Categorii
Gradina

Gradina din bucatarie. Cum iti poti cultiva propriile condimente si verdeturi

Verdeturile, condimentele si plantele aromatice sunt folosite atat in bucataria romaneasca, cat si in cea internationala, ajutand la imbogatirea gustului si aromelor diferitor preparate culinare. Si chiar daca multe dintre condimentele pe care le folosim de obicei pot fi utilizate sub forma uscata, in stare proaspata au cu siguranta mai multa savoare.


Daca iti place sa gatesti si preferi bucatele asezonate cu diverse condimente si mirodenii, sunt convinsa ca vei gasi cel putin interesanta ideea de a-ti cultiva propriile verdeturi si plante aromatice in bucatarie. Pe langa faptul ca astfel vei avea mereu la indemana mirodeniile preferate in stare proaspata, si bucataria ta va deveni mai placuta, mai vesela si mai primitoare. Ce plante si condimente pot fi cultivate in acest fel, ce fel de recipiente sau suporturi sunt cele mai potrivite pentru o gradina de interior sunt doar cateva dintre intrebarile la care vei gasi raspuns in articolul de astazi.

Plante aromatice usor de cultivat in ghiveci

Alegerea aromaticelor pe care sa le cultivi in propria bucatarie ar trebui facuta pornind de la gusturile si preferintele personale in materie de condimente si mirodenii. Daca iti plac mancarurile cu rozmarin, e clar ca aceasta planta nu ar trebui sa-ti lipseasca de pe lista si tot asa.

Ca idee insa, poti cultiva in propria bucatarie, la mica distanta de plita de gatit, patrunjel, cimbru, cimbrisor, rozmarin, menta, busuioc, tarhon, oregano, salvie, arpagic peren, diverse tipuri de ardei iute, dafin, lamai si alte plante utile in gastronomie. In acest fel, fie vara, fie iarna, vei avea mereu la dispozitie verdeturi aromate proaspete, iar mancarurile tale vor avea intotdeauna gustul dorit.

Iti recomand sa citesti mai detaliat despre: 5 plante aromatice in gradina: busuioc, rozmarin, cimbru, coriandru si fenicul.

Recipiente, suporturi si vase potrivite

Toate aromaticele si mirodeniile mentionate anterior pot fi cultivate fara probleme in ghivece si jardiniere. Pentru amenajarea unei gradini in perimetrul bucatariei poti utiliza ghivece de diferite dimensiuni, in functie de cerintele fiecarei plante in parte. Spre exeplu, daca patrunjelul de frunze se va dezvolta armonios intr-un recipient de maximum 15 cm adancime, busuiocul va avea nevoie de un vas cu cel putin 10 cm mai adanc pentru a creste si a se dezvolta frumos. Pe de alta parte, dafinul si lamaiul au nevoie de recipiente mult mai incapatoare.

Alege vasele potrivite dupa ce vei stabili lista cu verdeturile pe care le vei cultiva in gradina din bucataria ta. Iar pentru un decor placut ochiului, incearca sa alegi recipiente care sa arate armonios in asociere cu mobila si finisajele din jur.

Unde poate fi amplasata gradina din bucatarie

Daca ai o bucatarie luminoasa si spatioasa, iti va fi destul de usor sa alegi locul in care sa asezi ghivecele si jardinierele cu plante aromatice. Daca insa nu dispui de prea mult spatiu si ai o bucatarie mica, optiunile tale sunt in mod cert mai limitate. Pentru a te asigura ca plantele se vor dezvolta frumos, asaza-le in apropierea ferestrei, pe pervaz sau pe o polita montata pe peretele din apropierea geamului.

In cazul bucatariilor mari, cu insula, mica gradina de plante aromatice poate fi lipita de insula propriu-zisa, formand un tot unitar cu aceasta. De altfel, ghivecele si jardinierele cu verdeturi pot fi asezate pe diverse suporturi montate pe perete sau direct pe blatul de lucru.

Gradina verticala – mereu o solutie buna pentru spatiile mici

Atat pentru ca sunt la moda, cat mai ales pentru ca arata cu adevarat bine, gradinile verticale raman una dintre cele mai bune solutii cand vine vorba despre integrarea culturilor de plante aromatice intr-o bucatarie mica si in orice spatiu mic in general. Acestea nu ocupa niciodata suprafetele orizontale si aduc un important aport decorativ spatiilor in amenajarea carora sunt utilizate. O astfel de gradina poate fi construita si in regim DIY, in baza diverselor tutoriale disponibile in mediul online sau poate fi realizata la comanda de companii specializate in proiectarea si montarea gradinilor verticale de interior.

Vezi si: Gradini verticale de interior – plantele verzi in amenajarile moderne.

Cateva ponturi pentru bunul mers al lucrurilor

Inainte de a te lasa in compania catorva imagini din care sa te inspiri pentru amenajarea unei gradini de plante aromatice in propria bucatarie, te invit sa-ti notezi urmatoarele sfaturi si recomandari ale expertilor in domeniul gradinaritului:

  • Alege sa cultivi plante aromatice care sunt pe gustul tau si al familiei tale. In acest fel veti fi direct interesati de bunastarea acestora.
  • Foloseste vase si recipiente de dimensiuni potrivite fiecarei plante in parte, prevazute cu drenaj, pentru a le oferi radacinilor conditiie optime de dezvoltare.
  • Utilizeaza un sol de calitate, bogat in nutrienti esentiali. Amestecul poate fi preparat si in conditii casnice, folosind un amestec de turba si miceliu, dar poate fi cumparat gata preparat din florarii sau din magazinele de bricolaj. Fiind vorba despre o gradina mica, cultivata in ghivece si jardiniere, nu ai nevoie de o cantitate mare de substrat. Prin urmare, cumpara un sac cu sol destinat legumiculturii si nu cultivarii florilor.
  • In ce priveste plantele in sine, ai optiunea de a le cultiva din seminte, din rasaduri sau le poti cumpara deja la varsta la care pot fi utilizate in bucatarie. Indiferent pentru ce varianta vei opta, se recomanda alegerea unor seminte / rasaduri / plante cultivate organic, fara adaos de substante chimice si pesticide. Personal, as opta pentru varianta cultivarii de la zero a plantelor aromatice, dar recunosc ca pentru un efect decorativ imediat cea mai simpla varianta ramane cea de cumparare a plantelor deja mature.
  • Poti cumpara plantele din pepiniere si florarii, dar de multe ori le gasesti chiar la raioanele de fructe si legume din diverse supermarketuri.
  • Pentru un efect decorativ sporit, incearca sa cultivi doua sau mai multe tipuri de plante aromatice in acelasi recipient, insa asigura-te inainte de toate ca invecinarea aleasa de tine este si cea corecta, caci nu toate plantele sunt compatibile.
  • Nu uita ca cele mai multe dintre plantele aromatice pe care le utilizam isi imbogatesc frunzisul daca sunt ciupite regulat. Drept urmare chiar daca nu vei utiliza in mod constant si egal fiecare planta, e bine sa le ciupesti periodic, adica sa le rupi cateva frunze sau varfurile crengutelor, pentru a le stimula cresterea.

Iti recomand sa citesti neaparat: Plante companion – cum invecinam plantele si legume din gradina (partea 1) si Plante companion – invecinare rosii, castraveti, dovleac si dovlecei (partea 2)

Un răspuns la “Gradina din bucatarie. Cum iti poti cultiva propriile condimente si verdeturi”

Excelente idei! Sigur le voi urma! Eu am incercat deja in balcon. dar le voi extinde si in bucatarie, chiar daca locuiesc intr-o garsoniera.
Va multumesc pentru aceste idei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *