Categorii
Intrebari de la cititori

Cosul de fum trece printr-o camera si se simte miros urat

Buna ziua. Cum pot izola un cos de fum care trece printr-o camera si se simte in camera respectiva miros de fum? Nu se vede nicaieri urma de fum, nu se vede fum, in schimb mirosul este foarte urat. Multumesc.


Intrebare de la Georgeta, pe adresa redactiei: Cosul de fum trece printr-o camera si se simte miros urat.

7 răspunsuri la “Cosul de fum trece printr-o camera si se simte miros urat”

Nu ati specificat din ce material este facut cosul de fum. Probabil aveti o soba mobila (godin) nespecificat de altfel, legat la cosul de fum cu burlane din metal.
cauze:
1. Cos din burlan metalic -> temperatura inalta incalzeste metalul si arde stratul de vopsea sau cu ce este el vopsit.
2. lipsa priza de intrare aer in casa. Daca aveti termopane In timp dupa ce faceti focul se creeaza presiune negativa in casa si fumul nu va mai iesi pe cos, va iesi in casa pe la burlan sau chiar pe la usa sobei. Aerul ca sa poata iesi pe cos va trebui sa intre pe undeva. Incercati sa beti apa din o sticla fara sa lasati aerul sa intre la loc in ea. Este exact acelasi efect.
3. cosul de fum nu este izolat si/sau de diametru mult mai mare decat este necesar. Fumul se ridica, se raceste pe la jumatatea cosului si tinde sa se intoarca inapoi-> soba nu trage

Sau 4: cosul de fum nu este scuturat, ceva impiedica evacuarea fumului. la fel si in cazul sobei: fumurile nu au fost curatate.
Trebuie scos capacul sobei, curatat fumurile si pus caramizile la loc. Atentie mare cum le puneti sa nu pice in interior sau sa le puneti gresit si sa obturati un fum. Caramizile trebuiesc curatate bine si cel mai bine inlocuite ca se pot fisura cand desfaceti capacul, iar de partea afumata nu se prinde adezivul.
Intai identificati problema si dupa actionati in consecinta.
Daca nu va pricepeti chemati un sobar. Viata/sanatatea este mult mai importanta decat 150-200 ron. Puteti da mult mai mult pe medicamente si doctori ca sa scapati de problemele ce pot aparea.

Coșul este zidit din cărămidă si vine de la o centrala pe lemne! Ce e ciudat, e ca nu se vede nicăieri afumat, doar se simte mirosul!

Sigur nu vine miros de la centrala? Cosul zidit este tencuit, gletuit, dat cu lavabil ca un colt de camera nu?
Cat de vechi este cosul sau mai bine spus stati in zona pe unde trec masini grele? poate are vreo fisura. Fumul este foarte pacatos, iese pe oriunde mai ales cand se crapa de la cutremure/miscari
Ce se mai poate intampla este ca apa sa se prelinga de sus pana la baza cosului si se umple de gudron/fum. Intrarea in cos de la soba (sau centrala) banuiesc ca este mai sus de baza lui. Cosul are o usita de vizitare si pe acolo mai poate iesi miros.
Cosul are tiraj? soba/centrala trage?
Sfaturi pentru ardere completa(fara fum): 1. Daca tirajul este mic (sau soba facuta cu focar prea mare) incercati ca atunci cand faceti focul si cand este foc in soba sa aveti un geam crapat un pic ca sa aiba priza proaspata de aer.
2. Evitati sa faceti focul putin cate putin adica bagati 3 lemne mici asteptati sa arda si bagati alte 3 lemne la fel. In felul acesta cosul se incalzeste foarte greu si riscati sa se intoarca fumul inapoi. Stiu ca este mai eficient asa dar daca vine fumul inapoi nu aveti ce face.
3. Dupa ce s-a aprins focul lasati cateva minute sa mearga la putere mare dupa care inchideti cenusarul da nu mult pentru a avea ardere completa. Cand este numai jar puteti inchide complet cenusarul.
4. Nu puneti sub orice forma suberul la soba cat timp aveti chiar si 2 bucatele mici de jar in soba. Locul suberului este pe lateral. Daca il aveti in sus puneti ceva peste crapatura acea cat timp suberul este scos.
Ideea este ca trebuie sa identificati de unde vine si numai dvs puteti face asta.
Ca test pentru fum maxim umpleti soba cu lemne mici de la pomi (mai verzi eventual) aprindeti focul lasati cateva minute si inchideti cenusarul.. Daca iese fum ca la locomotiva pe cos aveti o sansa sa detectati fisura.

Mda acum am citit ca aveti centrala pe lemne. Se aplica cele de mai sus si la centrala. In plus vedeti care este traiectoria fumului care iese pe cos. Poate merge in jos si intra pe geam (am patit-o). Ati realizat curatarea centralei in vara/toamna innainte sa o porniti?
Banuiala mea: condens acid format pe cos care se poate confunda cu fumul, condens ajuns in casa datorita lipirii insuficiente combinat cu sub/supra dimensionarea cosului. Rezolvare: curatat tot (in casa), lipit corect tot, izolat tot inclusiv in casa cu bazaltica (NU polistiren). Fumul dvs poate avea la iesirea din centrala temperaturi foarte inalte.
Tip: cautati in goagal: „cos fum miros”. Eu va spun din experienta mea legata de cosuri/sobe vechi, dar sunt cosari profesionisti care cu asta se ocupa.

Mulțumesc, camera respectiva este la etaj, sub ea este Baia, cosul trece deci și prin baie, unde nu se simte nimic, în camera respectiva nu este usita de control, este schimbat totul, zugrăvit, schimbat parchetul. Coșul este tencuit, gletuit, nu se vede nicăieri urma de fum! Nu este nici o fisura! Efectiv, nu știm care este motivul, dacă stai cu ușa închisă, iarna, e un miros oribil, înțepător! Dar doar când se face foc în centrala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *