Categorii
Gradina

Solarii si rasadnite pentru o gradina de legume roditoare

Daca stai la casa, probabil ca ai inceput deja sa-ti planifici lucrarile pentru amenajarea gradinii de legume. Faptul ca legumele si zarzavaturile cresc si se dezvolta mai rapid in spatii acoperite si protejate nu este un secret pentru nimeni. Asa ca daca vrei sa te bucuri de rezultatele muncii tale mai devreme si sa te asiguri ca legumele pe care le cultivi vor fi ferite de vant, ploi acide si daunatori, construieste-ti cel putin un solar sau o sera. Iar daca nu ai curaj sau timp sa te implici intr-un astfel de proiect, iti recomand sa incerci sa construiesti macar o rasadnita in care sa-ti cultivi toate rasadurile pentru culturile din acest an.


Stiu ca aerul proaspat, apa curata si caldura soarelui sunt esentiale pentru buna dezvoltare a oricarei culturi. Insa, poluarea si schimbarile climatice din ultimii ani au schimbat regulile jocului in domeniul cultivarii legumelor si, asa cum poate confirma orice gradinar cu experienta, culturile in camp deschis au devenit extrem de vulnerabile. Astfel, pentru diminuarea pierderilor in culturile de legume, serele si solariile au devenit absolut necesare pana si in cazul gradinarilor amatori, in randul carora ne numaram si noi.

model rasadnita lemn sticla

Rasadnite – pentru un inceput de drum sigur

Rasadurile de legume pot fi cultivate in casa, daca ai un loc bine luminat si suficient de calduros. Acest loc poate fi intr-un balcon inchis sau chiar pe pervazul oricarei ferestre din locuinta. Dar daca ai de plantat mai multe rasaduri si nu ai destul spatiu in casa e bine sa iei in calcul constructia unei rasadnite intr-un colt al curtii, al gradinii, pe o terasa insorita sau in imediata apropiere a gardului sau a unui zid.

idee rasadnita usa veche lemn

Pentru constructia peretilor unei rasadnite poti folosi atat lemn sau panouri din lemn, cat si caramida sau piatra, iar pentru acoperirea acesteia poti utiliza atat rame din lemn sigilate cu folie de plastic sau policarbonat, cat si usi sau ferestre vechi cu suprafata vitrata mare. Ideea de reciclare se poate aplica nu doar in cazul transformarii usilor si ferestrelor vechi in acoperis pentru viitoarea rasadnita, ci si in cazul unor dulapuri care pot tine locul peretilor, dupa eliminarea placajelor din spate.

Vezi si: Ce legume pot fi plantate in gradina la inceputul lunii martie.

Prin cultivarea rasadurilor in afara casei plantele rezultate vor fi mai putin sensibile la frig si se vor adapta mai bine dupa transplantarea in pozitia finala. Insa acest tip de constructie de gradina poate fi utilizat nu doar pentru cultivarea rasadurilor de legume, ci chiar si pentru cultivarea legumelor de mica inaltime ca salata, leusteanul, ridichile etc. De asemenea, rasadnitele pot fi o alegere buna si pentru cultivarea plantelor aromatice, unele dintre acestea putand supravietui si pe timp de iarna gratie faptului ca pot fi inchise si protejate de vant, zapada si ger.

model simplu rasadnita legume gradina

Citeste si despre: Calendarul lucrarilor in gradina ta – luna martie.

Solarii DIY pe structura de lemn, metal sau PPR

In cazul in care nu vrei sa-ti compromiti culturile de legume si vrei sa te asiguri de o recolta bogata, este momentul sa te apuci de constructia unui solar. Acesta poate fi realizat din diverse materiale, in functie de bugetul pe care il poti aloca, si poate avea diverse dimensiuni, in raport cu suprafata din gradina pe care doresti sau iti permiti sa o acoperi.
Structura unui solar poate fi realizata atat din lemn, cat si din metal sau din tevi de PPR sau PVC si poate fi acoperita atat cu folie de plastic rezistenta, cat si cu placi de policarbonat sau chiar sticla. In principiu, acesta trebuie sa aiba o baza (care ii va defini suprafata finala) din care vor urca peretii laterali formati dintr-o serie de stalpi ce se vor conecta in paralel, doi cate doi, ducand la obtinerea unei constructii cu forma de tunel ce va fi ulterior imbracata in stratul final transparent de folie, policarbonat sau sticla. Daca doresti, poti opta si pentru o structura mixta, combinand doua sau mai multe materiale. De pilda, poti construi o baza din lemn la dimensiunile dorite (similar unui strat inaltat, sa zicem), iar stalpii pot fi realizati din bare de fier infipte in pamant care pot fi prelungite apoi cu tevi PPR. Totul tine de imaginatia fiecaruia si de materialele disponibile.

Iti recomand sa citesti si: Modele de sere si solarii pentru gradina de legume.

Pentru culturile de mica inaltime poti opta pentru o combinatie dintre un solar, un strat inaltat si o rasadnita construind o baza din lemn de 30-40 cm inaltime ce poate fi acoperita cu un tunel din tevi PPR acoperit cu folie de plastic, montat pe o rama din lemn ce poate fi fixat de baza cu ajutorul unor balamale. In acest fel tunelul-capac va putea fi deschisa sau dat la o parte pentru a le permite legumelor plantate in interior sa respire si sa se bucure de lumina si caldura soarelui.

Aspecte de avut in vedere

La stabilirea structurii unui solar ar trebui luata in calcul si clima din zona in care locuiesti. Spun asta pentru ca tocmai am cumparat unul gata de montat de la Dedeman si in prima noapte dupa instalare am aflat ca structura acestuia este mult prea fragila pentru vanturile puternice care bat deseori in zona noastra. Asa ca Andrei a fost nevoit sa gaseasca si sa aplice rapid niste solutii ferme de ancorare a solarului pe pozitie, intrucat elementele de ancorare din kit-ul achizitionat au cedat in timpul rafalelor din prima noapte. Nici nu vreau sa ma gandesc cat de suparati am fi fost daca vantul ar fi smuls constructia dupa plantarea legumelor sau, mai rau chiar, dupa ce acestea vor fi crescut si se vor fi dezvoltat considerabil. Cu siguranta ca daca am fi ales sa construim un solar de la zero, lucrurile ar fi stat cu totul altfel. Asadar, sfatul meu este sa-i asiguri solarului tau o structura solida si rezistenta la vanturi puternice.

Un alt aspect important de luat in calcul este si pozitia fata de soare a costructiei. Solariile trebuie asezate astfel incat sa poata beneficia de soare si lumina cat mai multe ore pe zi, pentru o buna dezvoltare a legumelor pe care doresti sa le cultivi in interiorul acestora.

model sera mica strat inaltat structura lemn sticla

Ventilatia joaca si ea un rol important in dezvoltarea culturilor dintr-un solar; este esential ca acesta sa fie prevazut cu usi in ambele extremitati, dar si cu ferestre care pot fi deschise pentru a facilita fluxul de aer. Pentru a preveni contaminarea cu daunatori e bine sa dotezi gurile de aerisire (usi, ferestre) cu plase de insecte.

model solar baza lemn structura metal acoperire policarbonat

Nu in ultimul rand, informeaza-te corect despre invecinarea si gruparea legumelor pe care le vei planta in solarul pe care il vei construi in gradina casei tale, intrucat nu toate legumele sunt in relatii de prietenie. Invecinarea gresita a plantelor iti poate distruge toata munca, in timp ce invecinarea corecta va aduce rezultate pozitive. Afla mai multe pe acest subiect din articolele de mai jos:

Plante companion – cum invecinam plantele si legumele din gradina (Partea I)

Plante companion – invecinare rosii, castraveti, dovleac si dovlecel (Partea 2)

model solar mic structura tevi ppr

Sursa foto: pinterest

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *