Categorii
Utile

Cosul de gunoi din bucatarie – modele extractabile, practice

Un subiect pe care il ignoram, desi face parte din viata de zi cu zi, este cosul de gunoi din bucatarie. Fie ca gatesti zilnic, fie ca folosesti bucataria doar ocazional, atunci cand amenajezi aceasta incapere si proiectezi mobilierul necesar, trebuie sa aloci un spatiu si pentru depozitarea gunoiului menajer. Poti folosi o simpla galeata, desigur, dar daca tii la latura estetica si nu vrei sa ai gunoiul la vedere, este indicat sa optezi pentru o solutie extractabila moderna, integrata in mobilier.


Mama mea avea cosul de gunoi montat pe interiorul usii dulapului de sub chiuveta din bucatarie. Cand deschidea usa dulapului avea acces usor la cos si astfel nu trebuia sa se aplece cand avea de curatat zarzavaturile sau sa arunce pur si simplu resturile menajere rezultate in timp ce gatea. Pentru acele vremuri – vorbim despre mai bine de 30 de ani in urma – acesta era cel mai modern sistem de depozitare a cosului de gunoi in mobila. Astazi, exista solutii mult mai frumoase din care putem alege, cele mai practice fiind cosurile extractabile, si despre acestea voi vorbi in continuare in articolul de astazi.

Cosul de gunoi extractabil

Cand gatesti si te murdaresti pe maini, e importat sa poti accesa cosul de gunoi cat mai usor, fara prea multe manevre. Presupun ca la baza aparitiei cosurilor extractabile a stat dorinta unei gospodine de a murdari cat mai putine elemente in drumul resturilor menajere spre galeata de gunoi din bucatarie. Si desi in vremurile noastre exista o multime de modele de astfel de cosuri, mai toate au la baza acelasi principiu de functionare: extragerea dintr-un dulap sau dintr-un sertar al mobilierului de bucatarie.

cosuri gunoi extractabile integrate in sertar sub chiuveta bucatarie

Asa cum v-am spus recent, urmeaza sa proiectam mobila pentru viitoarea bucatarie, iar integrarea unui cos de gunoi extractabil in masca chiuvetei este pe lista de prioritati. Voi opta pentru o masca cu sertar in care voi integra unul sau chiar doua cosuri dreptunghiulare fara capac, aceasta fiind o solutie comoda pentru mine.

O alta optiune pe care as fi luat-o in considerare daca as fi avut o bucatarie mai mare, cu mai multe corpuri inferioare este si cea in care cosul de gunoi se monteaza pe o usa cu deschidere verticala, ca in cazul unei masini de spalat vase incorporabile. Aceasta solutie permite utilizarea unui cos mai inalt si mai incapator, iar extragerea se realizeaza la fel de simplu ca in varianta aleasa de mine. Tin sa subliniez insa ca iau in considerare proiectarea unui dulap independent cu cos integrat in acest fel, corp pe care il voi monta la un moment dat intr-una dintre bai, in calitate de cos de rufe.

Orificiu de debarasare a resturilor integrat in blatul de lucru

In bucatariile foarte mari cu suprafata de lucru generoasa blatul poate fi prevazut cu un orificiu de forma dreptunghiulara, rotunda sau patrata prin care resturile menajere ajung cu usurinta direct in cosul de gunoi integrat dedesubt. Dupa umplere, acesta se extrage si se goleste. In acest fel debarasarea resturilor menajere se realizeaza foarte usor, fara a fi nevoie sa atingi manerul dulapului sau sertarului in care este integrat cosul de gunoi.

orificiu resturi menajere cu capac integrat in blat

Daca mobila este proiectata si realizata de profesionisti, orificiul din blat poate fi prevazut cu un capac care va bloca raspandirea mirosurilor din interiorul cosului de gunoi ascuns sub blat. De obicei, integrarea acestui sistem de evacuare a deseurilor este adoptat de catre posesorii de bucatarii cu insula, dar e bine sa stii ca acest orificiu de evacuare poate fi integrat si in blaturile din garniturile obisnuite.

Iti recomand sa citesti neaparat si: Ghid complet de amenajare, finisare si mobilare a bucatariei.

Sortarea selectiva a deseurilor in propria bucatarie

Daca vrei sa poti sorta selectiv gunoiul, avand cate un cos separat pentru hartie, sticla, plastice si resturi menajere, trebuie sa aloci pentru cosurile de gunoi un dulap mai mare. Cea mai practica varianta in acest caz este cea de integrare a 3 sau 4 cosuri de dimensiuni mai mici intr-un sertar cu latimea de cel putin 80 cm. Exista insa si alte variante, formate din grupuri de recipiente din plastic integrate intr-un sistem special montat pe usa unui dulap inferior al mobilierului de bucatarie. Aceasta varianta de extragere a cosurilor este similara celei pe care o avea si mama mea pe vremuri si, banuiesc eu, este mai ieftina decat altele.

cosuri sortare selectiva deseuri menajere

O alta modalitate de sortare a deseurilor menajere presupune constructia unui corp individual prevazut cu doua, trei sau mai multe usi cu deschidere verticala (am prezentat aceasta varianta mai sus), in spatele fiecarei usi fiind ascuns cate un cos mare. Din nou, insa, aceasta solutie necesita spatiu, motiv pentru care este dificil de integrat intr-o bucatarie mica.

Mai poti citi si despre: Picuratoare de vase utile in bucatariile mici si lipsite de spatiu.

Ce parere ai despre cosurile de gunoi extractabile si care dintre variantele prezentate mai sus ti se pare cea mai practica?

Sursa foto: contemporist.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *