Categorii
Intrebari de la cititori

De ce apartamentele din Bucuresti au pret 1400 eur / mp iar pretul constructiei e 500 euro / mp?

Am si eu o intrebare legata de case / apartamente in Bucuresti. Din ce am citit si m-am informat pretul pe m2 de constructie a unei case este intre 400-500 EUR / m2 construit la cheie. Din ce vad in piata apartamentele si casele la vanzare sunt minim dublu fata de costul de constructie (ex: 1400 – 1500 EUR / m2 util de exemplu in sectorul 1, ceea ce inseamna peste 1000 EUR / m2 construit).


Care ar fi cauza acestei discrepante, chiar sunt profiturile celor care construiesc si vand de peste 100%? Adica un apartament care se vinde cu 120.000 are cost de constructie 50.000 – 60.000?

Intrebare de la Sorin, pe adresa redactiei: De ce apartamentele din Bucuresti au pret 1400 eur / mp iar pretul constructiei e 500 euro / mp?

12 răspunsuri la “De ce apartamentele din Bucuresti au pret 1400 eur / mp iar pretul constructiei e 500 euro / mp?”

4-500 euro reprezinta doar costurile constructiei, fara teren, utilitati, costuri proiectare, avize si toate cele necesare autorizatiei de construire.

Probabil ai uitat sa iei in calcul pretul terenului ( care este f scump in zonele in care apartamentele se vand cu 1500 euro / mp ) si faptul ca intre timpul de incepere a constructiei si cel de finalizare preturile cresc deoarece dureaza uneori si doi , trei ani pana la finalizarea unei constructii . Trebuie sa mai iei in calcul ca unele proiecte se fac cu finantare de la banca si dobanzile sunt enorme. Toate aceste aspecte se regasesc in pretul final

Nu ai avut in vedere si pretul per mp al terenului.
Dupa cum stii pretul este influentat de cerere si oferta. Cu cat vor fi mai multi care vor accepta si da un pret ridicat, pretul va creste mereu pentru ca nu exista oferta sa satisfaca cererea.
Construieste si tu un bloc in o comuna izolata fara acces la autobuz, metro, magazine, la locuri de munca bine platite si vezi daca iti da cineva macar pretul la rosu.

Ce grija are Sorin si cat este el de interesat de contul si buzunarul altuia sau altora. Mereu am spus: la politica, fotbal, constructii, femei9, si comentarii toti sunt profesori si se stiu !

Pentru un bloc cu Subsol + Parter + 8 Etaje cu Suprafata pe nivel aprox. 500 mp si avand 10 locuinte pe nivel (garsoniere si apartamente), in total 90 (garsoniere si apartamente) terenul costa in medie 500 Euro/mp adica 500 x 500 = 250.000 Eur. Adica 250.000:90 = 2.777 Eur / apartament (garsoniera), adica raportand la o suprafata medie de 50 mp/apartament rezulta 55,55 Euro/mp construit. Deci ponderea terenului in pretul total de 500 Euro/mp. construit este de aproximativ 11%!!! (Si am presupus un cost foarte mare pe mp. de teren!!!) Adica foarte putin… Daca socotiti cheltuielile reale cu proiectarea, avizele, racordurile la utilitati si constructia propriu-zisa si scadeti din 1400-1500 Eur/mp veti vedea ca profitul real, adevarat se apropie de 100%!!! (Fara sa tinem cont de munca la negru si mai nou, de cativa ani, de cea „la gri” practicata le greu care sporeste si mai mult profitul).
PS.
Este adevarat ca , obligatoriu se va „varsa” un anume „procent” la mai-marii primariei care elibereaza Autorizatia de Construire…
inginer constructor Sorin C.

afacerile vanzatorilor din imobiliare si ale constructorilor duc la pretul acesta. 500 Euro mp este in unele zone numai. Chiar si asa nu se ajunge la dublu, cu exceptia caselor. La apartamente nu se justifica pretul si nici la toate casele, depinde de zona. Se speculeaza mult pe baza zonelor centrale sau rezidentiale deosebite. Este mai multa bataie de cap cu constructia, dar merita caci ajungi la un pret real si obtii ceea ce ai vrut.

Pentru Dl. Calin, cu respect,
„Afacerile” vanzatorilor din imobiliare despre care vorbiti nu reprezinta de fapt decat o specula nesimtita si ordinara orientata spre castiguri absolut fabuloase pentru banci si dezvoltatori – vanzatori in detrimentul cumparatorilor care, in 99,9% dintre cazuri se indatoreaza pe viata (30 ani sau mai mult) ca sa achite „cotetzele” de la blocuri!!!
inginer constructor

@Sorin matematica ta lasa de dorit, este ca in La s Fierbinti. Pentru a putea sa construiesti un imobil cu regim de inaltime S + P + 8E ai nevoie de un teren care sa respecte un P.U.G. P.U.D. P.O.T. C.U.T. ceea ce inseamna un teren nu dupa matematica ta de 500 mp ca un teren de 1500 mp sau 2500 mp in functie de POT CUT asa ca lasa-te de calcule si lasa pe cei care cunosc serios o spun.

Domnilor, este vorba de prețul UNUI apartament (a unei unități locative) dintr-un imobil pentru care s-a plătit un preț pentru teren și alte taxe despre care faceți vorbire. Doar nu plătește integral aceste costuri fiecare viitor proprietar al unui apartament ci doar cotă parte, așa bine cum v-a explicat și Sorin.

@C.E.B. Spre stiinta Dvs. in anul 2015 am construit, in calitate de sef santier un bloc S+P+6E in Bdul Uverturii care ocupa 500 mp. amprenta din 600 mp. teren! In anul 2016, apoi 2017 si 2018 am construit 3 blocuri cu cate 3 scari, S+P+8E in str. Valea Oltului (Drumul Taberei), toate avand amprenta 1400 mp. din 1500 mp. de teren! Deci se poate…

Mai mult decat atat, am sa va spun ca din vanzarea locurilor de parcare construite la subsolul blocurilor precum si pe lateralele de la Cota CTA ale blocurilor se amortizeaza INTEGRAL costurile executiei subsolului si a fundatiilor, costurile cu proiectarea, costurile cu taxele, avizele si a Autorizatiei de Construire precum si minimum 50% din costurile bransamentelor la utilitati!!!

De ce statul permite specula? Deoarece are funcționari șpăgari puși pe pile și neprofesioniști. De ce BNR permite dobânzi exagerate la credite 8-9%, fată de 1-2% la depozite pe termen?

@Toni
Cu respect va spun ca nu cred defel ca ar fi vorba despre neprofesionisti. Mai ales in ceea ce priveste functionarii statului. Ca sunt absolut toti spagari si pusi pe capatuiala, ajunsi in functii de conducere si deci functii de decizie exclusiv pe pile si considerente politice sau de rudenie, este foarte adevarat. Nu este necesar ca functionarii sa fie profesionisti, cred eu, ci doar cinstiti, corecti, politicosi si cu bun simt. Legile si cadrul legislativ ambiguu, neclar si permisiv sunt de vina dupa parerea mea si, bineinteles legiuitorii, dar mai ales cei platiti, pot spune regeste, pentru a veghea la respectarea lor!!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *