Categorii
Viata la tara Video

Video: Am testat sarma de cupru in tulpina rosiilor – tratament pentru mana – test

Inainte sa ne mutam aici si sa ne dedicam, printre altele, gradinaritului nu ne-am imaginat ca exista atatea metode si solutii neobisnuite de combatere a bolilor specifice fructelor si legumelor. Ieri am decis sa testam una dintre ele – strapungerea tulpinii plantei de rosie cu o sarmulita de cupru – o metoda cel putin interesanta, ca sa nu spun bizara de combatere sau, mai bine zis, de prevenire a temutei mane.


Spre surprinderea mea, am gasit destul de multe referinte pe acest subiect in mediul online, inclusiv unele articole mai ample din care am aflat ca perforarea tulpinii tomatelor cu sarmulite de cupru reprezinta o alternativa la stropirile cu zeama bordeleza (piatra vanata, daca nu ma insel). Desi sceptici, am decis sa incercam si noi aceasta metoda folosita din batrani; sa vedem daca sarmulita de cupru poate tina la distanta mana de rosiile cultivate in gradina.

Cum se procedeaza

Pentru aplicarea acestei metode avem nevoie de fire de cupru. Acestea se obtin din interiorul cablurilor care sunt folosite la instalatiile electrice. Noi am utilizat un cablu ramas de la lucrarile de schimbare a instalatiei electrice din casa, acesta avea in interior o sarma de cupru de 1,5 mm grosime. Nu stim daca ar fi trebuit sa alegem un fir mai subtire sau unul mai gros. Un alt criteriu important este varsta rasadului de rosie la momentul perforarii. Se spune ca aceasta trebuie sa aiba inaltimea de 20-30 cm si sa aiba doua saptamani de la plantarea in pozitia finala.

Intrucat ne aflam in faza de testare a acestei metode de prevenire a manei si nu cunoastem efectele cuprului asupra fructelor de rosii (daca acestea nu devin nocive pentru sanatate), am decis sa fim precauti si sa aplicam procedura pe o singura planta. Am perforat, asadar, transversal, la inaltimea de aproximativ 3 cm deasupra solului tulpina plantei si am lasat firul de cupru in aceasta pozitie. Unele surse spun sa indoim mustatile ramase in jos, pe langa tulpina, fara sa explice insa motivul. Noi am lasat sarma de cupru dreapta si pentru ca nu aveam la indemana un patent cu ajutorul caruia sa o indoim.

Cum anume actioneaza sarma de cupru impotriva manei

Se pare ca, in drumul ei dinspre radacina spre varful plantei, seva rosiei intra in contact cu sarma de cupru, moment in care se produce o oarecare reactie chimica, moleculele de cupru ajungand in sistemul circulator al plantei, actionand ulterior ca un scut impotriva manei si a altor infectii fungice.

Noi am realizat si un material video in momentul in care am efectuat perforarea tulpinei de tomata, astfel ca puteti vedea exact ce anume presupune aceasta procedura. Iar daca ati utilizat-o deja personal sau cunoasteti mai multe despre efectele sarmei de cupru asupra rodului plantelor de rosie, va rog sa ne spuneti si noua daca aceasta metoda merita implementata la scara intregii gradini sau nu si la ce sa ne asteptam.

2 răspunsuri la “Video: Am testat sarma de cupru in tulpina rosiilor – tratament pentru mana – test”

1. Aparent, ideea pare buna, trebuie verificata
2. Pentru efect garantat, sarma de Cu, trebuie curatata de lacul protector (mecanic)
3. Diametrul sarmei trebuie sa fie in concordanta cu diametrul tulpinii. Acolo se produce o agresiune. Etc., etc.

Buna, Florentin!

Da, nu am stiut ca sarma are un strat protector, asa ca am folosit-o fara sa o curatam.

Im ce priveste diametrul, din nou, aceasta a fost singura sarma de cupru pe care o aveam prin gospodarie. Din fericire, nu parea foarte groasa in raport cu tulpina rosiei. Momentan, la cateva zile dupa aplicarea acestei metode, rasadul se prezinta foarte bine, nu da semne de suferinta. Urmarim in continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *