Categorii
Destinatii, Hoteluri si Pensiuni

Casuta veche din Transilvania restaurata cu drag, in asteptarea turistilor

Imagineaza-ti numai cum ar arata satele romanesti daca oamenii si-ar da silinta sa restaureze si sa le inscrie in circuitul turistic. E adevarat ca nu toate satele au stofa turistica, dar daca acest lucru s-ar face cel putin in zonele care le sunt deja cunoscute turistilor – Transilvania, Bucovina, Delta Dunarii, Maramures etc – sunt convinsa ca tara noastra ar prospera si odata cu ea, ar duce-o mult mai bine si locuitorii din mediile rurale.


In zilele noastre, mai ales acum, de cand ne confruntam cu pandemia, lumea a inceput sa aprecieze un anumit tip de unitate de cazare: cel intalnit in mod special pe Airbnb. In scopuri turistice se cauta casele (mai putin apartamentele) individuale ce pot fi inchiriate integral, oferindu-le turistilor tot confortul unui camin. Mai cautate ca oricand sunt casele din mediile rurale, departe de aglomeratiile urbane, inconjurate de natura, liniste si libertate. O astfel de unitate de cazare este si casuta din Transilvania pe care o poti vedea in imaginile alaturate.

Un proiect de restaurare ca la carte

Am gasit aceasta casa pe Airbnb si mi-a placut atat de mult incat am vrut sa aflu mai multe despre restaurarea ei. Am aflat ca acest proiect de restaurare, semnat de arhitecta Adriana Beca (unul dintre cei doi proprietari ai casei), a fost nominalizat la Bienala Nationalade Arhitectura din 2018 – un motiv in plus sa-i dedic un articol pe CasaDex.ro

Casa veche, intr-o stare avansata de degradare, a fost cumparata de arhitecta Adriana si sotul sau Alex, iar apoi a fost integral restaurata si introdusa in circuitul turistic al zonei. Gospodaria taraneasca romaneasca se afla in satul Bedeciu, comuna Manastireni, judetul Cluj. Tema principala a restaurarii a fost readucerea casei si a intregii gospodarii cat mai aproape de stadiul initial, iar pentru asta nu doar ca au fost efectuate importante lucrari de consolidare a constructiei, ci au fost indepartate toate aditiile aparute de-a lungul timpului. Din dorinta de a-i conferi functionalitate, interiorul a fost adaptat vremurilor, proprietarii optand pentru o compartimentare si o abordare contemporana: au amenajat zona de zi, cu living, bucatarie si baie, la parterul casei, iar in mansarda au amenajat dormitorul.

Te invit sa afli si despre: Popa’s la 1,5 ore de Bucuresti – o casuta de poveste in inima padurii.

Pentru consolidarea structurii a fost consolidat planseul, efectuandu-se totodata o decopertare partiala a acestuia, pentru a obtine acces spre nivelul superior al casei. De asemenea, a fost realizata o centura la nivelul acoperisului, tigla ce imbraca acoperisul a fost inlocuita cu sita din lemn, iar pentru iluminarea mansardei acoperisul a fost inzestrat cu o lucarna – element specific constructiilor din zona Transilvaniei.

Un alt loc minunat gasesti aici: Casuta romaneasca de 100 de ani renovata si inchiriata in regim hotelier.

Atat la interior, cat si la exterior peretii au fost finisati asa cum se facea pe vremuri, cu traditionalul amestec de lut cu paie, tencuiti cu un amestec din var si paie, iar podeaua, tamplaria exterioara, usile, scarile, soba si multe alte elemente prezente in decorul casei au fost realizate din materiale locale, unele gasite la fata locului, altele achizitionate de la vecinii din sat, insa toate vechi si autentice. Foarte interesant este si faptul ca mare parte a mobilei prezente in casa in acest moment este realizata din resturi de lemn ramase in urma demolarii pridvorului, precum si din alte materiale reciclate.

Citeste si despre: Casa traditionala romaneasca pe care o poti inchiria.

O casuta ce poate gazdui pana la 5 oaspeti simultan

Oferindu-le vizitatorilor toate conditiile unei locuinte moderne – incepand cu baia si bucataria dotate cu apa curenta si terminand cu conexiunea WiFi disponibila – casuta de 80 ani restaurata pune la dispozitia turistilor 1 pat matrimonial dublu si 3 paturi de o persoana, fiind astfel destul de incapatoare pentru a gazdui pana la 5 persoane simultan. In serile mai racoroase oaspetii se pot relaxa in fata semineului, iar in zilele senine au la dispozitie intreaga curte, livada si o mica gradina de zarzavaturi. E bine de stiut ca gazdele par sa accepte cu bucurie familiile cu copii, oferindu-le celor mici libertatea de a alerga si a se juca in aer liber si parintilor clipele de ragaz visate.

Desi a fost suficient sa vad imaginile cu interiorul si imprejurimile acestei minunate case restaurate pentru a-mi dori sa-mi petrec acolo macar o noapte, marturiile oaspetilor mi-au intarit convingerea ca Adriana si Alex au reusit sa creeze refugiul ideal pentru toti cei care sunt in cautarea autenticului, frumosului si a linistii.

Daca ti-am starnit curiozitatea si vrei sa rezervi si tu superba casuta din Transilvania, acceseaza: (https://www.airbnb.com.ro/rooms/34236233?s=67&unique_share_id=6d651ba5-b651-44b9-bb8b-8ca965f49193)

Fotograf: Arh. Adriana Beca
Sursa foto: Bienala Nationala Arhitectura

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *