Categorii
Retete culinare

Stam acasa – am invatat sa inmultesc untul

Am fost atrasa de gatit si de tot ce tine de bucatarie inca de mic copil, asa ca faptul ca acum, in perioada in care suntem nevoiti sa stam numai acasa, gatesc mai des decat de obicei nu ma deranjeaza catusi de putin. Nu as putea spune ca s-a schimbat mare lucru in programul nostru culinar, poate doar ca, incetand sa mai cumparam de la magazin, fac mereu painea in casa. Si ca am mai mult timp sa testez tot felul de idei si retete noi, economice.


Ieri, de pilda, mi-am amintit ca vazusem intr-un clip, pe net, ca untul gras, de 82%, poate fi inmultit – o idee pe care nu am gasit-o utila pana acum cand, izolati fiind, am constatat ca nu ne-am facut un stoc suficient de unt de masa. In casa noastra untul este folosit in general la prepararea deserturilor, piureurilor si terciurilor. In plus, uneori (acum parca mai des ca oricand), copiilor le place sa manance paine prajita cu unt.

Nimic mai ieftin si mai simplu

Ieri, dupa ce am analizat cat unt mai avem in frigider si in congelator, am decretat ca a venit momentul sa testez ideea cu inmultirea untului. In cel mai rau caz as fi „stricat” 50 grame de unt bun de mancat, iar in cel mai bun, m-as fi ales cu o cantitate dubla. Iata cum am procedat:

  • Am introdus intr-un vas inalt (am folosit vasul unui blender vertical) 50 grame de unt cu 82% continut de grasime la temperatura camerei peste care am adaugat 50 ml apa curata la aceeasi temperatura.
  • Cu ajutorul paletei mixerului (am folosit o singura paleta pentru ca cealalta nu ar fi incaput in vasul inalt si ingust) am inceput sa bat untul, urmarindu-i evolutia.
  • Desi parea ca nu se va lega, dupa cateva minute de mixat la viteza mica untul a inceput sa incorporeze apa si dupa alte cateva minute m-am ales cu un unt mai slab, dar foarte gustos.
  • L-am depozitat intr-o caserola mica, usor de manevrat si l-am dat la rece unde s-a si intarit dupa vreme.

Daca ai experienta in bucatarie, stii ca untul se poate taia atunci cand este batut cu mixerul sau cu telul. Se poate intampla la prepararea diverselor creme de patiserie. Insa orice unt se leaga la loc si redevine cremos daca este batut in continuare. Uneori poate fi nevoie sa insisti mai mult, insa cu siguranta isi va recapata textura daca va fi batut suficient.

Nu stiu daca acest truc ti se va parea util acum, in aceasta perioada de restrictii. Eu insa ma bucur ca l-am descoperit, sunt convinsa ca imi va fi de folos la un moment dat si dupa trecerea pandemiei. Din punct de vedere economic lucrurile stau asa: dintr-un pachet de 250 grame de unt gras care m-a costat 10 lei (Lidl) se poate obtine jumatate de kilogram de unt slab, in timp ce un singur pachet de unt cu 65% continut grasime, care are doar 200 grame, costa in magazin in jur de 6 lei (la Lidl imi amintesc ca este aproximativ 6,5 lei, daca nu ma insel). Deci daca as fi cumparat doua pachete de unt slab as fi platit cel putin 12 lei pentru 400 grame.

Citeste si Paine de casa, ce reteta fara framantare folosesc eu

Va urma


7 răspunsuri la “Stam acasa – am invatat sa inmultesc untul”

Cred ca daca vei sta acasa inca vreo cateva decenii vei rezolva cu siguranta „paradoxul lui Condorcet” si-apoi si „cuadratura cercului”, problema ce dateaza tocmai din Grecia Antica…

Buna idee. Ma gandesc ca ar merita sa stric 50 g unt dar in loc de apa sa incerc sa folosesc lapte dulce. Probabil maine, duminica. In restul saptamanii vremea este destul de favorabila sa seman ridichi si mazare , sa pregatesc cele necesare pentru rasaduri si sa intindem folia antiburuieni pentru arpagic . Spor la treaba .

Spor la treaba si voua!

Ma gandisem si eu ca poate ar merge si cu lapte, dar am ales sa merg pe varianta simpla. Sa ne spui si noua cum a iesit 🙂

Apropos de descoperiri, aseara am dat peste un plic cu drojdie uscata expirata de anul trecut. Cautam altceva. Si am decis sa-l folosesc la painea pe care oricum aveam de gand sa o fac astazi, la care mi-am propus sa nu pun mai mult de jumatate din cantitatea de drojdie indicata in reteta pe care o folosesc de cativa ani. Si ce credeti? Mi-a iesit cea mai buna paine de pana acum!!!

buna, daca „inmultesti” untul cu ulei de masline obtii un unt care se poate mai repede tartina pe paine!

Multumesc pentru pont, Dana! Chiar o sa incerc si varianta asta la care recunoasc ca nu m-am gandit pana acum. Ar trebui sa aiba un gust tare bun untul obtinut astfel. Tu ai testat-o?

Da , eu folosec asa untul pentru al folosi dimineata cind am de facut in viteza sandvichuri. folosesc cam 5% ulei de masline la cantitatea de unt. Apoi il pastrez la frigider intr o cutie de brinza. Nu isi schimba gustul pina cind il termin. Este mult mai ieftin decit untul tartinabil din comert si in plus ai control total la ceea ce mancam !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *