Categorii
Intrebari de la cititori

Dimensiune necesara calorifer la volum / suprafata camera

Salutare din nou. Urmeaza sa instalam centrala pe gaz si pana vine instalatorul doream sa aflu cum calculez dimensiunile necesare pentru calorifere in functie de suprafete / volum camere.


Spre exemplu, intr-o camera cu dimensiunile de 3.8 x 4.2 cu inaltimea de 2.65, ar fi un volum de aproximativ 42 metri cubi. Ce dimensiune ar trebui luat caloriferul / radiatorul?

Intrebare de la Andrei, pe adresa redactiei: Dimensiune necesara calorifer la volum / suprafata camera.

12 răspunsuri la “Dimensiune necesara calorifer la volum / suprafata camera”

Salut Andrei. Calculul caloriferelor se face in functie de necesarul energetic al fiecarei camere. Pentru asta trebuie sa stii din ce sunt alcatuiti peretii, tavanul, podeaua.
Calculul necesarului energetic si al caloriferelor il faci cu aplicatiile de aici:
calcul-termic.blogspot.com/
Eu prin ele le-am determinat iar cand am facut auditul energetic am iesit pe aceleasi valori.
Vezi ca la calorifere trebuie sa tii cont de temperatura agentului termic. Cele in condensatie merg la temperatura mai mica de unde nevoia de radiator mai mare. Sunt explicate in linkul de mai sus toate acestea.
Spor la treaba

Multumesc. Ma gandeam ca e mai simplu. Ceva de genul: la un volum de aer de 20 mc e necesar un calorifer de 1 metru lungime :). Si imi ramanea doar sa inmultesc la volumul total de aer al camerei. Dar e cam clar ca nu e asa. Plus ca banuiesc ca e important si materialul din care e facut caloriferul… aluminiu, otel etc. Din cate am citit, ar fi recomandate radiatoare de aluminiu. Voi studia la linkul recomandat.

In general „in popor” se zice undeva la 50 w / 1 mc dar stii bine ca valoarea este incerta. Camerele din Nord vor avea nevoie de mai multa caldura, la fel si cele neizolate unde poti depasi 60 w/mc. Daca nu le nimeresti bine risti sa ai dezechilibru adica in unele camere sa ai nevoie de calorifer mai mare sau mai mic. Mai ales ca ai parter si mansarda si caldura tinde sa urce sus fiindca ai podeaua calda fiind tavanul parterului. Ai acolo tipul peretilor si tot. Este facut pe intelesul tuturor. Fiecare calorifer are o putere la un anumit DeltaT si la o anumita temperatura a agentului termic. Asa le alegi.

Stii aici in Ro trebuie sa avem o idee despre valorile necesare inainte sa vina instalatorul. In functie de ce spune el iti dai seama daca e ceva de capul lui sau nu. Unii stiu decat sa instaleze si e bine si asa.

Salutare Andrei
Eu m-am conformat la ce spune Profesorul instalatiilor termice din Romania aici: sibotherm. com – Te rog sa te informezi inaite de a cumpara materialele, pentru ca nu ai ce sa pierzi, ai numai de castigat. Eu recunosc ca m-am informat de aici si merge totul ca pe roate, datorita lui Bogdan

Daca vreti sa aveti caldura in casa, dupa ce vi se face calculul, functie de parametrii spatiului vizat, inmultiti rezultatul cu 2! La iarna o sa-mi multumiti!

@STOLERU LUCIAN: eu din cate am inteles nu e indicat sa montam calorifere supradimensionate. Nu stiu exact motivul dar e posibil sa nu fie bine pentru instalatie cu radiatoare mai mari decat necesarul. Poate ne explica cineva de ce.

Buna ziua!
Ce inseamna supradimensionat? Presupun ca va gîndiți la partea de hidraulica. Volumul tevilor din instalatie la care adaugam volumul caloriferelor sa nu depaseasca capacitatea pompei din centrala. La calculul necesarului termic per camera sunt mai multe de care trebuie tinut cont: grosime perete, materiale folosite, calitatea si grosimea izolatiei, orientarea camerei fata de punctele cardinale, pierderile prin geamuri si timplarie.
Cu stima si respect.

Da. La ceva de genul acesta ma refeream. Adica ma gandesc, spre exemplu, ca la o camera de 11 mp un calorifer de 3-4 metri n-ar fi indicat 🙂

buna ziua
radiatoarele nu se cumpara la metru, doar stofa, radiatoarele se cumpara dupa necesarul de putere, veti descoperi ca radiatoarele de calitate vor avea puteri mai mari la aceiasi dimensiune ca un stift, la magazin vinzatorul este obligatoriu sa aiba un catalog de unde sa ia dimensiunea radiatorului la puterea pe care i-o cereti, restul le-ati aflat din celelalte postari

Bună ziua pentru o cameră cu L de 5,30 l de 3,50 şi înaltime de, 2,50. Ce dimensiune ar trebui să aibã un calorifer. Vă mulţumesc

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *