Categorii
Retete culinare Viata la tara

Stam acasa, ziua 10 – chec de dovleac si alte activitati

Sincera sa fiu, am cam pierdut deja sirul zilelor de cand am decis sa ne autoizolam pentru a ne asigura ca nu intram in contact cu virusul care s-a raspandit deja, iata, in cateva tari. Sa zicem insa ca avem deja 10 zile de cand stam acasa si nu iesim din curte, facandu-ne de lucru pentru a face mai placuta trecerea timpului in autoizolare.


Aseara, in timp ce faceam un chec de dovleac copt, mi-a venit ideea sa facem un soi de jurnal al acestei perioade in care sa povestim cum ne ocupam timpul zi de zi. Poate ca activitatile noastre ii vor inspira pe cei care sunt in cautare de idei de petrecere a timpului acasa, cu familia. Si m-ar bucura nespus daca ati povesti si voi cu ce va umpleti timpul in aceasta perioada in care ne aflam cu totii de o vreme incoace.

O familie ca oricare alta

Daca te numeri printre cititorii nostri cu state vechi, stii deja ca ne-am mutat la tara in toamna anului trecut, intr-un sat din Trasilvania unde ne-am cumparat o casa si pe care am reusit sa o facem functionala pentru familia noastra. Acum, mai mult ca niciodata, ne consideram norocosi ca situatia aceasta de criza ne-a prins tocmai aici si ca desi suntem consemnati la domiciliu, avem o gradina pe care sa o cultivam si o curte in care mezina are destul spatiu sa alerge, sa se dea cu bicicleta, sa deseneze cu creta sau sa faca obisnuitele trasnai copilaresti.

Poti citi si: 12 imagini cu satul in care ne-am mutat. Talmacel dupa prima ninsoare.

Suntem asadar, o familie ca oricare alta, iar casa noastra compusa dintr-un apartament in care locuim noi si cei doi copii si o garsoniera in care locuieste soacra mea este acum mai mult decat caminul nostru, este spatiul in care ne simtim in siguranta. Insa chiar daca avem destul loc si destule treburi prin gospodarie, simtim si noi uneori apasarea de a nu avea voie sa socializam sau sa iesim pur si simplu din casa la o plimbare prin Sibiu. Stiu ca nu suntem singurii care simtim astfel, asa ca mi-as dori ca acest jurnal sa fie, poate, o sursa de idei pentru aceasta perioada.

Am facut chec din dovleac copt. Reteta

Ieri, de pilda, mi-am ocupat aproape toata ziua cu activitati casnice. Dupa ce am facut o curatenie rapida (aspirat, sters pe jos, sters praful), cum fac la fiecare doua zile, am facut un cort de joaca pentru mezina. Maine revin cu poze si cu detaliile necesare confectionarii unuia. Apoi, pentru ca nu voiam sa scap rapid de gatit, am facut o budinca de paste cu telemea proaspata de oaie, smantana si oua la cuptor. Rapid si gustos. Pe seara insa, fiindu-mi pofta de ceva dulce si pentru ca tot aveam vreo doi dovleci placintari in beci, am facut un senzational chec din dovleac copt. Iata lista de ingrediente necesare pentru aceasta reteta:

  • 500 g piure de dovleac copt;
  • 480 g faina;
  • 300 g zahar;
  • 2 oua;
  • 120 g unt topit;
  • 200 ml lapte;
  • 30 grame fulgi porumb (daca ai prin casa);
  • 1 plic de praf de copt;
  • 1 praf de sare;
  • 2 plicuri zahar vanilinat;
  • 2-3 lingurite scortisoara macinata;
  • 1/4 lingurita nucsoara (optional).

Si iata cum am preparat checul de dovleac copt:

  • Am inceput prin a spala dovleacul, apoi l-am taiat in doua, i-am scos semintele si l-am pus la cuptor, la 180 grade, pe o tava tapetata cu hartie de copt. As fi putut taia dovleacul in felii mai mici, care s-ar fi copt mai repede, dar nu am vrut sa se scurga prea mult suc de dovleac in tava.
  • Intre timp am topit untul intr-o craticioara si l-am lasat sa se racoreasca.
  • Am curatat cu o lingura pulpa dovleacului bine copt si am pasat-o cu un blender, transformand-o intr-un piure foarte fin. Am asezonat-o cu scortisoara si nucsoara si am lasat-o la racit, timp in care am efectuat urmatorii pasi.
  • Cu ajutorul unui tel de bucatarie (nu am avut chef sa scot mixerul aseara) am batut pret de 3-4 minute, pana la obtinerea unui amestec spumos, zaharul tos, zaharul vanilinat, cele doua oua si un praf de sare.
  • Am incorporat treptat untul topit si apoi piureul de dovleac copt si laptele.
  • Faina amestecata cu praful de copt am cernut-o in cateva transe direct in bolul cu aluat, incorporand-o cu o spatula, iar la final am adaugat fulgii de porumb pe care i-am maruntit strivindu-i in palme.

Aluatul obtinut era destul de dens, avea o tinuta aparte si era deja foarte gusos, prevestind deja obtinerea unui chec reusit. Am turnat aluatul intr-o tava de cozonac (tavi de chec nu am, insa daca as fi avut, aceasta cantitate ar fi fost suficienta pentru 2 tavite) unsa cu unt si tapetata cu faina si l-am copt pret de 1 ora, poate si mai mult (nu m-am uitat la ceas), la temperatura de 180 grade. A iesit o minunatie de desert, dovleacul copt conferindu-i checului o textura aparte si o aroma incredibila. Sigur voi mai face si alta data 🙂

6 răspunsuri la “Stam acasa, ziua 10 – chec de dovleac si alte activitati”

Buna ziua,
Suuuuper, cred ca este foarte delicios , arata nemaipomenit! Si mie imi place dovleacul dar eu stiu sa fac doar placinta cu foi rotunde intinse de mine cu vergeaua, asa cum facea mama mea (Dumnezeu sa o odihneasca!) cand eram copii. Voi incerca si eu reteta de chec. Si da, inca o dovada ca avem multe de facut in casa/curte si poate se mai inspira si altii.
Sanatate multa!
Elena

A… am uitat, super imagini cu satul acoperit de nea… va invidiez… in sensul bun al cuvantului… sunteti niste norocosi ca ati ales sa traiti in acel loc superb.

Elena

Buna, Elena!

Si pentru mine este prima data cand folosesc dovleacul altfel decat la prepararea placintei clasice cu foi facute in casa sau cumparate. Am ales aceasta reteta pentru ca copiii mei, mai mofturosi din fire, prefera checurile, fii d probabil si mai usor de consumat. Ma bucur ca am testat reteta si sper sa o incerci si tu, ca tare bun a mai iesit desertul de aseara 🙂

Cat despre satul in care ne-am mutat, este cu adevarat un loc minunat! Ne consideram cu adevarat norocosi ca l-am gasit!

Victoria incercati si voi sa faceti maia de casa pentru paine? ca.. drojdia se cam termina si la magazine raspunsul este.. nu mai gasim in depozit.

Buna, Vali!

Asa am zis, ca voi face si eu maia, adica drojdie salbatica. Momentan mai am cateva plicuri de drojdie uscata si o bucata mai maricica de drojdie proaspata primita in dar de la o vecina, care a avut norocul sa mai gaseasca de vanzare.

Painea de casa eu o fac fara framantare, gasesti reteta aici: https://www.casadex.ro/2019/07/paine-de-casa-ce-reteta-fara-framantare-folosesc-eu/

Prefer sa fac painea asa, nu am reusit deloc sa ma imprietenesc cu painea facuta in masina de paine, asa ca am daruit altcuiva aparatul care zacea si tot era mutat de colo-colo de cativa ani incoace. Daca nu ai incercat pana acum reteta din linkul de mai sus, iti recomand sa o faci. Si ai putea incerca sa adaugi o ceapa prajita tocata marunt in aluat, ii da o savoare deosebita painii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *