Categorii
Intrebari de la cititori

Sa schimbam caloriferele de fonta sau sa le pastram? Centrala e pe gaz

Buna ziua! Am achizitionat de curand o casa (mare) in Breaza Prahova. Casa are gaz metan, o centrala uriasa si in camere calorifere foarte mari, din fonta, din acelea cu elementi grosi. Cum e mai bine, rentabil, estetic sa procedam? Le schimbam, le pastram? Daca le schimbam, ce calorifere sunt de preferat, in conditiile in care efortul de cumparare a casei ne-a cam lasat cu pielea?


Intrebare de la Mihaela, pe adresa redactiei: Sa schimbam caloriferele de fonta sau sa le pastram? Centrala e pe gaz.

7 răspunsuri la “Sa schimbam caloriferele de fonta sau sa le pastram? Centrala e pe gaz”

Dacă sunt bune, le curățați bine cu peria de sîrmă, le spălați interior, le vopsiți, le puneți robineți noi și sunt mult mai bune decît cele de tablă care se găsesc pe piață. Doar că e ceva muncă.

Noi avem montata de cca 20 de ani centrala si am pastrat caloriferele vechi de fonta (dar asta dupa ce le-am dus undeva , un service unde era si vulcanizare (sotul meu stie mai bine), si le-a curatat interior , nu cunosc procedeul lor . Caloriferele s-au dovedit a fi extem de utile, emana si mentin caldura, nu se racesc imediat ce sunt inchise asa cum se racesc cele noi. Normal ca mai trebuie unele imbunatatiri asa cum am spus inainte, adica in primul rand curatate si apoi ramane la latitudinea dvs daca montati sau nu pe ele echilibrare hidraulica, termostat… aerisire… etc

caloriferele din fonta sunt veșnice , nu se sparg dar :
1. trebuie curatate din 10 in 10 ani
2.sunt greu de manevrat
3. sunt greu de voppsit
4.nu sunt prea estetice
5. se incalzesc mai greu dar se răcesc greu !

Daca schimbati centrala este obligatoriu sa curatati caloriferele pe interior, pentru ca s-a format o pasta care va infunda centrala noua, mult mai pretentioasa! Va fi o manopera costisitoare, pentru ca trebuiesc demontate din instaletie si scoase afara. Avantajul fontei este ca poti inchide centrala cand pleci si peste 6, 7 ore vei gasi tot cald in casa, dezavantaj, se incing greu, intr-o casa nefolosita chiar si o ora, o ora jumatate.

Pastrati caloriferele din fonta dar cumpărați si montati fitrul sentinel vortex 300
arenainstalatiilor. ro/filtru-magnetic-sentinel-eliminator-vortex-300-22-mm-p10972

Daca va plac, daca sunt bune ( nu curg ) si daca considerati ca dau un „aer” caracteristic casei dvs. ( un aer traditional ) nu vad de ce vreti sa le schimbati. Este adevarat ca se muta greu, se curata greu dar la 10-15 ani e bine sa faceti o curatenie in ele. Eu am curatat caloriferele noi dupa 3 ani si ce a curs din ele a fost jale, in conditiile in care le-am spalat si am pus apa + antigel in ele ( ca sa ajut pompa – o lubrifiaza putin antigelul din fluid ).
Deci – demonatati, curatati interior& exterior, revopsiti si la final remontati. Caloriferele astea sunt nemuritoare ( o sa le foloseasca si urmatoarele 3-4 generatii ) si au avanatajele lor ( si dezavantajele ).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *