Categorii
Intrebari de la cititori

Dupa turnarea placii pentru fundatia casei de lemn au aparut fisuri multiple

Buna ziua. Am turnat placa pentru fundatia casei de lemn si au aparut fisuri multiple pe toata suprafata placii. Suprafata este 50 mp. Turnarea s-a facut cu cifa, B250, in jurul pranzului aproximativ 30 C. Fisurile au aparut la scurt timp dupa ce s-a turnat, inainte de a se uda.


Turnarea s-a inceput la ora 13:15. Operatiunea, inclusiv vibrare, nivelare, etc s-a finalizat la ora 15:15. Prima udare s-a realizat undeva incepand cu ora 16. In acel moment pe suprafata placii in foarte multe locuri existau mici fisuri. Placa a fost armata cu plasa de 8. Grosimea placii este intre 10 si 20 cm. Doresc sa stiu daca aceste fisuri sunt superficiale sau de structura si daca va afecta constructia de lemn (doar parter)? Pot atasa si poze. Multumesc.

Intrebare de la IonAlex, pe adresa redactiei: Dupa turnarea placii pentru fundatia casei de lemn au aparut fisuri multiple.

6 răspunsuri la “Dupa turnarea placii pentru fundatia casei de lemn au aparut fisuri multiple”

Betonul trebuie udat de cel putin patru ori pe zi, timp de cel putin o saptamana si nu se mai fisureaza. Daca s-a fisurat inca din primele ore, e posibil sa existe probleme. Armarea numai cu plasa, e cam putin, ptr o grosime de 20 cm. Daca terenul nu a fost compactat cum trebuie, iar poate fi cauza de defect in placa. Cam astea sunt rezultatele , cand il alegem pe Dorel , ca este ieftin, in locul unui meserias sau a unei firme .

Terenul a fost compactat cu compactor cu trompa 20 cm pamant, peste care s-a pus sort mare 7 cm, urmat de folie, extrudat de 5 si plasa de 8 cu ochuri de 10. Din aceeasi cifa mi-a ramas 1 mc pe care l-am turnat peste o alee mai veche si acolo nu s-au produs decat 2-3 micro fisuri.
Betonul a fost udat in prima zi la fiecare 1 h si a doua zi la fiecare 2 h si a treia zi a plouat mai toata ziua.

Fisurile sunt superficiale, tipice pentru fenomenul de contractie accelerata a betonului. A durat cam mult de la 13.15 – 15.15 turnarea / finisarea suprafetei si este posibil ca la statie sa nu fi adaugat in masa betonului aditiv intarzietor de priza.
Nu este cazul sa va faceti nici-o grija.

inginer constructor Sorin C. Autorizat RTE si Diriginte de Santier
sorin30041960@yahoo.com

Nu este cazul sa va faceti probleme. Peste placa veti aseza polistiren extrudat, instalatia de incalzire in pardoseala si apoi sapa. Spor la casa!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *