Categorii
Intrebari de la cititori

Daca ridic casa in regie proprie sunt pasibil de amenda?

Vreau sa stiu daca eu, ca propietar, imi pot construi propia casa in regie propie? Mentionez ca am calificare in domeniul constructiilor, cunosc si citesc planul de constructie, am contractat un diriginte de santier, am autorizatie de constructie, constructia e casa parter fara mansarda.


Intrebarea e daca pot sa il chem pe cumnatul meu, adica fratele sotiei, sa ma ajute sa imi construiesc casa? Sunt pasibil de vreo amenda din partea itm pentru munca la negru sau eu ca persoana fizica desi nu detin nici o forma de firma nici pfa nici imm nici srl cum pot eu sa iau un zilier si sa ii platec taxele ca sa nu se considere ca presteaza munca la negru?

Intrebare de la Florentin, pe adresa redactiei: Daca ridic casa in regie proprie sunt pasibil de amenda? (nota redactiei – citeste si discutiile din forum, aici: Legislatie 2018 – 2019, constructie casa in regie proprie).

5 răspunsuri la “Daca ridic casa in regie proprie sunt pasibil de amenda?”

aicps.ro › contentPDF
HG nr. 343/2017 – modificarea HG nr. 273/1994 privind aprobarea Regulamentului de recepţie …

Citiți regulamentul de recepție a lucrărilor de construcții.

regie proprie inseamna lucru impreuna cu familia, dar nu stiu pana la ce grad de rudenie merge. cred ca doar frati, copii, parinti, dar nu cred ca poate nimeni sa se lege daca te ajuta sa urci o grinda pe casa altcineva. lucru efectiv inseamna zidarie, legat fier, etc.

Aici depinde foarte mult in ce relatii sunteti cu vecinii. Pentru ca in cele mai multe cazuri ei sunt cei care raporteaza lucrul fara forme legale. Dar si asa mesterul care lucreaza stie povestea si chiar la control nu va spune ca ia bani.. ca sa nu ii pice si lui vreo amenda. Ca veri verisori, nepoti, unchi dupa verii socrilor avem toti.

Cei de la ISC nu vin sa va intrebe de nimic mai ales cand casa este doar parter. Cunosc cazuri cand oamenii au terminat casa si primaria ca sa nu le dea amenda i-au pus sa-si faca toate actele dupa.
Daca vreti sa fiti in siguranta incepeti lucrul numai dupa ce declarati la ISC inceperea lucrarilor. Asa orice reclamatie nu isi mai are sensul.

Buna seara.
Daca aveti autorizatia de contructie , declarati la ISC si la primarie inceperea lucrarilor . Nu trebuie specificat daca e cu firma sau in regie proprie. Dirigintele va face cartea tehnica a casei pe fiecare faza de lucru. Important sa respectati proiectul , forma acoperisului , amplasamentul usilor si ferestrelor exterioare pentu a nu avea probleme la receptia casei.
Spor la lucru si multa rabdare .
Dumnezeu sa va ajute .

Pentru ITM este munca la negru indiferent de gradul de rudenie. Si persoanele fizice pot angaja, dar atentie la cum o faceti si ce mai trebuie facut si in domeniul ssm. Amenda pt. munca la negru este de 20 000 de lei (200 000 000 lei vechi) de persoana gasita la lucru fara contract. Eu zic sa nu riscati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *