Categorii
Intrebari de la cititori

Calcul pret locuinta pe mp, suprafata utila / construita?

Buna ziua. Ma intereseaza cum se calculeaza pretul unei locuinte pe metru patrat? Vorbim despre suprafata utila? Suprafata construita? Cum este corect in arhitectura si cum calculeaza si bancile pentru credite? Daca este vorba despre o casa unde intra pretul terenului? Se adauga separat? Multumesc.


Intrebare de la MLDD, pe adresa redactiei: Calcul pret locuinta pe mp, suprafata utila / construita?

5 răspunsuri la “Calcul pret locuinta pe mp, suprafata utila / construita?”

Buna ziua!

Dupa mine, loguc ar fi ca pretul sa se faca dupa suprafata utila, cel putin in cazul apartamentelor. Si in cazul caselor calculul se poate face la fel, adaugandu-se eventual suprafata terenului care reprezinta si el o valoare in sine.

Din pacate insa, pe piata imobiliara din Romania, vanzatorii fac pretul de vanzare al caselor in baza suprafetei construite, care este mai mare decat cea utila, in mod evident, in timp ce cumparatorii isi imagineaza, de cele mai multe ori, ca pretul de vanzare afisat se refera la suprafata utila. Intuiesc ca si bancile procedeaza la fel ca vanzatorii, crescand astfel valoarea imobilelor si, respectiv a creditelor pe care le acorda. Este posibil totusi ca unii vanzatori sa mearga pe suprafata utila reala. Eu asa cred ca este onest, ca sa stie omul exact ce cumpara. Oricum ar fi, dupa o consultare rapida a actelor proprietatii se poate face diferenta dintre suprafata utila si cea construita.

In Grecia, de pilda, in cazul unei tranzactii imobiliare, nu este mentionata nicaieri suprafata utila, ci doar cea construita, suprafata ce include si grosimea peretilor si spatiile tehnice sau zonele ocupate de centale termice, seminee etc.

Eu nu inteleg locica de mai sus, dar pretul despre care vorbesc oricand este la suprafata construita, din cauza ca si in cazul construirii si in cazul unei tranzactii aceasta diferenta dintre suprafata construita si cea utila exista si deci se vinde impreuna cu suprafata utila dorita. Cum ar fi sa vindem 250 de metri patrati utili si diferenta pana la cea construita nu. Pai aceasta din urma, teren, materialele aflate pe acest teren, cine sa le plateasca si ale cui sa fie???

Evaluatorii bancari folosesc suprafata utila. Va spun din experienta de peste 10 ani in domeniu. La case, normal ca se ia in calcul si terenul, avand si el o valoare, ce-i drept nu semnificativa…

Buna seara!
Sincer mie mi se pare normal la suprafata construită. Ce faceti cu suprafata utila fara pereti? Adică fundația și placa și apoi bate vântul? Evaluatorii bancari nici ei nu stiu ce vor. Vorbesc tot din experienta. De ce? As fi vrut sa vad un evaluator care are o procedura prin care sa stie ce sa urmărească.
Cu stima si respect.

Suprafata construita desfasurata este indicatorul de baza pentru calcularea costurilor executiei oricarei constructii. Suprafata utila este doar un indicator derivat. Valoarea unei constructii (locuinta unifamiliala) este suma dintre valoarea terenului pe care se afla constructia si a curtii ramase libere si costurile totale efectuate pentru constructia casei, a bransamentelor de utilitati, a proiectului tehnic si avizelor solicitate prin Certificatul de Urbanism precum si a tuturor taxelor percepute de stat prin legislatia in vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *