Categorii
Intrebari de la cititori

Cum facem sa nu scartaie o scara construita din lemn?

Buna ziua. Exista vreo posibilitate ca o scara cu treptele de lemn sa nu scartaie? Conteaza cum este construita? Sau daca lemnul este uscat? Ce este cel mai important ca sa nu apara scartaitul? Sau cel mai sigur ar fi sa fie construita din beton sau fier?


Intrebare de la Elena, pe adresa redactiei: Cum facem sa nu scartaie o scara construita din lemn?

6 răspunsuri la “Cum facem sa nu scartaie o scara construita din lemn?”

Eu iti recomand sa faci trepte din beton imbracate cu lemn, iar pe contratrepte lavabila

Lemnul lucreaza in timp, permanent. Imposibil sa nu scartaie. Chiar daca nu scartaie la inceput, va scartai mai tarziu. Fierul iarasi, va scartai in timp. Si lemnul, si fierul, sunt materiale relativ moi, elastice, apar in timp jocuri la imbinari, se mai dilata, se mai contracta, miscari imperceptibile cand se paseste pe ele, toate duc in timp la scartait. Unde se atinge lemn pe lemn sau fier pe fier in timp apare scartaitul, inevitabil. Ca sa nu scartaie iti trebuie o structura de beton pe care o poti imbraca, dupa cum zicea si Andrei mai sus, cu trepte de lemn, lipite. Cred ca poti pune si contratreapta de lemn, lipita de beton, iar imbinarea cu treapta sa fie cu un adeziv elastic, sa nu fie contact lemn pe lemn. Sau poti placa scarile cu gresie, sau le poti acoperi cu mocheta… Sau, daca structura de beton nu e realizabila in cazul tau, cel mai probabil in timp te vei obisnui si cu scartaitul :).

Elena, se poate, o scara de brad tot lemnul stratificat finger joint, 40 mm grosime te costa de la 1800 euro cu finisaje de lux, fara sa scartie. Din stejar de la 4500 euro.

cind faci o scara din mai multe tipuri de materiale, apelezi la meseriasi, nu la vecini sau la cei ce ofera pretul cel mai mic, intre materiale diferite care au dilatari diferite se pune banda de compensare, care preia dilatarile si nu mai scartaie sandramaua

Buna ziua. Ma puteti ajuta va rog cu un sfat? Am scari din lemn vechi si scartaie scheletul la ele, este tot din lemn. Cu ce le-as putea îmbrăca sa nu mai scartaie? Se poate cu gresie? Sau trebuie si rigips sau osb?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *