Categorii
Utile

Unde montez masina de spalat vase in bucatarie – 4 variante

Sunt intr-o perioada in care fac diverse calcule, masuratori si planuri pentru optimizarea spatiului din noua casa, iar bucataria imi ocupa cea mai mare parte a timpului liber. Incaperea are aproape 16 metri patrati, insa tot acolo vom avea si locul de luat masa, dar si zona de living.


Practic, va fi o bucatarie open space micuta pe care vreau sa o dotez, printre altele, si cu o masina de spalat vase – aparat pe care nu l-am detinut pana acum desi ii cunosc toate avantajele – insa nu ma pot decide unde anume sa o montez.

Singura regula de la care nu ma pot abate in alegerea locului pentru masina de spalat vase este apropierea fata de chiuveta de bucatarie. Insa pentru ca situatia ma obliga sa montez tot langa chiuveta si masina de rufe, iar lungimea ansamblului de mobilier cu tot cu plita, cuptor, chiuveta si spatii de depozitare nu trebuie sa depaseasca 260 cm, as vrea sa gasesc o varianta care sa nu-mi sectioneze prea tare blatul de lucru. Iata care sunt optiunile din care va trebui sa aleg inainte de a face comanda pentru mobila de bucatarie:

Masina de spalat integrata sub blat

Cea mai simpla varianta de integrare a masinii de spalat vase in mobila de bucatarie este amplasarea acesteia in stanga sau in dreapta chiuvetei. Avantajul acestei variante este reprezentat de apropierea fata de sursa de alimentare cu apa si teava de evacuare situate, in mod firesc, sub chiuveta. Pentru functionarea aparatului este nevoie de o simpla ramificare a instalatiei sanitare, lucrare simplu de realizat de catre un specialist. In cazul meu, daca as opta pentru aceasta solutie, ar trebui sa montez intr-o parte a chiuvetei masina de vase si in cealalta tot sub blat, masina de spalat rufe, astfel incat sa am ambele aparate cat mai aproape de reteaua de apa.

Aici intervine si dezavantajul care ma face sa ezit in alegerea acestei variante: se imputineaza capacitatea de depozitare a mobilierului de bucatarie, masina ocupand locul unui dulap de 40 – 60 cm latime in care ar putea sa incapa destule vase sau ustensile de gatit.

Masina de vase montata intr-un dulap turn

masina spalat vase dulap turn bucatarie

O alta optiune pe care am intalnit-o in multe proiecte de amenajare presupune incorporarea masinii de spalat vase intr-un dulap turn, un corp inalt, masina fiind pozitionata la nivelul blatului de lucru, sub aceasta fiind proiectat un dulap. In opinia mea, aceasta varianta prezinta urmatoarele avantaje: nu se diminueaza capacitatea de depozitare a corpurilor de baza, iar incarcarea si golirea aparatului de vasele murdare si apoi curate se poate face mai usor, fara a fi nevoie sa te apleci. Deci, este o solutie blanda cu spatele si articulatiile.

Pe de alta parte, este posibil (nu stiu sigur, pentru ca nu m-am interesat inca) ca un astfel de dulap sa coste mai mult decat unul obisnuit de aceeasi inaltime, din cauza ca s-ar impune integrarea unui sistem special de sustinere a aparatului care cantareste destul de mult si devine si mai greu dupa incarcarea cu vasele murdare si dupa alimentarea cu apa.

Te invit sa citesti si: Reguli de amenajare pentru bucatarii mici.

Suprapunerea celor doua masini de spalat

Am luat in considerare si varianta asezarii suprapuse a celor doua masini de spalat: cea de vase sa fie asezata deasupra celei de spalat haine. In acest fel instalatia de alimentare cu apa si evacuare a acesteia ar fi proiectate pe o singura coloana, intr-o laterala a chiuvetei de bucatarie si as economisi, sub blat, spatiu pentru un dulap de 40 – 60 cm latime. Recunosc ca inspiratia mi-a venit de la suprapunerea uscatoarelor pe masinile de spalat, in multe magazine existand deja si kituri speciale de suprapunere, care asigura stabilitatea aparatelor.

Iti recomand sa citesti si: Alegere masina de spalat vase – informatii inainte de cumparare.

Ideea mi se pare buna, insa nu stiu daca este una inspirata, avand in vedere ca masina de rufe este un aparat ce vibreaza in timpul programului de stoarcere, fapt ce ma gandesc ca ar putea sa afecteze in mod direct vasele incarcate in aparatul de deasupra. Si totusi, revenind la kitul despre care vorbeam mai sus, este posibil ca acesta sa nu „duca” o masina de spalat vase, uscatoarele fiind, in opinia mea, niste electrocasnice cu o greutate mai mica cel putin prin prisma faptului ca nu se incarca cu apa. Dar cred ca daca cele doua aparate nu ar fi suprapuse direct, ci masina de vase ar fi montata pe un suport separat si solid ancorat bine in perete este posibil ca aceasta idee sa functioneze. O sa ma interesez ce costuri implica aceasta solutie.

Vezi si: Cum alegi corect electrocasnicele pentru bucatarie. Ghid practic.

Dulap turn cu masina de vase jos si cuptorul electric sus

cuptor electric si microunde deasupra masinii de vase

Cea din urma varianta pe care am luat-o in calcul si care mi se pare si cea mai buna in acest moment este proiectarea unui dulap turn care sa incorporeze masina de spalat vase in partea inferioara si cuptorul electric deasupra, la nivelul blatului. In acest fel voi „bloca” doar doua zone sub blatul din bucatarie (cu fiecare dintre cele doua masini de spalat) si voi avea cuptorul sus, la nivelul ochilor, unde mi se pare ca este mai usor de accesat si arata mai bine.

Cred ca aceasta varianta este cea mai ieftina si sigura dintre variantele de suprapunere a electrocasnicelor de bucatarie, asa ca as putea incerca sa schitez proiectarea mobilierului de bucatarie avand acest punct de plecare.

Mai poti citi si: 6 mituri si 6 adevaruri despre masina de spalat vase.

Inainte de incheiere vreau sa adaug ca in viitoarea noastra bucatarie, desi nu va fi neaparat o bucatarie mica, exista si o soba de teracota, fapt ce ma obliga sa asez frigiderul in extremitatea opusa a incaperii, cat mai departe de aceasta. Probabil ca vom folosi soba foarte rar, casa avand alimentare cu gaze, noi urmand sa instalam o centrala termica, insa chiar si asa nu vreau sa asez frigiderul in apropierea sobei, insa masina de vase si cuptorul electric nu ar fi afectate daca le voi aseza la o distanta de 20 – 40 cm de ea.

Iata si alte informatii utile: Alegerea electrocasnicelor pentru o bucatarie mica.

Sunt curioasa daca exista si alte variante pe care nu le-am luat in considerare si as vrea sa aflu si parerea voastra despre decizia pe care sa o iau in proiectarea si configurarea mobilierului din viitoarea noastra bucatarie.

Sursa foto: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *