Categorii
Intrebari de la cititori

Fier beton de 8 sau de 10 la placa? Si cate kg?

Va salut cu respect, o nelamurire am si eu si aceea este: cate kg de fier beton mi-ar intra pentru construirea unei placi de beton si de care sa fie? 10 sau 8? (9 x 7 = 63 mp?)


Intrebare de la Ionut, pe adresa redactiei: Fier beton de 8 sau de 10 la placa? Si cate kg? ( nota redactiei: vezi si raspunsurile de aici: https://www.casadex.ro/2013/02/cat-fier-intra-la-o-placa-120-mp-si-ce-grosime-trebuie-sa-aiba/ sau de aici: https://www.casadex.ro/2012/09/cat-fier-beton-intra-intr-o-placa-de-90-mp/ )

10 răspunsuri la “Fier beton de 8 sau de 10 la placa? Si cate kg?”

Eu la placa am pus fier de 12. Cate kilograme nu știu dar intra destule având în vedere că îi făcută o plasa din fier beton dubla. Cel mai bine te uiți pe proiect sau sa ceri sfatul constructorului (ar trebui să știe cu ce se mănâncă asta)
Spor și răbdare.

Ar trebui întrebat proiectantul. Bănuiesc că are grinzi / centuri perimetrale și o grinda transversala.
Fierul de 8 este arhisuficient, sus si jos, pe ambele direcții la distanță de 10 cm între ele.
Puteți folosi liniștit și plasă sudata.
Ceva detalii la ingsilviuardelean@gmail.com sau 0745819562 (foto, o schița) și dacă cumva am timp poate va fac armarea plăcii și a grinzilor.
Atentie la armarea nodurilor (bănuiesc că sînt lăsate mustăți la stîlpi)

ce scrie in proiectul de rezistenta, dar eu nu am auzit de plasa sudata la placa, doar la cea de la elevatie. Depinde si de cate grinzi sunt sub placa, dar parerea mea este sa nu va zgarciti, diferenta nu este chiar mare.

Buna ziua
Se vede ca va construiti aiurea. ce intrebari sunt astea? Aveti un proiect, aveti un diriginte de santier, aveti o firma cu care lucrati si veniti cu intrebati de 2 lei. Eu zic sa puneti fier de 6 sau o plasa sudata de 100x100x4 :)))
Ba oameni buni, mai bine mai asteptati si faceti treaba ca oamenii decat sa faceti gresit. Plateste un proiect bine facut, plateste un diriginte de santier, plateste o firma sa iti execute lucrarea, asa cum este corect. Sigur lucrati cu vre-o echipa de meseriasi care nu cotizeaza nici cat negru sub unghie la bugetul statului. Sigur mai aveti si cate un om „la negru”… Mi-ar fi rusine sa pun asemenea intrebari, cand construiesc… dar se pare ca bunul simt nu are limite.
Nici nu stiu ce sa va spun… va las asa, ca nu pot eu sa va fac educatie.

Buna ziua. Proiectul tehnic spune ce tip de fier trebuie. Nu se face armarea si constructiile dupa ureche si dupa auzite.
Cu respect si stima,
Echipa Casatamultvisata Empire Building
Telefoane:
0742 756576

La dimensiunile placii Dvs. 9,00 x 7,00 m (63,00 mp) avand raportul L/l cuprins intre 0,5 si 2,0 eforturile principale de compresiune si intindere se descarca pe doua directii perpendiculare pe laturi in conformitate cu prevederile STAS P 100-1996. De aici rezulta ca armarea se executa de tip „plasa” sus si jos cu acoperirea de beton de minim 2,5 cm. Din experienta va pot spune ca armarea de jos este din bare de diametrul minim 12 mm dispuse la 10 cm distanta, pe ambele directii iar cea de sus se face de regula cu bare de diametrul 10 mm dispuse tot la 10 cm distanta. Deasemenea perpendicular pe directia tuturor grinzilor din placa ca si a centurilor perimetrale se dispun la partea de sus asa-numitii „calareti din bare” de diametrul minim 10 mm, la 10 cm distanta unul de altul cu ciocuri la 90 de grade cu lungimea minima de 10 cm(pentru ancorare in placa) si cu lungimea 1/3 din deschiderea dintre grinzi. Ajungeti astfel, in cazul unei armari corecte la un consum de aprox. 35-40 kg. de armatura la metrul patrat de placa. Nu uitati sa prevedeti asa-numitele „capre” pe care se sprijina plasa de sus a armaturii placii care se executa din OB 37 cu diametrul 6-8 mm. Pentru optimizarea consumului de armatura si un grad sporit de siguranta in exploatare puteti apela la un inginer constructor (din cei adevarati, nu cei facuti pe banda rulanta in ultimii 25-30 de ani!!!).Succes.
PS. Numai ascultati deloc prostiile si aberatiile celor care declara sus si tare ca este suficienta armarea unei placi cu bare cu diametrul de 8 mm sau numai cu plase sudate tip STNB.Acestia vorbesc „dupa ureche”, habar n-au ce-nseamna calculul ingineresc privind dimensionarea si verificarea armarii placilor si a grinzilor de cadre,la fel cum n-au auzit in viata lor de calculul static sau seismic al structurilor.Sunt asa-numitii „meseriasi” de care este plina pana la refuz piata constructiilor in Romania si datorita carora, la prima actiune seismica mai importanta sau a unei furtuni mari isi vor „arata” prin pagubele produse sau chiar colapsul structurilor executate adevarata lor competenta, experienta si calificare.
Cu stima,
inginer constructor autorizat Diriginte de Santier si RTE (Responsabil Tehnic Executie) Sorin CRISTESCU

In proiectul de rezistenta aveti plan de armare placa, grinzi centuri, stalpi unde este specificat dimensiunea barelor si repartitia acestora. etc.
Respectati proiectul, eventuale modificari se pot face doar cu dispozitie de santier semnata de dirigintele de santier, proiectant si inginerul structurist. spor la munca, nu faceti improvizatii

Pentru Ionut intrebatorul!!! Citeste cu atentie si fara sa te superi de ce a postat Sorin. Dreptate 100%. Se vede ca a facut studiile inainte de 1990. Respect Sorin!!!

Va multumesc mult Dle. Eugen pentru aprecierile Dvs. Intr-adevar, asa cum bine ati intuit, am absolvit Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole din Bucuresti – sectia ingineri zi – in anul 1984 ca sef de promotie si va spun sincer ca pe vremea aceea se facea scoala nu gluma! Spre deosebire de ce se intampla in invatamant astazi… Cu stima si respect Dle. Eugen.
inginer constructor, autorizat Diriginte Santier si RTE (Responsabil Tehnic Executie) Sorin CRISTESCU.
PS
Pentru Dl. Ionut si poate si alti cititori ai acestui interesant site va las adresa mea de e-mail si in masura timpului meu liber disponibil va voi raspunde la intrebarile Dvs, daca, bineinteles, cunosc subiectul.
sorin30041960@yahoo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *