Categorii
Intrebari de la cititori

Plita pe inductie cu alimentare 32 Amperi la siguranta de 16 A?

Am comandat plita pe inductie dupa ce am refacut instalatia electrica in casa si, respectiv, in bucatarie. Electricianul a dedicat o linie separata pana la tablou, cu siguranta de 16 A pentru plita, iar acum am constatat ca modelul pe care l-am cumparat cere o alimentare de 32 Amperi, nu 16.


Mentionez ca finisajele sunt deja la locul lor (faianta, lavabila etc). Cum ar trebui sa procedez ca sa pot pastra plita pe inductie cumparata fara sa pun in pericol instalatia electrica a casei si fara sa fie nevoie sa decopertez din nou peretii? Inca nu am vorbit cu electricianul.

Intrebare de la @victoria, pe adresa redactiei: Plita pe inductie cu alimentare 32 Amperi la siguranta de 16 A?

25 de răspunsuri la “Plita pe inductie cu alimentare 32 Amperi la siguranta de 16 A?”

Acum depinde de grosimea firului dedicat pana la tablou. Pentru 32A grosimea firului ar trebui sa fie de 4 mmp minim. Daca firul este de 2.5 mmp mai mult de 25A nu poate duce fara sa se incalzeasca. Daca firul este litat poate duce amperaj mai mare. Cel mai bine faceti rechemarea electricianului.
V-ar trebui si o priza care sa poata duce 32A. Marea majoritate duc pana la 16A (scrie pe ele).
Ce a facut electricianul este bine. Puteti ori sa o lasati asa si folositi numai 2 ochiuri odata ori chemat electricianul.
Nu se sparge nimic stati linistita. Cu firul vechi trage firul nou pe acelasi traseu.
Sunt curios: electricianul nu a vazut plita (specificatiile) inainte sa se apuce de treaba?

Buna ziua!
Ce sectiune are cablul pe care l-ati montat?
E motat in tub de protectie?
Daca e monofazata plita trebuie cablu cu sectiune de 3×4 mmp si siguranta de 32A in tablou.
Atentie si la siguranta generala a tabloului… sa nu fie subdimensionata…
Spor!

firele sunt introduse in tuburi si se pot scoate de la siguranta sau priza, dar poate nu este nevoie depinde de firul folosit. siguranta se poate schimba usor. Nu cred ca mai introduce cineva fire prin pereti, fara tuburi.

Va multumesc tuturor pentru sfaturi si ajutor. Electricianul a facut lucrarea inainte sa decid ce model de plita voi cumpara, asa ca nu poarta nicio vina. La momentul respectiv stiam doar ca vom achizitiona o plita pe inductie, insa cum nu am mai avut vreodata una, nu am stiut ca pot interveni situatii ca aceasta.

O sa-l rog pe Andrei sa ataseze o poza cu cablul plitei si cu plita in sine, in caz ca va ajuta sa intelegeti mai bine care sunt cerintele aparatului.

Este vorba despre conductorul din perete, nu de de cablul plitei. Si trebuie sa aveti grija cand masurati cablul trebuie sa ii calculati suprafata in sectiune, adica diametrul impartit la doi inmultit cu pi la patrat

Asteptam vizita electricianului in urmatoarele zile si speram sa rezolvam lucrurile astfel incat sa nu fim nevoiti sa returnam la plita cumparata.

Vorbiti cu firma producatoare a plitei in legatura cu acel cablu de alimentare. Sa nu pierdeti garantia daca electricianul desface si inlocuieste acel cablu.

Buna ziua. Plita comandata de dvs. este pentru curent trifazic (din ce vad in poza aveti cablul 5×4 mmp … aveti 3 cabluri – rosu, negru , gri pt faze , albastru e nulul si verde-galben e pentru impamantare) adica 400V ( inainte vreme 380 V ) deci alimenatrea ei normala e pe 3 faze ( L1, L2,L3 ) si nulul ( N ) cu impamantatrea pe verde-galben.
Schema pe care o prezinta poza de pe cablu este pentru cazul in care alimentati cu 240 V in loc de 400V. Se poate renunta la o parte din ochiuri si face alimentarea doar pentru 2 dintre ele si atunci folositi 3×4 mmp ( faza + nul + impamantare ) si va incadrati in siguranta de 16A.
Atentie: siguranta de 16A este pusa in tablou CA SA PROTEJEZE CIRCUITUL SI OMUL. Ea este pusa acolo IMPOTRIVA „DORELITEI” ( nu spun ca sa jignesc, este doar o expresie ) adica sa limiteze actiunile omului cand acesta face niste chestiuni anormale sau inconstiente. Daca puteti sa ne puneti / postati schema plitei sau modul de cablare / conectare din documentatia ei pot sa va spun cum sunt legate ochiurile si cum puteti lega plita fara probleme – este in manual sau pe capacul de plastic , la interior, al dozei ei de legatura. Succes!

Raspuns pt Vali – Stefan de la PROIECTE_DIVERSE_DIY este electrician de meserie si el face niste recomanadari foarte corecte si pertinente PT CEI DIN BRANSA ELECTRICIENILOR si ca informare pt restul.
Cablul prezentat de Victoria este ( la prima vedere – ca nu se vede complet in poza ) un MYF 5×4 mmp pentru alimentare trifazica – 400V si un consum de 16A. Sigurantele din tablou pt 16A pot duce linistit timp de 30-40 minute un curent mult mai mare cu amendamanetul ca POT SA IA FOC IN ORICE MOMENT. Tot Stefan prezinta pe o postare cum un disjunctor curba C de 16A duce linistsit 34A cam 15 minute dupa care declanseaza – sigurantele sunt magnet-termice. DAR asta nu inseamana ca DOREL poate sa alimenteze pe un disjunctor de 16A o instalatie de 24A ca vezi doamne tine si nu ia foc. ASTA E DORELITA CRASA.
Revenind la ce a postat Victroria – plita ei cred ca are 4 ochiuri si o putere insumata de 6200W. Adica daca alimentezi la 400V ai un consum MAXIM de 16A ( da cu virgula si iese 6400W ). Adica daca PRESUPUNEM ca are 2 ochiuri mari si 2 ochiuri mici ( nu stiu cate ochiuri are plita ei ) ne rezulta ca avem TEORETIC 2 ochiuri mari fiecare de cate 2300W ( astea sunt standard ) si 2 ochiuri mici fiecare cam de sa zicem 800W fiecare. Daca le adunam ne da ca plita are cam 6200 W. Ok de aici putem spune ca fiecare ochi mare e pe o faza – un ochi mare pe L1, al doilea ochi mare pe L2 – iar cele doua ochiuri mici sunt pe aceeasi faza L3.
Varianta 1 – Daca renunta la ochiurile mari de 2300W poate sa utilizeze linistit cel 2 ochiuri mici concomitent ca dau 1600W si se incadreaza linistit in cei 16A. Vede care FAZA corespunde cu cele 2 ochiuri si conecteaza acele fire. Restul de fire raman nelegate.
Varianta 2 – Poate face separatie in doza plitei sa lege un ochi mare si unul mic ( aici poate sa piarda garantia ca-si baga degetele unde nu are dreptul ) si un ochi mare de 2300W si unul de 800W fac cam 3100 care iar se incadreaza in limita 230C cu 16A = 3680W,
dar asta depinde de ce decizie ia doamna Victoria si ce vrea sa faca.
Variante exista, depinde de solutia dorita. Succes!

P.S. Valorile de mai sus sunt pur teoretice si sunt luate de la diverse tipurie de plite intalnite. Nu este obligatoriu ca plita in cauza sa se incadreze la aceste valori. Cert este ca 230×32 = 7360W nu este o plita uzuala si de aici inclin sa cred ca plita doamnei are maxim 6600W ( sau generic cum apare pe piata 6,5KW). Succes!

Salut Victoria & Andrei.
Mda, e cum am intuit initital dar e cum nu se poate mai prost.
Puterea totala a plitei este de 7200W ( puterea neamplificata ) si 8200 puterea amplificata. Nasol momentul si iti da de munca.
Deci de fapt plitat ta are nevoie de o siguranta mai mare de 32A daca e s-o luam babeste. La 7200W ai pt 230V un consum la limita sigurantei de 31,3A dar la 8200W ai un consum de 35,6A. Indiferent ce spune unul sau altul pt amplificarea puterii curentul se ia tot din retea adica aparatul „trage” cat are nevoie ca sa produca caldura pt care a fost gandit. Pe 400V era necesara o siguranta de 20A ca sa fie aproape OK ( siguranta de 21 sau 22A nu exista, urmataoarea e de 25A ) si se incadreaza la cablul de 4mmp care este momentam legat la plita. Deci hai sa trecem la chestiunile care ne ard.
Pozele afisate sunt bune dar nu vad schema de cablare a plitei – cum sunt legate ochiurile pe faze. O sa incerc ceva pe ghicite ( sper sa nu gresesc ). LOGIC este ca fiecrae ochi de 2350/2600W sa fie pe cate o faza ( asta e garantat ca asa este ), iar cele doua echiuri de cate 1250/1500W sunt legate impreuna pe un singur fir/faza ( aici dam cu presupusul ) . Acum sa facem calculul grosomodo :
– ochiurile de 2300W/2600W – la 230V consuma un curent de 10A/12A care se incadreaza pe o siguranata de 16A
– ochiurile de 1250/1500W ( atentie aici sunt 2 deci avem 2500/3000W ) – la 230 V consuma un curent de 10,87A/13,05A deci se incadreaza la siguranata de 16A.
Eu cred ca asa sunt legate si de aici deduc ca poti sa legi doar faza ochiurilor de 1250/1500W cu nulul si impamantarea in priza SCHUKO si o sa folosesti plita linisitit pe ochiurile mici ( in acelasi timp ). Domnul electrician trebuie doar sa probeze ( sa sune firele ) si sa vada care sunt cele 3 fire ( MARO, NEGRU, GRI – care sunt faze ) si care corespund ochiurilor mici si sa le lege in priza. Daca vrei sa faci alte legaturi atunci se complica lucrurile.
Poti sa pui un ochi mare – deci conectezi faza unui ochi mare si nulul + impamantarea – 2600W se incadreaza la 16A fara probleme.
Poti sa pui un ochi mare si cele doua mcic CU CONDITIA ca atunci cand folosesti ochiul mare nu mai folosesti nimic altceva la plita.
Daca doamne fereste foloseti un ochi mare si unul mic ( au comanda separata ) 2600+1500 = 4100W deja ai sarit peste ce poate instalatia ta – 4100 : 230 = 17,8A. Nu o sa explodeze casa dar in timp afectezi siguranta firelor electrice – chiar daca ele teoretic rezista conform normativ la 20A ( 3 conductori de 2,5 mmp in tub de protectie – conf. norma ) . Deci nu-ti recomand sa folosesti un ochi mare si unul mic in acelasi timp – asta PENTRU SIGURANTA TA SI A FAMILIEI TALE.
Daca te pot ajuta cu mai multe info. te rog sa-mi spui. Succes!

VICTORIA – in manual spune ca ” Pentru racordare corecta faze se urmareste schema afisata in zona bormelor. In locul unde intra cablul in plita exista un capac de plastic care protejeaza la atingere directa firele electrice. Acolo , pe capac sau pe carcasa plitei este o schema electrica de legare … aia este foarte importanta pt ca afiseaza toate tipurile de conexiunie si cum se leaga la 230V sau 400V. Oricum eelctricianul trebuie sa stie obligatoriu ca acolo este o schema de legeare si sa respecte schema si capacitatea instalatiei. Succes!

Buna ziua. Azi 17.11.2019 la orele 15.30 am pus doua postarii despre cum trebuie sa procedati cu plita si cablurile . Vad ca inca nu apar asa ca astept pana maine 18.11.2019 orele 12:00 si daca nu sunt validate ( si nu apar ) va scriu iar comentariile respective. Succes!

Buna seara. Acum seara am stat cu un amic la un pahar de vorba si mi-am amintit ca el a avut exact aceeasi problema cu o plita de 32A si 230V ( doar ca la el este suma totala a ochiurilor de 6600W – Bosch ). El avea avantajul ca avea in bucatarie 3 prize/circuite pe 3 disjunctoare diferite si de acolo a facut separatia( toate 3 de cate 16A ). Un circuit a ramas pentru centrala si frigider iar celelalte 2 le utilizeaza ca sa alimenteze plita. Stiu, o sa spuneti ca suna a „tiganie” dar a fost singura solutie buna si nu se vad firele care alimenteaza plita , doar stecherele care intra in prizele din perete si vin de sub blat. Cand foloseste toasterul sau prajitorul de paine scoate plita din priza iar cand termina o introduce inapoi. Separatia si conectarea a fost facuta sub blatul de la bucatarie unde am facut ca un mic tablouas si am alimentat plita. Si inca o intrebare – ce cablu intra la dvs. in tablou? Electricianul trebuie sa stie acest lucrur. Daca locuiti la bloc si este din cel construit inainte de 1990 da dupa 1977 atunci aveti 2 fire de aluminiu de 6 mmp ( AL ) si impamantarea de 4mmp sau 6 mmp cupru ( Cu ). Teoratic acestea duc un maxim de 30A ( conform norma ). Deci cand folositi plita ( la maxim – adica cele 4 ochiuri ) nu mai folositi nimic din casa ca va sare generalul din tablou care teoretic trebuie sa fie de 32A ( sau mai nou este de 25A ) sau se poate arde coloana de alimenartare a apartamentului. Aluminiul e un material scorbos- in timp devine casant si la curenti mai mari se incalzeste. Aceste lucrurile nu sunt precizate in comentariul anterior al dvs. si teoretic cu acestea trebuia sa incepeti – ce cabluri va alimenteaza tabloul – Cu sau Al , ce sectiune au si care e vechimea lor.
Amicul meu a avut norocul ca tabloul general este pe palierulul lui si am putut sa tragem cablurile de 6mmp AL si sa le inlocuim cu 6mmp pe Cu ( cele de 10 nu intrau pe copex/tubriflat ) . Daca blocul e dupa 1990 atunci exista 200 variante si trebuie vazut ce contine alimentarea casei ( fiecare a facut cum a avut chef fara sa respecte ceva anume , doar pretul – cheltuieli minime, calitate canci.). Daca este casa individuala la curte CRED ca aveti alimentarea pe 4x10mmp, 4x6mmp ( sau cu 3 fire, 3×6 / 3×10) depinde cum a fost facuta casa. Cablurile de la tablou la bucatarie sunt pe Cu sau Al? Cele spre bucatarie sund de 2,5 mmp sau de 4 mmp? Puteti sa-mi oferiti mai multe informatii? Succes!

P.S. : va precizie cateva valori ca sa puteti sa estimati ce consum poate duce reteau dvs….. Icadm – intensitatea maxim admisa pt un cablu la 25 grd C care nu trebuie sa se incalzeasca in utilizare este:
Cupru – 3 fire montate in copex:
1,5 mmp – 14A
2,5mmp – 20A
4mmp – 26A
6mmp – 34A
Aluminiu – 3 fire montate in copex:
2,5mmp – 16A
4mmp – 20A
6mmp – 27A
Acestea sunt conform NORMA.

Multumesc pentru toate informatiile! O sa i le prezint si electricianului nostru atunci cand va veni sa continue lucrarile. Insa, pe masura ce citesc, ma gandesc ca poate cea mai buna decizie ar fi sa schimb plita. Chiar as dori sa pot folosi toate cele 4 ochiuri, poate nu pe toate simultan, dar stiu ca sunt situatii in care am nevoie sa pot utiliza pana la 3 ochiuri.

Buna ziua Victoria – paote cel mai simplu e sa schimbi plita. Sa iei una cu 3 ochiuri de 4500W putere maxima ( un ochi mare de 2300W, un ochi mijlociu de 1200-1500W si un ochi mic de 750-850W ). In aceste caz poti sa folosesti circuitul existent cu amendamentul ca nu o sa folosesti mai mult de 2 ochiri concomitent. Ochiul ala mic de 800W este pt cafeaua de dimineata ( sa nu consumi mai mult decat se justifica pt o cafea la micul dejun).
Revenind la problema cu plita ta pot sa-ti spun 2 intamplari de pe vremea cand m-am apucat de electricitate. Acum X ani cand mi-am ridicat casa am inceput sa studiez ce cabluri trebuie sa trag si ce trebuie sa pun ca sa nu am probleme in viitor ( la vremea resepctiva eram electrician amator – schimbat un bec, schimbat o priza, schimbat un circuit electric dar nu mai mult de atat). Am apelat la un electrician bun si batran ( acum e pensionar ) dar am pus mana sa citesc normele si standardele pt ca din 1980 si pana acum acestea au suferit schimbari majore. Cu ocazia asta am facut si un curs de „electrician in constructii” si am inceput sa-l verific pe domnul electrician ( avea el experienta dar ideile erau tot alea vechi ). De cateva ori i-am dat peste mana si am cerut sa se faca altfel decat era el obisnuit. Astfel ca eu acum in bucatarie am 4 circuite separate imprastiate prin toata incaparea – pt prize – cu 4 sigurante in tabloul general. Am circutele de frigider si centrala cu siguranta B-10A, circuitul pentru toaster si prajitor de paine de B-16A , un alt circuit pentru un boile ( neinstalat pana acum ca nu am simtit inca nevoia lui ) plus cuptor cu microunde de B-16A si inca un circuti care ( teoretic ) era de rezerva dar e folosit in mod curent de sotie cand utilizeaza mixerul, blender-ul ,etc si pe care este o siguranta de B-10A. Toate au cabluri de Cu de 2,5 mmp. Acum sotia mea doreste sa schimbam aragazul si sa luam unul cu cuptor electric de 3800-4500W cu capacitate de minim 72 litri . Pentru asta am facut chestia cu mai multe circuite exact ca ma asteptam in timp ca fiecare sa scoata gate un „gargaune” din cap si sa mai doreasca ceva in bucatarie. Pentru ca am prize care sunt alimentate pe circuite seaparate dar sunt in aceeasi doza pot sa conectez doua din ele si sa cuplez direct viitorul cuptorul de aragazului.
A doua patanie e de la un prieten de acum 3 ani cand a tinut sa-si schimbe instalatia electrica din bucatarie ca dorea sa-si puna un instant de apa calda electric si la 5000W nu prea il tinea instalatia. Am tinut sa-i explic ca e bine sa fie minim 3 circuite individuale ( fiecare cu disjunctorul lui in tablou ) cu prize prin toata bucataria si mai ales sa fie si vecine. Sotia lui efectiv a EXPLODAT ca in loc sa cheltuie maxim 1500 lei o sa dea o avere. E adevarata ca a cheltuit aproape dublu dar a facut cum i-am recomandat si a pus ciruit de 4mmp pt instantul de apa calda cu disjunctor de 20A, are circuit electric pentru frigider si centrala 10A ( care deserveste cu apa calda cele 2 bai ) , are circuti pentru toaster prajitor si cuptor cu microunde 16A si in final are un circuti cu 2 prize simple langa blatul de bucatarie pentru mixer, blender, etc. de 10A cand sotia lui face mancare/prajituri.
Anul trecut a avut bucuria ca socrii lui sa le faca cadou un aragaz electric + gaz ( cuptor electric si o plita ovala electrice si 2 ochiuri pe gaz). Avand doza de la instantul de apa la 1 metru de aragaz am facut derivatie acolo i-am pus comutator 2 la 1( 2 intra dar iese in fucntionare doar unul ) astfel incat cand foloseste aragazul ( partea electrica) nu poate sa foloseasca instantul si cand e cuplat instantul nu merge partea electrica a aragazului ( partea de putere ). Deci ti-am spus astea ca sa intelegi ca de fapt e bine sa te gandesti din timp ce o sa folosesti in viitor si mereu sa-ti lasi un loc de un 50% marja de miscare.
Pentru plita ta spus ca exista variante DAR ATENTIE nu trebuie sa depasesti sub nici o forma un consum mai mare de 18A in exploatarea acelei plite cat timp cablul tras de electrician este de 2,5 mmp ( 3 cabluri in tub de PVC- copex-riflat ) . O varianta este sa-l intrebi daca nu se pot trage alte cabluri de 4 mmp prin copexul existent ( daca e copex si nu cabluri zidite ) . Iti spun din start ca prin copex de 16mm se trage foarte greu un manunchi de 3 cabluri de 4mmp si mai ales daca sunt multe curbe ( daca e de 12 atunci nu-l trage nimeni ). Multi electricieni evita sa faca asta ca sa nu se trezeasca ca se rupe cablul in perete cand il trage ( am patit asa ceva acum un an si a trebuit sa dau dovada de multa ingeniozitate ca sa rezolv problema pana la final ). Ma scuzi ca ti-am impuiata capul cu atate „tampenii” dar consider ca e bine sa iei o decizie corecta si asta se face doar cand ai toate datele problemei. Bafta si te astept cu date noi! Suuces!

Buna seara la toata lumea – postez aici ca ajutor pt Victoria dar si pentru alte persoane care au astfel de probeleme.
„Blestemul plitei cu inductie ” a devenit o mare problema pt multa lumea. Azi dupa pranz ma suna un prieten care a achizitionat si el o plita cu inductie ( cum are si Victoria ) – cu ocazia lui Black Friday ca era cu reducere de 30% – marca Grundic si are un total de 7200W iar alimentarea se face monofazat 32A ( 1x32A ) sau bifazic ( de la curent trifazata ) cu 16A ( 2x16A ).
Pana aici totul a fost bine. Am luat cartea in mana sa citesc sa vad si eu cum sunt legate fazele si ce se poate anula sau daca se poate anula un ochi sau doua …. si am descoperit cu surprindere ca la ACELE MODEL NU SE POT SEPARA OCHIURILE. Adica daca vrei sa alimentezi doar 2 ochiuri din cele 4 ale plitei aceasta nu va functiona. Alimentarea prin sursa si conectarea la placa de comanda nu permite separarea a doua ochiuri prin anularea sau neconectarea a doua fire de faza. La alte modele bizafice sau trifazice se poate face acest lucrru dar la acest model NU SE POATE.
Si uite cum am ajuns sa ne gandin cum facem ca sa alimentam plita minune FARA SA SPARGEM FAIANTA DIN CASA. Solutia a fost simpla dar am descoperit varianta doar dupa ce am verificat timp de 2 ore toate dozele din jumatate de casa. Am avut avantajul sa avem alimentarea bucatariei pe conductor de 4mmp , lucru care a rezolvat o parte din problema. Ca sa putem alimenta plita am folosit coloana de alimanatre a prizelor din bucatarie si colona de alimentare a camerei vecine cu bucataria. De ce am procedat asa ? – am pornit de la ideea ca in dormitor el are doar 2 veioze si un televizore care merg doar de la 7 si pana pe la 10-11 noaptea, interval de timp in care plita nu este utilizata. Cum am procedat ? Simplu – pentru ca peretele respectiv este comun ( BUCATARIE-DORMITOR ), in doza din dormitor am dat o gaura de 14 mm in beton astfel incat sa iesim cu firele in bucatarie in spatele frigiderului ( acolo a iesit gaura ). Am pus un copex de 12mm si am facut in doza respectiva separatie cu cleme WAGO de 32A 4mmp de unde am tras faza si nulul pentru plita. Din doza respectiva am lasat circuitul normal pt camera dar acum a aparut aceasta derivatie spre bucatarie. In bucatarie am pus canal cablu de 10mm pentru cele doua fire si ne-am dus cu el pana in spatele plitei. Aici am leagat faza cu faza si nulu’ cu nulu’ ( de la dormitor si de la bucatarie ) si a rezulata la final un cablu dublu de 6,5 mmp ( 4mmp din coloana de bucatarie si 2,5 derivatia din camera ). Am facut o doza de legatura sub blat ( pe perete ) am legat normal conforma schema din manual 230V 32A si am dat drumul la plita. ATENTEI: Nu am folosti STEGHER SCHUKO pentru ca la peste 16A nu se foloseste asa ceva – se foloseste legatura mecanica cu surub de strangere si rigleta – se utilizeaza doza de conexiune 5x6mmp ( o doza costa 56 lei ).
In tabloul avem o siguranta de B-20A pentru circuitul de bucatarie si B-16A pentru prizele din dormitor.
Pentru testare am dat drumul la toate 4 ochiurile ( pornite pe rand ) sa vedem ca nu cumva sa se incalzeasca firele si in dormitor am pornit 2 veioze de cate 60W ( de la capul patului ). In total am avut un consum de 7320W pe cele 2 circuite. Am asteptat ceva timp sa vedem daca se incalzesc firele dar dupa mai bine de 2 ore erau tot la 23 grd C ( masurate cu termometru cu laser ).
Pentru Victoria – vezi daca poti sa faci si tu o astfel de inginerie la tine acasa – este o varianta ca sa nu spargi faianta sau sa strici peretii din casa pentru inlocuirea firelor existente. Stiu ca la tine in bucatarie ai cabluri de 2,5 mmp dar daca iei alimantarea de pe o camera si cea de pe bucatarie ajungi la un 5 mmp = 2,5 mmp + 2,5 mmp ( asa ceva nu e prevazut in standard sau norma ) , nu e perfect dar este o solutie salvatoare. Tinand cont ca la 16A cablul nu se incalzeste , cum la tine o sa fie 2 cabluri de 2,5 mmp adica o sa ai un 16A +16A si se rezolva relativ simplu chestia.
Vorbeste cu electricanul si vezi daca se poate face aceasta „ghidusie” si la tine acasa. Nu este cea mai buna dar te scuteste sa demolezi prin casa. Si inca ceva , siguranta generala a prietenului e un RCBO 32A 30mA iar cablul de alimenatre al casei este de 6mmp din Cu. Verifica sa fie si pentru tine cam la fel ( nu identic ). Succes!
P.S: este ore 0:19 minute si am pus postarea ca poate Victroria o citeste si ii da electricianului idei! Succes!

Buna ziua din nou!

In sfarsit cred ca pot rasufla usurata ca nu voi fi nevoita sa schimb plita pe inductie cumparata. Este vorba despre un model Samsung, apropos.

In caz ca nu stiti, suntem in proces de renovare a casei si de aceea nu prea am avut timp sa ma uit foarte atent la plita pe care am cumparat-o. Astazi am decis sa vad si partea de jos a acesteia, in speranta ca voi gasi si alte informatii decat cele furnizate in manualul de instructiuni. Il rog pe Andrei sa ataseze doua imagini noi care, asa cum inteleg, demonstreaza ca exista o solutie simpla pentru noi, fara sa fie nevoie sa refacem circuitul electric din bucatarie, in zona plitei, imediat sub blat, existand deja doua prize, teoretic, fiecare cu circuit separat. Ramane sa asteptam sosirea electricianului pentru stabilirea pasilor de urmat.

Multumesc oricum pentru toate sfaturile si povestile pe care ati avut rabdare sa ni le impartasiti. Ne-au fost de ajutor.

Salut Victoria – ma bucur ca ai gasit solutia optima. Am cautat manualul acelei plite pe internet ( Samsung ) si am studiat modul de functionare al ei. Domnul electrician are toate variantele posibile si poate lega plita fara probleme astfel sa poti utiliza toate ochiurile concomitent ( nu cred ca e cazul … dar se poate si asa ceva ). Succes!
P.S. – de cand cu Black friday a dat „molima” in toti cu plitele astea electrice de peste 4000W – asta e … avem de munca la greu!

Desi a trecut mult timp, dau si eu un raspuns. 7-8 kW pentru un consumator casnic este mult prea mult. Nu siguranta de la tablou si traseul pana la priza ar fi marea problema, dupa cum au aratat unii. Problema ar fi BMP-ul care este echipat cu disjunctor de 25 A sau, in cel mai fericit caz de 32A. La purerea maxima a plitei, ceilalti consumatori (10-15A) ce fac? Eu sunt convins ca ati folosit plita la jumatate din capacitate sau ati inlocuit-o cu una de max. 4000W.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *