Categorii
Intrebari de la cititori

Soba teracota, cand fac focul iese fum negru prin parchet

Buna seara. Am soba de teracota si atunci cand fac focul in ea imi iese fum prin parchet. Un fum negru si o iuteala. Soba a fost curatata dar si cosul.


Intrebare de la Lorena, pe adresa redactiei: Soba teracota, cand fac focul iese fum negru prin parchet.

6 răspunsuri la “Soba teracota, cand fac focul iese fum negru prin parchet”

O posibila cauza este cosul care nu are tiraj daca temperatura de afara este mai mare decat cea din interior cum a fost in ultimele zile.
Sau daca a cazut ceva in cos, sau vreo caramida in interiorul sobei si a obturat un fum din ea.
In afara de faptul ca patul sobei sub focar a fost umplut cu pamant care datorita caldurii s-a crapat. Soba nefiind pusa pe beton asa se intampla.
O alta cauza poate fi situatia cand aveti in toata casa termopane si nu aveti nici o gura de ventilatie. se creeaza presiune negativa in camera/casa si fumul iese in interior pe unde gaseste loc.
Ca sa treceti cu bine verificati cosul de fum si incercati sa nu mai umpleti soba cu lemne. puneti cate putin (3 odata) ca sa nu aveti nevoie de tiraj mare.

Dacă nu aveați beton sub sobă e posibil sa fi facut loc un șoricel si de acolo tot necazul. Atenție ca poti lua foc.

o soba de teracota se reface din 4 in 4 ani, se arunca dupa max 5 cicluri,nu am intilnit in 50 de ani de meserie pe cineva sa doreasca sa refaca soba dupa 4 ani,doar cind vedeai flacara pe linga rama usi se mai lasau convinsi,in rest cirpeli,soba dumitale citi ani are?de fapt cu asta trebuia sa incep,daca e tinara cere banii inapoi de la sobar

Stefan sa stii ca depinde foarte mult de calitatea cahlelor, caramidei si profesionalismul sobarului. Am o soba mica 2×3 cahle 7 randuri care a fost refacuta acum 30 ani. Am scuturat la timp cosul, curatat fumurile si da randament pana si acum. Nu s-a crapat dar nici nu am bagat in ea lemne pana se umple de jar. Concluzia: conteaza foarte mult calitatea materialelor, mana de lucru si modul de folosire.

Buna Ziua!
Mie mi-a facut Szilard doua sobe stil semineu de exceptie, le avem de sase ani si suntem f, f multumiti din t. p. d. v. Este sobar din tata in fiu il gasiti la tf: 0741433120

Nu mai încercați să faceți focul până când nu rezolvați problema tirajului și a etanseitatii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *