Categorii
Proiecte de case inedite

Ai vrea sa locuiesti in acest castel de dimensiunea unui apartament?

Persoanele excentrice nu se multumesc cu lucrurile obisnuite, ca toti ceilalti oameni. Ei cauta sa se inconjoare de haine si obiecte atipice, care sar in ochi. Acest fel de a fi se reflecta nu doar in vestimentatie, ci in toate, adica inclusiv in casa pe care aleg sa si-o cumpere sau sa si-o construiasca, dar si in felul in care o amenajeaza.


Asa a aparut, in 1927, castelul din piatra despre care vreau sa va povestesc astazi. Nu depaseste in suprafata un apartament mai generos, iar pretul solicitat de vanzator – pentru ca a fost recent scos la vanzare pentru suma de 529.000 USD (echivalentul a 448.404 EUR) – este unul comparabil cu cel practicat pe piata imobiliara din marile orase ale Romaniei, fiind de 2.423 EUR/mp. Daca mai punem la socoteala si cei 80.000 metri patrati de teren din jurul castelului, pretul pare sa devina cat se poate de rezonabil.

Cum si de ce a fost construit castelul din piatra

Nu am spus pana acum ca Michigan, SUA, este locul in care se afla castelul de piatra construit in 1927 pentru violonistul excentric american Max Helmer, al carui nume il poarta si astazi neobisnuita constructie din piatra. Pasiunea pentru Evul Mediu si un turneu extins in Europa, unde a avut ocazia sa viziteze o serie de castele medievale l-au facut sa-si doreasca sa locuiasca intr-un castel. Cu ajutorul constructorului C. J. Jorgensen a reusit sa-si vada visul cu ochii.

Mai poti citi si despre: O familie traieste intr-u camion transformat in castel medieval.

Pentru ridicarea zidurilor acestui castel au fost folosite 500 tone de piatra, 300 butoaie de ciment, o macara, un cal si 9 muncitori. Castelul masoara 185 mp si are un living spatios, un dining incapator, o bucatarie bine dotata, 5 dormitoare si 3 bai complet utilate. Cum spuneam, are dimensiunile comparabile cu cele ale unor apartamente de lux din Romania sau a multora dintre casele construite in ultimele decenii in tara noastra.

Am scirs despre a alta casa neobisnuita aici: O casa luxoasa intr-un rezervor de apa in New York.

Detalii despre proprietate

Astazi, la aproape un secol distanta de la data constructiei, castelul Helmer a fost scos la vanzare, aflandu-se intr-o stare minunata, cu interioare modernizate si cu dotari adaptate vremurilor actuale. Actualii propietari au locuit acolo vreme de 35 ani, iar acum au decis ca a venit momentul sa se desparta de neobisnuita locuinta. Practic, cei care il vor cumpara nu vor mai trebui sa faca nimic si se vor putea muta in el imediat dupa semnarea contractului de vanzare-cumparare, interiorul fiind intretinut impecabil, avand pereti din piatra naturala, pardoseli din lemn masiv, finisaje din marmura si placi ceramice in bai si in bucatarie si mobilier din lemn masiv in intreaga casa. O caracteristica speciala o reprezinta turnul din piatra, cu amprenta de 18 mp, atasat casei. Desi sunt adepta locuintelor compacte si de mici dimensiuni, recunosc ca nu mi-ar fi displacut sa locuiesc intr-un astfel de castel. Vorbim totusi despre o constructie de dimensiuni rezonabile ce pare relativ usor de intretinut.

Iti recomand sa vezi si: Unic in lume – hotelul in forma de scoica ce imita rasaritul soarelui. O minune arhitectonica!

Dar cred ca mai spectaculos decat interiorul impecabil intretinut este terenul de 80.000 metri patrati pe care se afla castelul. Este un domeniu vast, ce depaseste in suprafata cele mai multe dintre parcurile pe care le-am vizitat pana acum. Si partea frumoasa este ca desi cea mai mare parte a acestuia are forma salbatica si naturala de padure, in imediata apropiere a castelului din piatra au fost amenajate cateva zone de recreere, un teren de baschet, garajul pentru masini si un mini parc cu alei, trepte din piatra naturala, fantana arteziana etc. Imaginati-va numai cum este sa copilaresti sau sa-ti cresti copiii pe o asemenea proprietate, care iti asigura suficient loc pentru relaxare, pentru gradinarit si – daca doresti – pentru cresterea animalelor, oferindu-ti totodata intimitatea necesara si multa liniste.

O alta poveste interesanta gasesti aici: Castel medieval pe care il construiesc francezii, folosind tehnici din sec XII- XIII.

In ce priveste pretul, stiu ca nu este unul mic, insa urmarind piata imobiliara de la noi, am constatat ca, in Romania, o constructie de aceleasi dimensiuni si cu aceleasi caracteristici se vinde mult mai scump, putand depasi chiar si de 3 ori pretul cerut de actualii proprietari ai castelului Helmer din SUA. Iar pentru americanii care sunt obisnuiti sa plateasca zeci de mii de dolari doar pentru amenajarea si mobilarea unei bucatarii mai spatioase, cred ca pretul de 529.000 USD nu este unul mare deloc, asa ca este de asteptat ca vechiul castel sa-si gaseasca destul de rapid noi proprietari.

Sursa foto: Realtor

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *