Categorii
Descurca-te singur Video

Video DIY: am construit o cusca de pui de gaina, de o zi

Stiti deja ca am reusit sa scoatem la clocitoare nu mai mult de 10 puisori de gaina. Astazi au deja aproape o saptamana si jumatate, sunt bine, mananca, beau apa si dorm in cusca pe care a construit-o Andrei cu cateva zile inainte sa iasa din ou cele zece minunatii.


Pentru ca speram sa ne iasa mai multi pui, dar si pentru ca dorim sa scoatem mai multe serii in aceasta vara, stiam ca avem nevoie de un cotet sau o casuta incapatoare si compacta in acelasi timp, in care puisorii sa dispuna de toate facilitatile necesare. Mai exact, aveam nevoie de o cusca prevazuta cu un spatiu de dormit adapostit si calduros si de o zona in care micutii sa poata manca, bea apa si sa se poata plimba. Analizand optiunile si variantele, am decis sa o facem asa cum o puteti vedea in clipul video de mai jos.

O cusca din materiale la indemana

Pentru constructia acestei custi Andrei a folosit exclusiv materiale existente: stacheti din lemn, plasa rabitz, niste balamale vechi si resturi de parchet laminat pentru trafic intens. Dimensiunile cotetului obtinut sunt de 150 cm lungime, cu latimea bazei de 80 cm si inaltimea de 70 cm. Zona de dormit ocupa mai putin de o treime din lungimea totata a constructiei, insa aceasta poate fi mai mare sau mai mica, in functie de dorinta celui care o construieste. Estimam ca aceasta cusca poate adaposti simultan pana la 40-50 pui mici, abia iesiti din ou, in primele lor saptamani de viata.

De fapt, acelasi tip de cotet poate avea orice alta dimensiune, ideal fiind totusi sa se aleaga niste dimensiuni care sa permita manevrarea usoara a custii. De pilda noi o scoatem afara, mutand-o in functie de soare, in zilele insorite, calduroase si senine, iar in restul timpului (caci stam la munte, unde ploua destul de des) o tinem in bucataria de vara, la adapost. Cand vor creste puii suficient de mult ii vom tine mereu afara, momentan insa sunt destul de mici si de fragili.

Ce nu am spus pana acum este ca am dotat cusca cu doua usi de acces: una in zona de dormit si pe cealalta in capatul opus, usa prin care le punem mancare si apa puisorilor de gaina. Cred ca o singura usa nu ar fi fost de ajuns, avand in vedere lungimea totala a cotetului. Mie imi place foarte mult cum a iesit aceasta casuta si sunt convinsa ca Andrei va mai construi cel putin inca una, pentru a putea creste simultan doua generatii de puisori.

Video – cum construiesti o cusca de pui de gaina de o zi:

6 răspunsuri la “Video DIY: am construit o cusca de pui de gaina, de o zi”

Buna ziua,
super idee cu resturile de parchet folosite pentru construirea custii puisorilor. Foarte frumoasa si practica cusca!

Multumim! Si mie imi place foarte mult cum a iesit cusca. Parchetul arata bine, dar imi e teama ca se va umfla daca va fi plouat in mod constant. Cred ca ar fi indicat sa-l acoperim cu o folie atunci cand va ramane afara in zilele ploioase.

Da asa este, apa il va afecta, eu cred ca merge imbracat cu musama sau autocolant si daca va fi si o culoare vesela… si mai bn. Nu spun ca va tine la infinit dar o perioada il va proteja.

Daca stau si noaptea in cusca si aceasta este afara este prea frig pt ei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *