii sanitare daca nu exista apa trasa la etaj?”

As putea duce tevile, teoretic, pe jos, pe langa soba si prin fata ei, dar cred ca ar trebui sa verific daca nu cumva in acel perete care duce spre hol este vreun stalp de beton de rezistenta. Nu?

Nu iti fa probleme din cauza sobei. poti trece teava de ppr prin spatele ei si o izolezi. Unde mai pui ca o sa ai si apa incanzita gratis. Atat timp cat teava nu sta lipita de soba nu se topeste sau devine casanta.
Sau poti face teava din cupru si atunci chiar nu mai ai nici o problema.
Soba la nivelul podelei are umplutura. Poti incerca sa faci o gaura pe jos dar muncesti mult.. si daca are si ceva pietre merge mai greu. Eu as duce prin spatele sobei teava de cupru lasandu-ma in jos pe langa soba. Oricum teava de cupru este subtire si nu te incomodeaza, mobila de bucatarie nu o vei pune lipita de peretele din spate. are nevoie de aerisire si ea, latimea blatului permitand sa o aduci mai in fata.
Prin fata te incurca la soba, e urat… nu nu. Ca sa vezi daca e stalp dai gaura cu spiral de 8 sau 10 si daca intra e ok si o poti largi. Sa ai un percutor ca nu faci nimic cu bormasina. Casele vechi au pereti din caramida plina si.. muncesti mult cu bormasina.
Pentru canalizare ori dai gaura prin talpa sobei (umplutura) ori prin exterior si izolezi. Eu as face prin exterior.

Nu am stiut ca sub soba e umplutura. Ce fel de umplutura poate fi? Ce material? Asta pare a fi o solutie buna. Prin exteriorul casei nu am cum si daca as vrea, deoarece casa este lipita de casa vecinului. Deci as trece teava prin camerele lui :)))

Nu sub soba, in soba pana ajunge la nivelul cenusarului. Este zona de sub cenusar. Poate fi pamant, nisip, si/sau caramida ..
Daca este caramida.. mai greu ca risti sa le misti / destabilizezi pe acolo.
Am asistat cand s-a refacut soba si la mine sobarul asa a pus.. pamant cu nisip tasat bine. Da gaura cu un spiral mic 8mm si vezi ce e acolo. Daca te intreaba sotia.. zici ca e de la soricei :))
https://www.youtube.com/watch?v=e-AxyCV0tLE&t=2s
Vad ca ai undeva la 60cm inaltime baza .. nu mai da gaura.. treci cu evacuarea prin spatele sobei cu o panta mica. Blatul are cat 80 cm? vezi daca iti ajunge ca gura de intrare sa vina sub cupola ghiuvetei. Nu se poate: eu as trece prin soba undeva la 5 cm de nivelul dusumelei si de perete (sa nu aiba cahle si pe perete). Pui o teava groasa in soba si prin ea treci cu teava de canalizare cat mai subtire. Caldura mare nu e jos, e la nivelul focarului.
Sau.. duci iesirea in alta zona, oricum de la bucatarie nu este debit si mizerie ca la baie.

O singura teava de ppr, montata aparent, si avem apa curenta la etaj. Traseul este la alegere. Teava de cupru, cum dealtfel mai recomanda unii „meseriasi”, pe altadata. Legat de canalizare, poti sa o lasi si „neizolata” ca nu se intampla nimic. Important este sa gasesti un traseu cat mai simplu si eficient folosind materiale dedicate canalizarii. Succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *