Categorii
Intrebari de la cititori

Cum influenteaza structura constructiei daca constructorul nu respecta structuristul?

Buna ziua. Am o constructie cu etaj (80 mp parter, 80 mp etaj) finalizata, cu placa de beton la etaj si mansarda, cu acoperis din lemn si tabla deasupra. Structuristul a proiectat stalpi de 30 cu 8 bare de fier. Constructorul a pus 4 bare de fier pe fiecare stalp.


Acestia nu au fost turnati separat, ci s-a folosit metoda cu strepi, legati de zidarie. Doresc sa stiu cum ar influenta acest aspect structura constructiei sau daca pot face undeva o expertiza pe baza acestei modificari. Mentionez ca locuiesc intr-o zona seismica unde ag = 0.25. Va multumesc!

Intrebare de la Mihai B, pe adresa redactiei: Cum influenteaza structura constructiei daca constructorul nu respecta structuristul?

9 răspunsuri la “Cum influenteaza structura constructiei daca constructorul nu respecta structuristul?”

Buna dimineata,
Unde a fost Dirigintele de santier?
Unde a fost RTE-ul?
Asa se intampla cand se lucreaza cu mesteri pentru ca sunt mai ieftini. Se fac economii la inceput si cresc costurile finale.
Acum trebuie intrebat structuristul. Numai el poate da o dispozitie de santier, daca vrea, sau sa gaseasca o solutie.
Bafta

Buna ziua. Nerespectarea proiectului tehnic influenteaza direct rezistenta constructie. Da, se poate face expertiza tehnica , se pot preleva probe de beton, etc .. toate sunt pe bani si nu putini. Este amuzant faptul ca stiti sa interpretati zona seismica in care va aflat (ag=0.25) dar nu ati angajat un diriginte de santier iar constructia sa realizat cu amatori.
Cu respect si stima,
Echipa “Casatamultvisata Empire Building”
Telefoane:
0787 393503
E-mail:
office@casatamultvisata.ro

Acei “stalpi” de beton armat, de la intersectia zidurilor se numesc samburi de beton sau stalpisori, daca peretii sunt portanti (zidarie de caramida sa b.c.a. de zidarie), adica au si o grosime corespunzatoare. La o casa doar cu parter si etaj n-ar trebui sa-ti faci probleme de rezistenta si stabilitate la cutremur. Proiectantii au obiceul sa ia in calcul la dimensionare, un coeficient de siguranta mult mai mare decat cel necesar, sa acopere diverse situatii, cum ar fi viciile de constructie, sau de ce nu “bajbaiala” proprie. Recomandarea mea e sa nu mai cheltui bani in plus si sa stai linistit, daca nu mai sunt alte probleme. Sa nu uitam ca inainte se construiau cladiri inalte, fara betoane. Succes! Apropo, sunt inginer constructor.

….cutremurul va veni ! Asa faceti toti si apoi cereti sfaturi sa dregeti ce se mai poate ! Din nefericire, nu se mai poate ! …daca mesterul v-a spus ca „altul moare si-asa n-are”, ascultati-l pe el in continuare !

Eu nu am auzit de nici un proiect de rezistenta cu stalpisori care sa aiba 8 bare la o cladire P+M. La grinzi sa fi lucrat corect. Intrebati dirig de santier.

Buna ziua!
Acum nu prea mai aveti ce face. Conion are dreptate. Unde a fost dirigintele de santier? Stau si ma gindesc cine va semna pe procesul verbal de receptie. CEB are si el dreptate. Dar degeaba stiti despre zone seismice daca la restul nu aveti grija avind in vedere ca sunteti pe banii dumneavoastra. Dorel are si el dreptatea lui, dar cind am sa vad prima casa construita fara stilpisori/ samburi de beton si numai din caramida portanta pe regim P+1 in zona seismica unde ag = 0.25 atunci jos palaria.
Dupa mine, trebuia sa va luati un diriginte de santier si erati linistit acum
Cu stima si respect.

Stimate Domnule Mihai, daca Proiectul prevede armarea stalpilor cu cate 8 bare si constructorul Dvs. a montat doar 4 inseamna ca procentul real de armare al sectiunii stalpilor este exact la jumatate fata de cel calculat. Aceasta inseamna ca, matematic coeficientii de siguranta despre care vorbeste Dl. Dorel nu mai exista sau au valori foarte foarte mici!!! Este foarte posibil chiar ca sa va aflati in situatia foarte neplacuta in care sectiunile stalpilor sa fie sub-armate, adica aria totala a armaturii dintr-o sectiune oarecare a stalpului sa fie mai mica decat aria necesara rezultata din calculul structural. Numai o expertiza tehnica poate stabili, cu certitudine, daca structura de rezistenta (stalpii) poate prelua eforturile reale, efective, rezultate in urma actiunilor seismice dar si, atentie, ale celor climatice plus cele din greutatile proprii ale elementelor structurii si sarcinile utile.
Trebuie sa stiti ca STAS-ul P100/2003 reglementeaza foarte precis metodologia de evaluare a incarcarilor rezultate din greutatea proprie,cele climatice, praful industrial, sarcinile utile precum si in functie de macro-zonarea seismica teritoriala a celor seismice. De asemenea este reglementata determinarea, calculul si verificarea sectiunii efective ale armaturilor necesare in elementele principale de rezistenta (grinzi, stalpi, centuri, buiandrugi, plansee) precum si dimensionarea caracteristicilor geometrice ale sectiunilor de beton. Va sfatuiesc sa nu lasati asa treaba si sa solicitati unui expert autorizat o expertiza tehnica care va stabili, cu certitudine, daca structura in ansamblul ei precum si elementele componente in parte raspund cerintelor de siguranta si stabilitate cerute conform Legii 10/1995 cu modificarile si completarile ulterioare.
Cu stima,
inginer constructor autorizat Diriginte de Santier si RTE
Sorin C. sorin30041960@yahoo.com

Daca de la stalpi lipsesc 4 bare exista cel putin urmatoarele trei intrebari :
1. cati etrieri lipsesc la fiecare stalp ?
2. cate bare lipsesc de la fiecare placa in parte ?
3. asa zisul ” constructor” a schimbat si diametrele barelor ?
Recomandare : expertiza.

S-a mai primit un comentariu la aceasta intrebare, dar nu a fost adaugat unde trebuie, deci il adaug eu aici:

„Buna seara !
La intrebarea daca este bine sau rau daca constructorul nu a respectat proiectul raspunsul este:
1. constructorul este obligat sa respecte legile: Legea 10/1995-legea caltatii in constructii forma consolidata 22.10.2019 , Legea 50/1991- legea autorizarii executiei lucrarilor in constructii forma consolidata din 27.11.2019 si Legea 7 / 06.01.2020 pt. modificarea si completarea Legii nr. 10/1995 si Legea nr. 50/1991 legea autorizarii executiei lucrarilor in constructii.
2. daca nu respecta proiectul raspunde cu toate consecintele care rezulta
3. o persoana sau firma nu poate sa -si proiecteze si sa -si execute proiectul facut de ea pt ca poate sa intre in conflict de interese.
4. referitor la cati stalpi trebuiesc pusi la un proiect sau ce armaturi au stalpii se fac calcule functie de zona , de incarcarile rezultate din destinatia condtructiei etc. Nu poate un constructor sa schimbe armatura stalpilor. Dirigintele de santier impreuna cu factorii de control a etapelor de lucru au obligatia sa intrerupa lucrarea pana la executarea ei conform proiectului. In acest caz trebuie sezizat Inspectoratul de Stat in Constructii.
ATENTIE ! Ca sa faci o casa trebuie sa respecti o legislatie atat tehnica cat si juridica care o fac oameni pe profil . O parte din documentatia juridica am enuntat-o mai sus.
(Asta ca sa nu-ti cada casa in cap)
Va urez succes ing. Valeriu CHIRIAC”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *