Categorii
Descurca-te singur

Cum poti imita caramida aparenta pe perete cu tencuiala decorativa – DIY

Desi frumoasa si la moda, caramida aparenta nu este un finisaj tocmai ieftin, iar daca ai de placat o suprafata mai mare, pretul final al lucrarii poate fi destul de piperat. Daca apreciezi peretii finisati astfel si cauti solutii economice, e bine sa stii ca exista cel putin o alternativa mai ieftina: sa creezi iluzia de caramida aparenta folosind in acest scop tencuiala decorativa la alegerea ta sau tencuiala obisnuita si banala banda adeziva de hartie.


Un metru patrat de caramida aparenta comercializata in magazinele de bricolaj costa cel putin 54 lei (dar poate ajunge sa coste si mai mult de 100 lei/mp), pret la care se adauga adezivul si manopera. Astfel, in loc sa cheltuiesti sute bune de lei pentru placarea catorva metri patrati cu acest finisaj, poti incerca sa obtii imitatia de caramida cu ajutorul unei tencuieli decorative aplicate pe perete marcat in prealabil cu banda adeziva de hartie. Daca peretele pe care vrei sa-l finisezi nu este foarte mare, acest proiect DIY iti poate rapi doar cateva ore din decursul unei zile libere. Dincolo de pret, un alt avantaj al acestei solutii decorative il reprezinta si faptul ca proiectul poate fi realizat de oricine, chiar si de catre cei care nu au mai avut tangente cu constructiile sau finisajele pana acum.

Poti vedea si: Caramida aparenta, mereu la moda in amenajarile interioare.

Lista de instrumente si materiale necesare

Inainte de toate trebuie sa te asiguri ca ai la indemana toate ustensilele si „ingredientele” necesare pentru a duce la bun sfarsit acest proiect DIY. Iata care este lista pe care trebuie sa o urmaresti:

 • O nivela, o linie mare sau o scandura dreapta cu ajutorul careia vei trasa liniile necesare pe perete.
 • Un creion de tamplarie sau un creion simplu.
 • Una sau mai multe role de banda adeziva de hartie ingusta. Cu ajutorul acesteia vei forma rosturile dintre viitoarele caramizi aparente de pe perete. Practic, latimea benzii va dicta si grosimea rosturilor. Asa ca daca iti doresti rosturi mai inguste, alege cea mai ingusta banda adeziva de pe rafturile magazinelor, iar daca si aceea ti se pare prea lata, taie in jumatate rola de banda, folosind in acest scop un cutter.
 • Un cutter cu care sa tai banda adeziva.
 • O galeata de tencuiala decorativa sau un sac de tencuiala praf pe care il vei prepara apoi respectand proportiile indicate pe ambalaj.
 • O gletiera cu care vei aplica tencuiala decorativa pe perete.
 • O folie sau o musama cu care sa protejezi pardoseala din dreptul peretelui pe care vrei sa-l finisezi.
 • O pereche de manusi, daca vrei sa-ti protejezi mainile.

Iti recomand sa vezi si: 11 interioare cu pereti din caramida nefinisata – imi plac la nebunie!

Realizarea imitatiei de caramida aparenta DIY pas cu pas

Acest proiect DIY incepe cu doua etape foarte migaloase, asa ca trebuie sa te inarmezi cu rabdare pentru a le duce la bun sfarsit. Insa imediat ce vei incheia cu aceste etape vei ajunge foarte rapid la rezultatul final care, crede-ma, va fi unul cu care te vei mandri cu siguranta. Iata care sunt toti pasii de urmat:

 • Primul pas presupune protejarea pardoselii din zona de lucru cu folie si curatarea peretelui de praf.
 • Prima etapa migaloasa este cea de masurare si trasare a dungilor orizontale paralele pe perete. Pentru obtinerea unui rezultat cat mai natural si mai apropiat de aspectul caramizii aparente, e bine ca distanta dintre dungile pe care le vei trasa cu ajutorul unei linii sa fie de 7,5 cm. Nu trasa liniile la intamplare, ci masoara atent si marcheaza distantele cu grija pentru obtinerea celor mai bune rezultate.
 • In continuare, dupa ce vei trasa dungile orizontale, va trebui sa trasezi si dungile verticale cu ajutorul carora vei forma dreptunghiuri cu laturile de 22 x 7,5 cm, dreptunghiuri care vor ajuta la formarea caramizilor cu dimensiunile 21,5 x 7 cm. Nu scapa din vedere ca, la final, caramizile pe care le vei obtine trebuie sa para ca au fost montate intercalat, ceea ce inseamna ca nu toate caramizile vor fi intregi, cele situate in extremitati fiind mai scurte.
 • Ceva mai simpla, insa nu mai putin migaloasa, este si etapa in care vei aplica banda adeziva de hartie pe liniile orizontale si verticale trasate in prealabil cu creionul. Cu ajutorul unui cutter vei putea taia foarte usor banda, desi fiind din hartie aceasta se poate rupe destul de simplu si fara ajutorul cutterului. Nu apasa foarte tare pe banda in timpul aplicarii, pentru a o putea dezlipi usor la momentul potrivit.
 • Urmatorul pas presupune aplicarea tencuielii pe peretele pregatit, etapa in care vei avea nevoie de o gletiera. Nu te ingrijora daca nu vei realiza o aplicare uniforma, farmecul caramizii aparente cu aspect rustic sau uzat constand tocmai in aspectul neregulat. Ba chiar pentru obtinerea efectului decorativ dorit este indicat ca stratul aplicat sa nu fie unul neted. Trebuie sa ai in vedere insa timpul de lucru sau intarire al tencuielii alese: banda de hartie va trebui dezlipita inainte de intarirea acesteia. Prin urmare, citeste cu atentie instructiunile de pe ambalajul de tencuiala si respecta timpii indicati de producator.
 • Apoi, in cazul in care vei lucra cu tencuiala obisnuita si nu cu decorativa, poti tampona suprafata tencuita cu o carpa umezita, pentru a estompa denivelarile.
 • Altfel, imediat dupa aplicarea stratului de tencuiala si inainte de scurgerea timpului de lucru indicat pe ambalajul tencuielii (cand aceasta isi pierde elasticitatea, dar nu este uscata complet), incepe dezlipirea benzii adezive aplicate, etapa in urma careia vei descoperi aparitia pe perete a modelului de caramida aparenta.
 • Daca doresti sa obtii un aspect si mai natural poti estompa conturul caramizilor cu ajutorul unei pensule umezite, aplicand excesul pe care il vei aduna cu pensula in rosturile formate in urma dezlipirii benzii adezive. In acest fel nici rosturile nu vor mai fi atat de netede si uniforme.

Mai poti vedea si: Caramida aparenta in amenajarea bucatariei – finisaje spectaculoase.

In cazul in care vei realiza proiectul folosind tencuiala decorativa in culoarea dorita, poti considera lucrarea incheiata, asteptand doar uscarea completa a peretelui. Daca insa vei decide sa creezi aspectul de caramida aparenta cu tencuiala obisnuita, poti sa mai efectuezi si urmatorii pasi:

 • Dupa uscarea completa a suportului slefuieste suprafata in lucru cu hartie abraziva, pentru a indeparta asperitatile mai pronuntate, curatand apoi cu o perie praful acumulat intre rosturi.
 • Aplica apoi un strat de grund de tencuiala si lasa-l sa se usuce complet, iar la final vei putea aplica un strat de vopsea lavabila in nuanta dorita cu ajutorul unei pensule sau a unui trafalet.

Acest proiect DIY poate fi realizat atat pentru finisarea unui perete din interiorul casei, cat si in spatiile exterioare, cu mentiunea ca materialele alese pentru crearea aspectului de caramida aparenta trebuie sa fie alese in functie de spatiul in care vor fi aplicate. Astfel, pentru o lucrare la interior vei folosi tencuiala de interior, iar pentru o lucrare la exterior va trebui sa folosesti finisaje de exterior.

Sursa foto: YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *