Categorii
Descurca-te singur

Vopsirea mobilei – 5 pasi de urmat pentru cel mai bun rezultat

Nu intotdeauna o culoare demodata sau care nu-ti mai place este un motiv de schimbare a mobilei din casa. In prezent, exista solutii de reconditionare a mobilei vechi sau decolorate: vopsele special concepute pentru a fi aplicate inclusiv pe suprafete din pal melaminat, plastic sau MDF. Insa pentru obtinerea celor mai bune rezultate e important sa se respecte anumiti pasi inainte, in timpul si dupa aplicarea vopselei.


Eu nu am vopsit pana acum nicio piesa de mobilier, dar am de gand fac acest lucru in primavara; vreau sa reconditionez cateva dulapuri din bucataria soacrei mele. Este vorba despre niste dulapuri solide, cu fronturi din MDF si cu structura din pal melaminat, dar care au o culoare care nu-mi mai place. In plus, unul dintre corpuri prezinta urme de uzura chiar pe fronturi, adica la vedere, urme lasate de partea abraziva a buretilor de vase. Si chiar daca urmeaza sa vopsesc dulapurile respective abia peste cateva luni, m-am documentat deja in privinta pasilor de urmat pentru a ma asigura ca suprafetele vopsite vor arata impecabil la final. Iata care sunt acestia:

  • Slefuirea cu hartie abraziva

Chiar daca unii producatori de vopsea pentru mobila sustin ca slefuirea cu hartie abraziva a suprafetelor pe care doresti sa le vopsesti nu reprezinta un pas obligatoriu, experientele altor utilizatori au demonstrat ca aceasta etapa asigura o aderenta mai buna a vopselei la mobila. Hartia abraziva trebuie sa fie de granulatie fina, iar procedura – desi neplacuta – nu trebuie sa dureze mult, fiind suficienta doar slefuirea sumara a suprafetei ce urmeaza sa fie vopsita.

  • Aspirarea si curatarea suprafetelor in lucru

Dupa slefuire suprafetele in lucru se acopera de praf, iar pentru a putea trece la urmatoarea etapa este absolut obligatorie indepartarea acestuia. Se recomanda aspirarea suprafetei si stergerea apoi cu o carpa ce nu lasa scame. Daca ai mai mult timp, poti sterge mobila cu o carpa umeda si sa astepti apoi uscarea completa a acesteia inainte sa treci la urmatoarea etapa.

Iti recomand sa citesti neaparat si: Vopsea pentru mobila, pardoseli, tamplarie, usi si pereti.

  • Aplicarea primerului

La fel ca slefuirea cu hartie abraziva si aplicarea primerului (grund) are rolul de a inlesni aderenta vopselei. Aplicarea acestuia se face cu un trafalet micut din burete, iar dupa uscare se recomanda, din nou, slefuirea superficiala a suprafetei tratate si apoi indepartarea prafului cu o carpa uscata, ce nu lasa scame. Slefuirea, in acest caz, are rolul de a nivela orice asperitate sau denivelare, in scopul obtinerii unui suport cat mai neted cu putinta.

aplicare primer alb mobila mdf cu pensula

In cazul in care mobila pe care doresti sa o vopsesti este din MDF, aplicarea primerului este un pas pe care nu trebuie sa-l omiti sub nicio forma, mai cu seama in cazul in care vopseaua aleasa este una pe baza de apa. Unii specialisti sustin ca pentru vopsirea suprafetelor din MDF este mai potrivita vopseaua pe baza de ulei, insa daca se respecta toti pasii descrisi mai sus, poti utiliza chiar si vopsele mai putin toxice, cum sunt cele pe baza de apa.

  • Aplicarea straturilor de vopsea

Abia acum, dupa parcurgerea pasilor descrisi anterior, poti trece la aplicarea primului strat de vopsea pe mobila. Vopseaua speciala pentru pal melaminat, MDF sau plastic poate fi aplicata atat cu pensule (ideale fiind cele cilindrice, cu varful rotunjit), cat si cu un trafalet mic. Foarte important este sa-i acorzi fiecarui strat de vopsea un interval de cel putin 8 ore pentru uscare si abia dupa aceea sa aplici stratul urmator. De asemenea, este recomandata slefuirea usoara a suprafetei uscate si indepartarea completa a prafului inainte de aplicarea straturilor ulterioare de vopsea.

aplicare vopsea mobila cu trafalet
  • Sigilarea vopselei

Ultimul pas – foarte important pentru rezistenta in timp a straturilor de vopsea aplicate – este sigilarea suprafetei finisate. In acest sens se aplica cel putin un strat de lac de finish, iar dupa uscarea acestuia poate fi aplicat si un strat de ceara speciala. Abia dupa 72 ore de la ultimul strat aplicat suprafata va fi complet uscata si vei putea folosi mobila fara sa-ti faci griji ca-i vei strica aspectul.

Acestia sunt pasii de urmat pentru obtinerea celor mai bune rezultate in vopsirea mobilei. Daca ai deja cel putin o astfel de experienta la activ, te rog sa o impartasesti cu noi intr-un comentariu, in subsolul articolului.

Sursa foto: finewoodworking.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *