Categorii
Intrebari de la cititori

Inaltime blat mobila bucatarie, exista un standard?

Imi amenajez bucataria in noul apartament si nu stiu ce inaltime trebuie sa aiba blatul de la mobila. Sotul zice 80 cm, dar eu am masurat cu ruleta si mi se pare prea jos si l-as face de 90 cm inaltime. Credeti ca gresesc? Existe niste standarde anume pentru inaltimea blaturilor?


Intrebare de la Sonia, pe adresa redactiei: Inaltime blat mobila bucatarie, exista un standard?

4 răspunsuri la “Inaltime blat mobila bucatarie, exista un standard?”

uzual se folosesc 2 cote functie de ce contine bucataria:
1. H-800 mm 80 cm) pana la muchia de sub blat, ptr mobilier clasic fara utilitati (masina spalat vase sau masina spalat rufe).
2. H-min 870 mm (87 mm) pana la muchia de sub blat in cazul in care se folosesc masini de spalat vase sau rufe, acestea avand o inalime de 800-850 mm (80-85 cm)
Se mai tine cont si de inaltimea persoanei care o utilizeaza. Un blat mai sus de cotele acestea ptr o persoana (cea care foloseste bucataria) cu inaltime mica, nu se justifica – ii creeaza probleme la utilizare.

Buna, Sonia!

Daca un blat cu inaltimea de 80 cm ti se pare scund, probabil ca esti o persoana inalta. De aceea si simti nevoia montarii blatului la 90 cm.

Dincolo de standarde, cred ca cel mai important este ca bucataria si casa in general sa fie amenajata personalizat, in raport cu fiecare individ in parte. Ca idee insa, un blat de 80 cm inaltime este potrivit pentru persoanele scunde, cu inaltimea de pana in 165 cm, in timp ce pentru persoanele cu inaltimea cuprinsa intre 1,65 m si 1,75 m este mai confortabil daca blatul de bucatarie este montat la inaltimea de 85 – 90 cm. Dupa cum vezi inaltimea acestuia trebuie sa creasca in raport cu inaltimea persoanei care foloseste bucataria, altfel gatitul poate fi perceput ca o corvoada.

Eu am inaltimea de 171 cm si chiar acum imi planific viitoarea bucatarie, iar pentru confortul meu voi opta pentru un blat de 88-90 inaltime.

Inca ceva: cand proiectati inaltimea mobilei si faceti masuratorile nu uitati sa luati in calcul si grosimea blatului 🙂

Buna ziua!
Inălțimea blatului de bucatarie este grosimea acestuia. Presupun ca ceea ce doriti dumneavoastra sa stiti este inălțimea corpurilor de jos ale mobilei de bucatarie cu tot cu blat. Dacă vă uitati la producatori, observati ca acestea au inaltimea de 900 mm. In situatia mea, a trebuit sa respect h parapet de 870 mm cu tot cu blat. Daca mobila de bucatarie trece pe sub vreun geam atunci trebuie sa tineti cont de inaltimea dintre parchet/ gresie si pervaz geam. Utilizatorul Romulus are dreptate. Incercati sa va faceti mobila de bucatarie cu firme care stiu ce fac si vind. Cu Lemm’s am avut o experienta neplacuta. Pentru corpurile de sus, daca ve-ti pune, acestea se aliniaza dupa hota. Normal la 600 mm. Sa aveti grija la inaltimea corpurilor de sus si la sistemele de deschidere folosite astfel incit sa nu fiti nevoita sa folositi scara sau scaun pentru a ajunge la acestea.
Cu stima si respect.

Absolut orice in lumea asta se bazeaza ( calculeaza) pe niste standarde. In privinta mobilierului sau a obiectelor de care uzitam in fiecare zi sunt, deasemeni niste sttandarde. Inaltimea de lucru al unui blat de bucatarie, Standard… este de 90 cm. Orice mobila de bucatarie expusa intr-un showroom va fi (standard) la 90 cm. Bineinteles ca, la comanda se poate executa la orice inaltime . Orice dulap de bucatarie are si un standard de 60 cm latine. Orice electrocasnic incorporabil este conceput dupa acest standard. Bineinteles ca exista si variante slim sau Xxl si necesita un loc special amenajat pentru a putea fi incorporat. Asta in varianta in care vorbim de standarde ci nu dupa inaltimi si latimi speciale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *