Categorii
Viata la tara Video

Video – Rosiile noastre – am folosit macerat de urzici si gainat

Ne spunea zilele trecute un prieten ca rosiile noastre nu sunt chiar 100% bio, pentru ca dintre cele 6 soiuri pe care le avem in solar si afara, in gradina, doar 3 au fost crescute din seminte culese si pastrate de noi, celelalte trei soiuri sunt fie din rasaduri cumparate din targ, fie din seminte la plic, fie din rasaduri primite, deci cu origine incerta. Dar daca e sa ne ghidam dupa faptul ca singurele tratamente aplicate culturii noastre de tomate sunt maceratul de urzici si cel de gainat de pasare, cred ca putem spune ca avem rosii bio.


Ne aflam la inceput de iulie si Andrei s-a gandit sa facem un film cu evolutia rosiilor din gradina si solarul nostru, film pe care va invit sa-l vedeti mai jos. Am povestit despre maceratul de urzici si despre cel de gainat si despre cum utilizam aceste solutii bio obtinute de noi in tratarea culturii de tomate. Nu cred ca am spus ca folosim la prepararea maceratului de gainat gunoi proaspat cules din cotetul gainilor si nu gainat vechi, uscat. Turnam gunoiul adunat din cotet intr-o galeata mare plina cu apa, acoperim totul si lasam la macerat cateva zile, iar apoi diluam 1 litru din maceratul obtinut in 9 litri de apa si folosim acest amestec la udarea rosiilor si altor legume din gradina.

Asa cum spunea si Andrei in video, daca pana in urma cu cateva saptamani alternam aplicarea tratamentului din macerat de urzici cu cel din gainat proaspat, de curand am inceput sa utilizam un amestec din cele doua tipuri de macerat, diluand cate 1 litru din fiecare in 8 litri de apa. Noua ni se pare ca rosiile noastre arata foarte bine si ca aceste tratamente bio le priesc. Nu am aplicat niciun fel de alta solutie cumparata din farmaciile fitosanitare, inclusiv pentru prevenirea manei am utilizat pana acum doar macerat de urzici si o solutie obtinuta dintr-un amestec de zer de lapte de vaca si apa, ambele aplicate foliar si subfoliar.

Cunoasteti si alte tratamente bio 100% pe care le utilizati cu succes in gradina de legume sau doar la culturile de tomate?

5 răspunsuri la “Video – Rosiile noastre – am folosit macerat de urzici si gainat”

Buna ziua,
foarte frumos arata gradina, rosiile, in curind se vor coace si sper sa va bucurati de gustul lor. Sunt sigura ca va fi deosebit fata de tot ce se gaseste pe piata.

Niciodată să nu tăiați frunza de sub rod. Prin ea se alimentează roșiile.

@ Elena – multumim pentru cuvintele frumoase!

@ Gina – nu avem experienta in gradinarit, insa am citit destul de multe informatii si am intalnit foarte des recomandarea de a inlatura frunzele de sub rod dupa formarea fructelor. Am aflat ca defolierea tufelor de tomate (dar si a ardeilor, castravetilor, dovlecilor si dovleceilor) reprezinta un pas important in buna dezvoltare a culturilor si trebuie efectuat pe aproape intreaga perioada de vegetatie a culturilor. Daca esti de alta parere, poti sa ne explici mai multe, te rog?

Am vazut videoclipul, s-au dezvoltat frumos, bravo.
Eu cand vad / miros busuioc ma gandesc la taica parinte cu cadelnita.
Nu stiu ce soi de rosii aveti voi dar au rod cam putin. La mine in gradina sunt pe jumatate ca inaltime inima de bou si din acelea rotunde fara mot am, tot de la tarani.
Cum faceti voi maceratul de gainat? Din videoclip reiese ca puneti 1 l macerat la 5 l apa. Din ce am studiat se poate face cu 1 kg gainat la 1 galeata de apa si lasat 7 zile cu amestecare. Acesta cred ca se poate numi macerat si puneti in doza 1 la 5 la tomate. Eu nu am pus de teama sa nu le ard ca oricat ai feri solutia tot ajunge la tulpina plantei.

Buna, Vali!

Soiul de rosii care a format deja fructe in solarul nostru se numeste Inima de bou. Este un rasad cumparat din piata. Avem insa si alte soiuri care prezinta inflorescente mult mai bogate, semn ca vor face mai multe fructe. La soiul Inima de bou nu ne asteptam la fructe multe, ci doar la fructe mari si foarte mari ca sa compensam cumva :))))

In solar toate au crescut inalte si nu ne dam inca seama daca s-a intamplat asa datorita conditiilor bune si a caldurii sau din alte motive. Rosiile din acelasi soi plantate afara au jumatate din inaltimea celor din solar, insa nu au dezvoltat atatea fructe.

In ce priveste maceratul de gainat il facem in felul urmator: punem intr-o galeata gainatul proaspat adunat din cotet, turnam apa deasupra si lasam la macerat cateva zile, iar apoi diluam solutia obtinuta cu apa in proportie de 1:9. Gainatul proaspat este extrem de acid si din acest motiv nu vrem sa riscam sa folosim substanta mai concentrata de atat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *