Categorii
Proiecte de case inedite

3 containere maritime transformate intr-o casa de inchiriat la munte

O alternativa destul de cunoscuta la constructiile clasice sau traditionale din zidarie sau din lemn sunt casele din containere maritime. Inclusiv in tara noastra intalnim tot mai multe astfel de locuinte, semn ca acest curent a inceput sa prinda si in randul semenilor nostri, in special datorita avantajelor pe care utilizarea containerelor pare sa le prezinte.


Este adevarat ca in zilele noastre se gasesc locuinte de tip container de-a gata, noi-noute. In cele mai multe cazuri este vorba despre containere cu functie de birou sau spatiu comercial (chioscuri si gherete), dar, la cerere, producatorii le pot amenaja si pentru a fi utilizate in calitate de spatii locuibile. Avem niste prieteni care si-au achizitionat un astfel de modul in urma cu cativa ani, asezandu-l pe un teren pe care l-au cumparat undeva in afara orasului, creandu-si astfel un mic refugiu de vacanta. Imi amintesc ca mi s-a parut ca au platit nedrept de mult pentru un spatiu atat de mic si care, intre noi fie vorba, nu avea deloc aspectul unei locuinte. Casele din containere maritime care ii inspira pe altii arata cu totul altfel, insa aici tine de imaginatia constructorilor si a proprietarilor si de efortul depus pentru transformarea uratelor cutii metalice in spatii locuibile atragatoare.

Casa cu aspect industrial in peisaj montan

Casa prezentata in articolul de astazi este una construita din nu mai putin de 3 containere maritime: doua mai mici formand nivelul inferior, iar unul de doua ori mai mare – situat deasupra celor doua – formand etajul cu iesire spre o terasa ampla. Fiind conceputa pentru a fi inchiriata in scopuri turistice, deci in calitate de casa de vacanta situata intr-o zona montana din America de Nord, proprietarii au ales sa utilizeze spatiile de la nivelul inferior strict pe post de spatii de depozitare, accesibile doar lor si sa amenajeze unitatea de cazare in containerul mai lung de la nivelul superior, astfel incat turistii cazati sa poata beneficia din plin de peisajul inconjurator.

E bine sa citesti despre: Dezavantajele caselor din containere. Bine de stiut!

Constructorii acestei case cu aspect industrial s-au specializat in acest tip de imobile, avand o experienta notabila in transformarea containerelor maritime vechi in spatii locuibile, dotate cu toate caracteristicile vremurilor moderne. Ei stiu exact cum sa aseze si cum sa imbine doua sau mai multe containere, cum sa le izoleze cat mai eficient cu putinta pentru a face fata oricaror intemperii si cum sa le compartimenteze si sa le finiseze pentru a obtine locuinta visata de fiecare client in parte. Pentru imbinarea containerelor cei de la Back Country Containers SUA folosesc elemente din metal si lemn. In cazul de fata, de pilda, in partea superioara a casei au fost construite doua terase din lemn (o prispa la intrare si o terasa generoasa in spate), ambele acoperite. Celor doua terase li se alatura un alt spatiu de recreere exterior, mai exact terasa de pe acoperisul casei, accesibila gratie unei scari metalice. Spatiul de pe acoperis este mai degraba un minunat punct de observatie, de unde privelistea este si mai spectaculoasa.

Iata un alt proiect (mai reusit, in opinia mea) executat de aceeasi companie americana: Cum poti construi o casa din doua containere maritime.

Desi probabil ca ar putea sa finiseze altfel cutiile metalice iesite din circuit, cel mai des proprietarii aleg sa le pastreze aspectul industrial brut, optand eventual doar pentru vopsirea acestora. La fel s-a intamplat si in cazul casei ilustrate in imaginile alaturate si, dupa cum se poate vedea, culoarea neagra a containerelor arata foarte bine in combinatie cu nuanta calda a elementelor din lemn integrate in design.

3-priveliste-casa-stil-industrial-munte

Te invit sa citesti si: A transformat 4 containere maritime intr-o casa de vis.

Interior conceput sa gazduiasca pana la 4 persoane

Aceasta casa neobisnuita, care ar fi putut foarte bine sa existe si in varianta unui singur container, masoara doar 30 mp, cu latimea de 2.4 metri. Daca proiectul ar fi inclus si cele doua containere de la nivelul inferior (cum cred ca ar fi fost mai bine), spatiul locuibil s-ar fi putut dubla, iar turistii gazduiti acolo ar fi beneficiat cu siguranta de mai mult confort si mult mai multa intimitate. E drept ca vacantele – mai cu seama cele organizate in sanul naturii, la munte, la mare sau in padure – sunt menite pentru a ne petrece timpul afara, nicidecum la interior. Insa am convingerea ca daca in acest caz concret dormitoarele ar fi fost amenajate la parter, iar zona de recreere si spatiul de zi ar fi fost amenajate in containerul de deasupra, casa ar fi fost una mult mai reusita si cu siguranta mai putin inghesuita. Chiar si asa insa aceasta casuta din containere poate gazdui pana la 4 persoane simultan, mai exact o familie compusa din doi adulti si doi copii iubitori de natura si drumetii, gazda punandu-le la dispozitie un pat matrimonial si doua paturi de o persoana suprapuse.

Vezi si: Case din containere maritime – o solutie eco ieftina. 12 Modele.

Una peste alta, sunt de parere ca acest proiect, la fel ca multe altele prezentate de-a lungul timpului pe CasaDex.ro, poate constitui macar o scanteie de inspiratie pentru cititorii nostri. Cred ca ideea suprapunerii in acest fel a celor trei containere este una care merita atentia celor interesati de construcia unei case de acest tip. Spatiul gol si generos dintre cele doua containere de la nivelul inferior poate fi utilizat pentru amenajarea unui dressing si a unei bai, precum si pentru integrarea unei scari interioare, astfel incat, asa cum spuneam si mai sus, nivelul superior sa poata fi destinat exclusiv activitatilor in comun: prepararea si servirea mesei, privitul filmelor si emisiunilor preferate, jucatul jocurilor de masa, organizarea petrecerilor cu rude si prieteni etc. Spatiul interior de 30 mp oferit de containerul mare ar fi arhisuficient pentru amenajarea unei bucatarii deschise spre living, a unei bai si a unui vestibul. Iar daca mai luam in considerare si terasa mare alaturata, putem spune ca nivelul superior reprezinta destintia ideala pentru o arie de zi, dedicata activitatilor enumerate anterior.

Iata un proiect reusit din care te poti inspira: Containerele sperantei – o casa spectaculoasa construita din doua containere maritime.

Sursa foto: Appalachian Container Cabin/Airbnb

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *