Categorii
Intrebari de la cititori

Taiere vita de vie pe bolta – cum se tunde si cand?

Buna din nou. A venit toamna si ma intreb daca taierea boltei, tunderea vitei de vie pe bolta se face acum sau la primavara?


Am trei butuci care se intind pe metri buni si incet, incet va cadea frunza. Oare e ok sa o tai acum sau sa astept primavara. Am auzit tot felul de pareri. Unii zic ca via se taie sau se tunde primavara, altii ca toamna. Ba mai mult, am auzit si de taiere in verde.

Intrebare de la @andrei, pe adresa redactiei: Taiere vita de vie pe bolta – cum se tunde si cand?

bolta vie ne tunsa
vita de vie pe bolta dupa cules toamna

3 răspunsuri la “Taiere vita de vie pe bolta – cum se tunde si cand?”

Vita de vie se taie in repaus vegetativ cand nu a inceput seva. In special primavara pentru ca peste iarna unele coarde ingheta si se vor usca. Vara se executa taierea coardelor care depasesc mult sarma de sus pe randul de vie. Taierea boltei este diferita de aceea ti-as recomanda intai sa lasi un vecin sa o taie, cineva care stie iar tu sa stai langa el sa ii pui intrebari. Nu este greu dar este mai usor cand cineva iti arata si explica in acelasi timp.
Asa vei afla si daca soiul se stropeste cand/cu ce, pentru ca depinde de soi/zona/daunatori, o recomandare de foarfeca buna si alte informatii bune la un paharel de palinca. Sunt si foarfeci de putere fiskars p92 dar versiuni mai vechi. Cele noi au lama acoperita din carbon si se sparge repede.
Mai multe detalii aici:
agrointel. ro/51574/taieri-primavara-la-bolta-de-vita-de-vie/

Multumesc. Din cate am inteles nu trebuie stropit. Nu stiu numele soiului, dar inteleg ca nu necesita. Unul dintre vecini mi-a zis ca la primavara ar fi de tuns, asa ca probabil va veni el sa ma invete. Fostul proprietar mi-a zis ca e proaspat tunsa si taiata, dar banuiesc ca trebuie anual.

Vita de vie, se taie, primavara ( in cazul suprafețelor mari, forța de muncă puțină, se începe din toamnă, după căderea frunzelor și în „lipsa” temperaturilor sub zero grade; in aceasta perioada se lasă un număr de ochi, muguri, mai mare-putand fi înlăturați dacă degera in timpul iernii). Se aleg coardele mai bine plasate pe tulpina, lăsând un număr de până la 16 ochi, funcție de soi, vigoarea planetei, numărul de coarde de pe plantă. În general se opresc 8-10 unguri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *