Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Usile glisante in amenajari, avantaje si dezavantaje

Mai scumpe decat cele clasice, cu deschidere batanta, usile glisante nu sunt inca foarte des intalnite in casele si apartamentele din Romania. Nu stiu exact daca pretul mai ridicat este motivul sau lipsa de informare a romanilor, cert este ca aceste usi prezinta o serie de avantaje pe care e pacat sa le ignoram atunci cand ne amenajam casele si apartamentele.


Din punctul meu de vedere, usile glisante sunt foarte practice si nu ma refer doar la usile dulapurilor de haine (unde le intalnim tot mai des), ci chiar la cele de interior ce separa doua incaperi alaturate. Desi suntem obisnuiti cu modele clasice, batante, pe care le intalnim atat in orice magazin de bricolaj, cat si in multe magazine de cartier, e bine sa cunoastem care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii usilor glisante in amenajarile interioare. E posibil ca in acest fel sa descoperim ca avem mai multa libertate de miscare in propria locuinta si ca aceste usi ne permit sa gasim si sa implementam noi idei si solutii de amenajare.

Avantajele usilor de interior glisante

Daca locuiesti intr-o casa mica, intr-un apartament sau intr-o garsoniera care pare insuficient de spatioasa si cauti idei de amenajare care sa te ajute sa optimizezi cat mai eficient si ergonomic suprafata locuibila de care dispui, cu siguranta trebuie sa iei in considerare inlocuirea usilor batante cu unele glisante. Spatiul liber pe care il vei castiga odata cu punerea in aplicare a acestei idei reprezinta doar unul dintre avantajele usilor glisante. Dar hai sa vedem care sunt acestea:

  • Principalul avantaj, in opinia mea, este exact cel expus in alineatul anterior si anume ca o usa de acest fel nu are nevoie de spatiu de desfasurare in momentul deschiderii, ceea ce permite utilizarea locului ocupat inainte de usa batanta in alte scopuri: pentru proiectarea unui dulap de haine, pentru asezarea frigiderului, pentru amenajarea unui spatiu de lucru etc.
  • Spre deosebire de modelele cu deschidere batanta, cele glisante pe langa perete sau chiar in perete nu au nevoie de spatiu de desfasurare in timpul deschiderii, ceea ce este de ajutor in amenajarea si configurarea spatiilor mici.

Mai poti citi si despre: Usile culisante – o prezenta discreta in casa ta.

  • Un alt avantaj apreciat indeosebi de parintii copiilor mici este cel ca usile glisante moderne, prevazute cu sisteme de protectie adecvate, nu pun in pericol mainile micutilor, asa cum o fac modele clasice, cu deschidere batanta. Mezina noastra a avut o experienta de acest gen cu o poarta batanta si nu a fost deloc placut. Si de atunci sunt chiar stresata cand o vad in preajma usilor.
  • Pot fi folosite pentru impartirea unei camere in doua sau pentru divizarea eleganta a unui open space. De pilda, in cazul unei bucatarii amenajate in plan deschis cu livingul un set de usi glisante din sticla poate fi util pentru izolarea zonei gatit in momentele in care mancarea e pe plita, prevenind astfel patrunderea mirosului de mancare in zona camerei de zi, insa fara a obtura fluxul luminii naturale intre cele doua spatii.

Iata si alte exemple: Usi glisante – pereti despartitori in amenajarea unui apartament mic.

Dezavantajele usilor glisante de interior

  • Poate cel mai important minus sau dezavantaj al usilor glisante il reprezinta pretul. Modelele mai elegante, dotate cu sisteme moderne, discrete si usor de manevrat sunt mai scumpe decat cele ale usilor batante.
  • Un alt dezavantaj il reprezinta si faptul ca nu se gasesc in orice magazin si ca, de cele mai multe ori, trebuie realizate la comanda, fapt ce le face sa fie mai scumpe.
  • Daca nu sunt prevazute cu sisteme de glisare si blocare performante, aceste usi se pot defecta sau pot prezenta pericol de accidentare.

Unde si cum poate fi folosita o usa glisanta

Spuneam ca aceste usi pot fi folosite cu succes in divizarea eleganta a unui open space. Si asa este. Insa acestea reprezinta alegerea ideala si in amenajarea spatiilor mici, fiind foarte utile in cazul bailor de apartament. Sunt frecvente cazurile in care se doreste montarea masinii de spalat in baie, insa din cauza usii cu deschidere batanta proprietarii renunta la idee. O usa glisanta ar permite montarea fara probleme a masinii de spalat sau chiar proiectarea unui dulap mare. Acelasi lucru este valabil si in cazul holurilor, dormitoarelor sau bucatariilor mici, dar si in cazul dressingurilor de tip walk-in.

Iti recomand sa vezi si: Usile de sticla in amenajarile interioare. Exemple in imagini.

Pentru a putea utiliza spatiul de pe ambele laturi ale peretelui pe care se desfasoara usa glisanta ideal este ca aceasta sa gliseze in perete. In acest sens este nevoie ca peretele sa fie prevazut de la bun inceput cu spatiu de glisare in interior. In cazul unei usi duble deschiderea se va realiza in ambele sensuri sau, acolo unde se doreste, se poate opta pentru un sistem cu ajutorul caruia o usa culiseaza deasupra sau in fata celeilalte. In anumite cazuri se mai poate opta si pentru un sistem de glisare tip acordeon, sistem realizat de obicei pe structura din alumniu sau pvc, desi ar putea fi realizat si din panouri pe structura de lemn sau mdf.

Mai poti afla si despre: Modele de usi de interior pentru bai mici si nu numai.

In ce priveste materialele din care pot fi realizate usile glisante, se poate opta pentru modele din sticla clara sau transparenta (securizata, desigur), pentru modele din mdf sau lemn, din combinatii ale acestor materiale sau din impletituri vegetale pe rame din lemn.

Sursa foto: Pinterest.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *