Categorii
Intrebari de la cititori

Panouri radiante programabile in completarea sobelor?

Am gasit niste panouri radiante de la Electrolux care cica pot incalzi camere intre 10 – 16 mp si care costa 350 lei. Nu as vrea sa-l folosesc mereu ca sursa principala de incalzire ci in completare. Am o casa cu 2 camere, bucatarie, hol si baie, suprafata totala de 60 mp pe care o incalzesc cu 3 sobe.


Numai ca iarna se raceste repede casa cand suntem plecati la serviciu sau la cumparaturi si ma gandeam ca niste panouri radiante programabile ar fi de folos atunci cand suntem plecati si sobele se racesc. Ce credeti, ar fi o alegere buna sau nu? Ce alte solutii as putea lua in considerare avand in vedere ca nu pot sa montez centrala in urmatorii 2 ani.

Intrebare de la Romulus, pe adresa redactiei: Panouri radiante programabile in completarea sobelor?

4 răspunsuri la “Panouri radiante programabile in completarea sobelor?”

Buna ziua.
Utilizarea panourilor radiante este conditionata de puterea pe care acestea le au si de capacitatea retelei dvs electrice din casa – cum a fost aceasta gandita si cat paote sa duca.
Totul trebuie pornit de la determinarea necesarului de caldura pentru casa, de aflarea puterii panourilor radiante si in final capabilitatea retelei electrice ca sa suporte acele panouri radiante.
Hai sa incepem prin a face o SIMULARE privind utilziarea panourilor respective.
Avem o camera sa zicem de 15 mp ( sau mai bine spus de 41,25 m3 – consideram camerele inalte de 2,75 m ) si ne rezulta ca avem nevoie de un panou radiant de aproape 2100W putere de incalzire ( pornim de la cantitatea necesara de putere termica pe o camera de 50W/m3 de spatiu – pt o casa mediu izolata ). Cum pentru o incalzire uniforma avem nevoie sa mergem la inceput cu puterea maxima si apoi reducem putin puterea doar pt mentinere consideram ca avem un factor de dispersie in spatiu de 85% deci panoul necesar o sa fie de 2100/0.85 = 2450W.
Consideram ca utilizam 2 panouri puse pe pereti fata in fata, deci avem nevoie de 2 panouri de 1250W bucata. Sa zicem ca am determinta care este necsarul de consum de energie pt incalzire – 2 panouri radiante de 1250W putere bucata = total 2500W.
Acum sa vedem daca reteau tine si poate sa alimenteze cele 2 panouri. Pentru puteri mai mari de 2000W se recomanda sa se faca circut dedicat pentru respectivul consumator. Daca punem cele 2 panouri pe acelasi circuit – adica sunt pe acelasi disjunctor in panoul/tabloul electric – aici avem nevoie de un disjunctor/siguranta automata ( MCB ) de minim 13A ( sau de 16A ) dar atentie – PE CIRCUITUL RESPECTIV NU SE MAI PUNE UN ALT CONSUMATOR. Deci trebuie vazut cum este realizata instalatia la dvs. in casa.
Am vazut suficiente persoane care au avut probleme cu prizele – au luat cablurile foc, sa topit priza , a luat foc prelungitorul – exact din acest motiv AU INCARCAT CIRCUITUL RESPECTIV MAI MULT DECAT II PERMITEA CAPACITATEA ACESTUIA.
Deci opersonal va recomand sa aveti intai un schimb de informatie / experienta cu un electrician autorizat care sa va spuna daca se pot alimenta in mod CORECT respectivele panouri – incercati sa nu folositi un „electrozugrav DOREL” care va spune el ca „MERGE SI ASA … SI STIE LE MAI BINE CA ORICINE CAT DUCE RETEAUA”. Nu va jucati cu viata si cu sanatatea dvs. si a familiei.
La final va spun ca daca aveti 3 camere cu un consum mediu de sa zicem 2000W, inseamna ca de fapt pe coloana principala o sa aveti un consum de 6000W care de fapt reprezinta un curent de 26A – cablul de alimentare al casei trebuie sa fie de minim 6mmp ca sa duca aceasta putere. Ganditi bine si in amanunt ce doriti sa faceti si aveti grija la final cum realizati in conditii de siguranta maxima incalzirea cu panouri radiante. Ce am scris mai sus a fost DOAR o simulare si poate dvs. aveti nevoie de o putere mult mai mica, din acest motiv va spun sa consulatti un electrician autorizat care sa va indrume pe calea cea buna. Succes!

Eu am folosit cu succes panouri Econoheat de 400 W la o camera de 14 mp, inaltime 2,6 m, dar bine izolata cu polistiren de 10 la exterior. Am priza dedicata pt panou doar. Un panou mai puternic de ex de 2000 W incalzeste mai repede si decupleaza mai repede insa daca nu se mentine caldura in incapere porneste aproape tot la fel de repede ca si cel de 400 W (termostatul sau se bazeaza pe o lama metalica care se raceste si cupleaza, UNEORI SI LA CURENTI DE AER. Personal optez pt putere mai mica, sunt mai ieftine panourile si merita incercat. Pt 3 camere va costa vreo 700 lei, versus centrala pe gaz, lemne, etc. Curentul se mai poate produce cu fotovoltaice care us subventie de la stat -agentia de mediu- din acest an.

” Calinsays: 8 decembrie 2019 la 4:35 pm
Cu 1250 W am incalzit camra de 15 mp inalta de peste 3 m in cladire istorica neizolata. ”
Daca dvs. spuneti asa ceva eu trag concluzia ca ori nu cunoasteti ce radiator a fost utilizat ori glumiti. O ” CASA ISTORICA” – din caramida si neizolata ( cu inaltimea de 3 metri – in asa ceva locuieste tatal meu ) are un consum de minim 70 W/m3 necesar de incalzire ca sa se mentina temperatura la un acceptabil 22-23 gdr C. Calculam si vedem ca ne da aproape 3000 W in cazul incalzirii full. Ne gandim ca in incapere sa zicem ca este deja temperatura medie de 17-19 grd C deci ca sa ajungem la 22-23 grdC si sa mai si mentinem avem nevoie de 1300-1600 W ( asta la o temperatura exterioara de -20 grd C ). Ce spuneti dvs cu 1250 W inseamna ca de fapt aveti in casa o tempertatura de 14-17 grd C ( foarte cald ). Am locuit in casa respectiva 20 ani si in fiecare iarna ( pe vremea lui Ceausescu ) ne incalzeam cu „calorifer electric” de 1600-1800 W facut din bloc de BCA cu rezistenta luata de la fabrica si acel „utilaj” incalzea doar local – in jurul lui. Cum te departai la 2 metri de el sau treceai in alta camera cum te lua frigul… asa ca asta cu panou radiant de 1250 W care face caldura ca vara cred ca este o gluma. Va doresc succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *