Categorii
Intrebari de la cititori

Cati metri cubi beton intra la o scara exterioara, 24 trepte?

Buna ziua. Am o casa cu mansarda neamenajata si vrem sa-i facem o scara exterioara. Inaltimea de jos pana la nivelul mansardei e de 3 metri si am avea nevoie cam de 23, 24 de trepte. Aveti idee cati metri cubi de beton avem nevoie pentru constructia ei? Si cam cat ar costa armatura pentru scara?


Intrebare de la Doru, pe adresa redactiei: Cati metri cubi beton intra la o scara exterioara, 24 trepte?

7 răspunsuri la “Cati metri cubi beton intra la o scara exterioara, 24 trepte?”

Facem un calcul dar eu nu sunt proiectant si va sfatuiesc sa faceti un proiect intai. Calculul va fi destul de aproximativ.
Considerand lungimea treptei 1 metru, treapta 0,28 m, contratreapta 0,18 m si placa groasa de 0,15 m avem 24 trepte x 0,28 x 0,33 (0,18 + 0,15) x 1 = 2,22 mc beton la fier se pune plasa din bare independente de d = 10 jos cu ochiuri de 10 cm si sus aceiasi plasa dar d = 8. Atentie ca poate trebuie o scara balansata, dar indiferent ce scara este ii trebuie o fundatie la prima treapta cu armatura si bare de legatura si la ultima treapta trebuie ancorata bine in… nu stiu ce. Trebuie proiect
Sanatate
str.con.ion@gmail.com
0769214470

Multumesc pentru raspuns. Cam 2-3 m cubi mi se pareau si mie ca ar intra, dar voiam sa vad si alte opinii.

Scara mea interioara de la P la M are 15 trepte, inaltimea 2,6 m si au intrat 130 kg fier si cca 1 mc de beton. de la sol la mansarda probabil ca aveti 3 m, dar cred ca mai mult de 20 trepte nu va trebuie.

grea aritmetica, inaltimea unei trepte e de aprox 160 mm la 3 m aveti max 19 trepte, restul calculati arie volum etc. nu va dati in petic pe casa dex

Alo nu il m-ai băgați în ceață odată ce își construiește și știe ,trebuie să și gîndească s-au are un Dorel la lucru.

Buna ziua. Vad ca primiti tot felul de pareri dar nimeni nu vede ca datele sunt incomplete.
Prima data trebuie sa specificati latimea acelei scari ( minim 800mm – maxim 1500mm pt o scara normala) data care nu apare in solicitarea dvs.
A doua problema este ca inaltimea treptei cu pasul treptei trebuie sa se impreuna o dimensiune cuprinsa intre 430 si 460 mm.
Uitati aici modul de calcul:
https://www.youtube.com/watch?v=dR_zvOeCFGA
Larry face calcul pentru o scara de lemn dar proiectul este identic pentru orice tip de scare ( lemn, beton sau otele ).
Numarul armaturilor se pune in functie de mai multe elemente
– bare de 10 mmm si de 8 mm ( unele persoane spun si plasa de buzau de 4-6 mm pentru o flexibiliatte mai buna )
– pasul dintre armaturi 8-12 cm
– caroiajul dintre armaturi 8-12cm
Cate paliere trebuie sa aiba scara – 1, 2 ? Asta nu este precizat ( fara platforma intermediara, cu o platforma intermediara, fara platforma finala, cu platforma finala , etc. ). Astea sunt detalii care dvs. trebuie sa le precizati de la inceput.
Aici aveti unele explicatii mai detaliate despre cum se face si ce se face :
mathaus. ro/blog/scarile-exterioare-tipuri-materiale-etape-de-constructie-art85#article-link-introduction.

Personal va recomand ( ca si cel de dinaintea mea ) sa faceti prima data un o schita, proiect in care sa puneti toate datele. Pasul doi este sa calculati valorile acelei scari si dupa finalizarea calculelor poate cereti parerea „unui prieten” pt a vedea daca e bine!
Cert este ca cererea dvs. suna cam – vreau si eu o scara care „sa arate nu stiu cum” , „sa fie facuta nu stiu cum” dar sa fie buna si sa ma tina pana mor. Poate reusiti sa adunati toate elementele pe hartie si apoi va ajutam cu mare drag ( daca mai e nevoie ). Multa sanatate si spor la munca!

Multumesc pentru raspunsuri. Stiu ca datele furnizate au fost foarte sumare, dar cerusem doar orientativ o părere ca sa-mi fac o idee in privința volumului de munca pe care-l depune constructorul si ca sa stiu, iarasi orientativ, cam cat m-ar costa materialele. Lemnele le-as avea pentru cofrat, din cate vad cred ca as ajunge cam la 2000 de lei doar materialele. Si asta doar brut, fara finisaje. Imi facuse cineva un pret pentru scara asta din fier forjat, dar din cate vad cred ca tot atat m-ar costa si daca o fac din beton.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *