Categorii
Intrebari de la cititori

Pot folosi bransament monofazat la aceasta plita pe inductie?

Salutare. Am achizitionat zilele trecute o plita pe inductie, si m-am lovit de problema circuitelor electrice. Am vazut ca mai sunt topicuri deschise pe aceasta tema, dar a mea e atipica, suporta bransament bifazic, sau mono.


Plita este echipata cu conductori de 2.5. Instalatia electrica este prevazuta cu circuit separat 3 x 2.5, multifilament, siguranta de 20A. Intrebarea este daca o pot folosi pe un bransament monofazat cu instalatia existenta? Casa este constructie noua, proaspat finisata.
Multumesc anticipat!

Intrebare de la Alex, pe adresa redactiei: Pot folosi bransament monofazat la aceasta plita pe inductie? (nota redactiei: s-a mai discutat pe acest subiect, aici: Plita pe inductie cu alimentare 32 Amperi la siguranta de 16 A.

10 răspunsuri la “Pot folosi bransament monofazat la aceasta plita pe inductie?”

se poate folosi bransamentul existent cu conditia sa aiba impamantare si sa nu se foloseasca mai mult de 2 plite odata… eventual mariti amperajul sigurantei mai mare de 20A…
stima

Multumesc mult pentru raspuns! Da, exista impamantare, iar siguranta nu pot folosi mai mare de 25A, pt ca cea generala este de 32A. Eu astept bransamentul trifazat, dar nu as vrea sa mai sparg peretii. Singura varianta ar fi sa vin cu circuitul bifazat pe exteriorul casei, prin izolatie, peretele cu pricina fiind un perete exterior, iar legaturile sa le fac in tabloul din garaj. Dar merita? La capacitate maxima, nu o voi folosi niciodata, dar vreau sa folosesc 3 ochiuri, la putere medie in siguranta. Multumesc!

buna seara nu am auzit in viata mea de circuit bifazat, in rest orice plita este facuta sa poata fi racordata si la mono si la trifazat, monteaza o siguranta de 25A si trebuie sa suporte, mai ales ca nu intentionezi sa o folosesti cu toate „motoarele” in plin

Pe schema de bransare a plitei am L1, L2, N si G, sau L, N si G. Fiind alimentata de 2 faze de aici am tras concluzia ca e „bi”.. Multumesc mult pentru sfat. Am sa incerc cu o siguranta de 25A, pe care o voi monitoriza daca se incalzaste, sau cat de tare se incalzeste in timpul utilizarii.
Respect!

Alex s-a mai discutat acest subiect pe larg. Ce incearca sa iti spuna Stefan este ca Bi-ul la care te gandesti tu este tot monofazat, dar inseamna ca poti racorda plita la 2 circuite separate de priza fiecare cu siguranta lui. Nu te juca cu amperajul. Daca cablurile de curent nu sunt conforme se pot incalzi si se opreste curentul -> stinge mancarea, sau se opreste masina de spalat, frigiderul. Cel mai bine vorbesti cu un electrician sa iti schimbe siguranta generala si sa iti mai monteze un circuit de priza mai gros. (4mmp cel putin)

Am inteles! Va multumesc tuturor pentru sfaturi! Mi-au fost de mare ajutor.
Respect!

Salut.Stiu eu ma?
In cutie trebuie sa aibe schema de montaj,daca nu?
Pentru plita pe inductie trebuie musai siguranta de 25A si circuit separat de multifilament de la 3,5-6 mm*3.
Spun asta pentru ca am montat nu un ci mai multe si functioneaza foarte bine,nu vorbe sau pareri.

Multumesc Aurel,
Da are schema de montaj, dar pe mine m-a pierdut cand am vazut ca poate fi alimentata de 2 faze. Circuit separat exista, dar din pacate e prea slab.. 2.5mmp cu siguranta de 20A. Astazi vreau sa trag un circuit nou de 4mmp, si sa chem electricianul sa monteze o siguranta de 25A, si sa lege circuitul nou in contor.
Va multumesc ruturor pt ajutorul oferit,
Respect!

Nu tragi tu nimic pentru ca nu stii toate reglementarile rezidentiale in vigoare. Tot chemi electricianul, lasa-l pe el sa-si faca meseria. Unde mai pui ca poate iesi si mai estetic de cat ai face tu, el avand masini speciale pentru asta.

Sigurantele sunt ptr. protejarea circuitelor. Doar inginerul Dorel recomanda sigurante mai mari de 16A chiar daca e circuit dedicat. Baga trifazicul si nu vei mai avea probleme

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *