Categorii
Intrebari de la cititori

Termopan in lemn sau tamplarie originala la casa veche?

Buna ziua. Sa schimb tamplaria originala de lemn la o casa veche cumparata sau sa ascult de sotul meu si sa schimbam toate geamurile (care sunt intr-o stare buna) cu ferestre termopan in lemn? El spune ca decat sa le restauram pe cele originale, adica sa le dam o vopsea… mai bine punem geamuri noi.


Intrebare de la Iulia, pe adresa redactiei: Termopan in lemn sau tamplarie originala la casa veche? (nota redactiei – gasesti raspunsuri in forum si aici: Sa schimb ferestrele vechi de lemn cu unele de termopan?)

5 răspunsuri la “Termopan in lemn sau tamplarie originala la casa veche?”

@Iulia, sunt in aceeasi situatie, casa pe care tocmai am cumparat-o are geamurile din lemn. Cate doua randuri. Sunt bine intretinute, se inchid foarte bine si nu le-as schimba cu termopan sub nicio forma. Probabil le voi da o vopsea la primavara.

Buna Ziua!

Incet, incet trebuie sa ne intoarcem la origini, adica la lemn s-au lemn stratificat. Termopanul, polistirenul sunt materiale artificiale si producatoare de condens si mucegai… Eu am toata tamplaria de la casa din pvc si geam tripan, deja am inceput sa strang bani pentru inlocuire. Va rog sa tineneti cont de sfatul meu si sa nu faceti aceeasi greseala, pe care am facut-o eu. Sanatate

Depinde de la caz la caz. daca aveti geamuri pe partea de nord as lasa termopan / tripan ca acolo intotdeauna veti avea cele mai scazute temperaturi.
Eu am pus tripan peste tot si sunt multumit. La temperaturile scazute din ultima vreme nu a trebuit sa incalzesc. Cand faceti necesarul energetic tineti cont si de geamuri ca se mai adauga 300w. Daca folositi soba un geam de lemn „neetans” (sau gura de aer exterioara – ce am eu) este indicat ca sa aveti flux de aer rece in interior. Aerul cald va iesi pe cos, altfel riscati sa vina fumul in interior. Adevarat este ca exista si tamplarie cu fante de aerisire speciale incorporate. Informati-va.
Geamurile vechi de lemn asigura o ventilatie continua. Acesta este motivul pentru care vi se par mai sanatoase. Dar depinde si aici de umezeala de afara. Daca sunteti la mare sau in apropierea unui lac / paduri este mai greu sa tineti umiditatea de afara sa nu intre.

Eu si sotul meu am achzitionat o casa veche la tara de 10 ani si am reconditionat ferestrele originale si obloanele (cu rabdare si costuri mici platind doar chitul vopseaua, smirghelul si diluantul) . Ferestrele fiind duble am confectionat niste suluri pe care le-am pus intre ele si sunt foarte multumita. Nici nu am izolat-o cu polistiren (peretii exteriori avand 50-60 cm) pentru ca apele freatice sunt relativ mai sus si ne-a fost teama de umezeala care ar aparea in interior si pt ca am vrut sa pastram ornamentele originale ale fatadei.

Daca se inchid bine si sunt duble nu are rost schimbarea. Am masurat temperatura pe sticla la interior cu un termometru de acvariu care este o banda ce se lipeste de sticla, atat la un geam tripan Veka cat si la unul din lemn, dublu, cu spatiul de 20 cm intre sticle si perini intre sticle si nu am gasit diferente. Mai important este sa nu existe mai multe geamuri si usi decat este cazul, iar tavanul sa fie bine izolat spre pod ca pe acolo au loc transferurile termice. Este de evitat amplasarea de geamuri spre Nord, atentie la proiectarea casei. Sunt interesat si de late pareri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *