Categorii
Intrebari de la cititori

Este afectata rezistenta planseului cu sapa semiumeda 15 cm in apartament?

Buna ziua! Renovare apartament 2 camere (50 mp), structura pe cadre, pereti interiori din BCA, an fabricatie 1984, etaj 1. Am scos parchetul vechi impreuna cu nisipul de dedesubt (in cele doua camere am ajuns la placa) si mozaicul (hol, baie si bucatarie, aici am ajuns la sapa care a fost turnata peste placa).


Totodata am spart o parte din sapa initiala din bucatarie si baie pentru a putea trage tevile pentru instalatia termica si sanitara. Mentionez ca incalzirea nu e prin pardoseala ci cupru ingropat.

Diferenta de nivel a fost de pana la 15 cm in unele locuri, cu o medie de 10-12 cm. Pentru egalizare am folosit o sapa semiumeda. Au intrat 5 mc de nisip (nisipul era umed) si 20 de saci de ciment (40 de kg/sac), fara alti aditivi sau elemente de umplutura. Din toata cantitatea, aproximativ 75-80 % am folosit-o in cele doua camere unde am ajuns pana la placa, iar diferenta am folosit-o pentru a acoperi tevile si diferenta de nivel de pana la 4 cm din sapa initiala.

Intrebarea este daca e posibil sa fie afectat in vreun fel rezistenta planseului. Astept cu mare interes un raspuns din partea dumneavoastra.
Multumesc!

Intrebare de la Claudiu, pe adresa redactiei: Este afectata rezistenta planseului cu sapa semiumeda 15 cm in apartament?

2 răspunsuri la “Este afectata rezistenta planseului cu sapa semiumeda 15 cm in apartament?”

Incarcarea suplimentara pe placa de beton pe care ati realizat-o este de 9800 kg. (5 mc nisip umed x 1800 kg/mc + 800 kg ciment) care raportata la suprafata de 50 mp inseamna 196 kg/mp. Pentru ca blocul a fost proiectat dupa anul 1978 planseele sunt calculate conform Normativ P-100 sa suporte minim 300 kg/mp sarcina utila (+ greutatea proprie) cu un coeficient global de siguranta de cel putin 1,2. Puteti sa stati linistit.

inginer constructor Sorin C sorin30041960@yahoo.com
atestat Diriginte de Santier si RTE

Cred ca incarcarea suplimentara pentru cele doua camere (80% din cantitate) este de 260 kg/mp, rezultat la care am ajuns impartind greutatea a 4 mc nisip si 16 saci ciment la maxim 30 mp.
Glumind putin, ati putea renunta la mobila. Intr-adevar se apropie de sarcina admisa de 300 kg/mp, pe care o mentiona domnul inginer Sorin, dar, avand in vedere calculul mai mult decat acoperitor in ceea ce priveste structura de beton, nu este o problema.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *